婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

靚Win 發表於 17-2-19 19:41
我都係諗! 要賣咪搬走羅! 但作為一家人住多三個月俾d時間去搵地方搬都情有可願啊!唔使做到甘絕情!
...

就算賣都唔會即時賣出,點解你地聽佢地講一星期搬?

其實賣出係公平,否則你地一路住落去,佢地好難叫你地走,都比你地新婚住左半年,你地都應該計劃左先生bb....

子爵府

靚Win 發表於 17-2-19 19:37
每個月都有交家用! 一直我c6住甘多年都有俾家用! 我嫁左入門對佢兩老都不簿!過時過節會買野俾佢地再俾 ...

咁家用比幾多?夠唔夠租間屋?出面租間屋起碼萬幾蚊。你c6阿哥同家姐都要比家用,但冇成間屋住喎。我估計你c6阿哥結婚買樓要首期,所以6299要賣樓套現幫個仔。

翡翠宮

回覆樓主:

我睇吾到有乜問題
確實係賣樓先公平,因為個個有份供, 老爺奶奶無做錯
而你比家用,自己係度住,水電煤都要比架,你所謂既家用又是否夠自己嗰分既供樓?

大宅

靚Win 發表於 17-2-19 19:45
其實未結婚前我都有同c6商量過呢個問題,話間屋唔係佢名終有日會俾趕走!叫佢同屋企人傾清楚先! 後來c6返 ...

估計你大伯都係唔抵得樓就有份供,層樓又你地住曬的了,但佢唔抵得都係人之常情,
我覺得今次單野都係你老公太樂觀了,唔識安居思危。告訴你,有d親戚係:好的時候就係親戚;一講起利益時,係可以大家唔相識。
你結婚果到,其實咁樣咪仲好,自己搞掂,無欠6299的;當年我結婚,跟你一樣,都係跟老公自己搞掂,禮金包辦埋,我又覺得ok無所謂,費事你第時同6299關係差時,他們有嘢唱你,話你地結婚時幫你地幾多幾多,而家反轉豬肚就係屎,咁樣咪仲衰。

複式洋房

其實兩層樓都已供完多年! 已依家要賣個層係綠表居屋未補地價!甘平時我c6俾的家用就沒指明話係同佢地租的! 只係每個月俾一萬就算啦! 唔理佢地點用! 而所有水電煤管理費差响都係我地自己交返! 佢哥家姐住屋企食屋企都係只俾家用! 我知大伯只會每月俾3000-4000,而佢地成日話大姑俾最大份,就重來沒人講過到底佢俾幾多!
其實我對佢地要賣樓沒意見,因為我知道遲早會發生!但我在乎同介懷的係佢地處理呢件事的手法同態度! 口口聲聲話唔想任何一個唔開心, 但佢沒諗過佢甘做對我的影響,同壓力! 我介意的係佢忽略左我的感受! 我介意我99可以叫得出口叫我落左個肚! 佢要幫個大女幫個二仔,我唔反對, 亦都沒意見! 但憑咩唔俾我生呢?所以我好介意,好執著,我心放唔開佢地甘對我!

公爵府

佢地的確系賣得急左D ? 你不如咁諗...以後大家無拖無欠仲放心添.否則BB出世之後佢地自出自入.不分日夜.日日都話睇BB.動不動就留宿.你都幾頭痛呀?宜家放心晒.將來佢地也要得你同意先至可以睇BB.也不能留低過夜....仲安樂啦?將來6299年老中風時也無借口叫你服侍....仲好啦? 反正搬走系遲早的事.就當還清6299的人情LO ?以後逄年過節也不用再送禮加塞錢俾佢地啦.....

子爵府

靚Win 發表於 17-2-19 19:37
每個月都有交家用! 一直我c6住甘多年都有俾家用! 我嫁左入門對佢兩老都不簿!過時過節會買野俾佢地再俾 ...

掉轉睇:
如果間屋喺你地結緍前
每月租出去,幫補供樓/6299家用
你地結緍後俾多既錢
是否等同之前租金收入?
或是要全家俾多啲錢供樓/6299每月開銷?

水晶宮

回覆樓主:

好絕情,不過好公平喎。
點解係你c6 而唔係呀哥或家姐住嗰層一齊供既樓呢 ?
搞結婚老人家無比錢亦好正常喎。

子爵府

靚Win 發表於 17-2-19 20:35
其實兩層樓都已供完多年! 已依家要賣個層係綠表居屋未補地價!甘平時我c6俾的家用就沒指明話係同佢地租的 ...

如你所言,又係過份D,既然你哋都有地方住,就無謂唔開心,好好迎接新生命的來臨。做人冇冀望,就冇失望。

複式洋房

美之選468 發表於 17-2-19 20:49
佢地的確系賣得急左D ? 你不如咁諗...以後大家無拖無欠仲放心添.否則BB出世之後佢地自出自入.不分日夜.日日 ...

99可以叫得出口叫我落左佢,我沒諗過我生完佢仲會來睇個BB羅!我有左依家都兩個幾月啦,都沒關心過一句! 我真唔車望佢地仲甘有心來睇BB! 唔再落井下石已經好好!

男爵府

靚Win 發表於 17-2-19 18:59
背景:6299有三個仔女!c6係最細! 家姐&二哥都未結婚! 我剛同c6結婚半年!岩岩知道有左! 我同c6現居的樓 ...
可能佢哋覺得都比你地住左咁耐,算係咁,你地only complaint. 唔覺之前有感恩,anyway. 想要人幫手咪自己問,大家各有各忙,有錢咪有人幫,人人搬屋law,覺得佢地覺得到時你生左先話賣樓,到時又話你同bb唔知做錯乜野要咁對你地

複式洋房

whoami1977 發表於 17-2-19 20:52
掉轉睇:
如果間屋喺你地結緍前
每月租出去,幫補供樓/6299家用

佢間屋係綠表未補地價,根本租唔出! 除左賣! 所以佢地依家先要話賣樓! 幫個二仔上車, 個大女結婚! 但重來沒講要幫細仔d 咩哦!

男爵府

靚Win 發表於 17-2-19 21:00
99可以叫得出口叫我落左佢,我沒諗過我生完佢仲會來睇個BB羅!我有左依家都兩個幾月啦,都沒關心過一句! ...
唔黎咪唔黎,bb有父母錫就夠,

複式洋房

Nbs 發表於 17-2-19 20:52
好絕情,不過好公平喎。
點解係你c6 而唔係呀哥或家姐住嗰層一齊供既樓呢 ?
搞結婚老人家無比錢亦好正常喎 ...

因為佢地一家買左屯門第二間屋之後話一家人一齊搬過去住! 甘個邊得三個房! 甘層樓又係大智名! 甘我c6就話自己住算啦! 唔搬走! 一住已經10年! 佢地一直都沒反對,沒任何意見! 唔知咩原因,依家呢個時候先要賣樓! 可能樓價高呱! 想幫另外兩個結婚置業!

複式洋房

ccgirlcc 發表於 17-2-19 21:03
唔黎咪唔黎,bb有父母錫就夠,

依家佢地做到甘,佢想來我都唔會俾佢來! 佢地沒資格 !

子爵府

靚Win 發表於 17-2-19 21:05
因為佢地一家買左屯門第二間屋之後話一家人一齊搬過去住! 甘個邊得三個房! 甘層樓又係大智名! 甘我c6就 ...

你老公搬開成十年,同父母都好難有感情,你哋都唔好冀望人哋會幫你哋。

侯爵府

因為佢地一家買左屯門第二間屋之後話一家人一齊搬過去住! 甘個邊得三個房! 甘層樓又係大智名! 甘我c6就 ...

可能見個巿升到巴巴聲,驚遲下冧,想早d賣左佢
8-)

翡翠宮

回覆樓主:

咁奇怪?奶奶叫你落仔既理由係乜?

公爵府

靚Win 發表於 17-2-19 21:00
99可以叫得出口叫我落左佢,我沒諗過我生完佢仲會來睇個BB羅!我有左依家都兩個幾月啦,都沒關心過一句! ...
你錯啦? 大把當初叫心抱落B的6299...當BB出世之後就系另一副面孔啦.到時佢地仲會搶BB添.(BK上大有人在呀)我舊同學當初大肚時6299也是逼心抱落女B.仲半夜三更追到親家吵鬧要求心抱落胎.結果俾親家拿木棍追出門口打.(兩親家因此交惡)但BB囡出世之後6299就完全是另一副面孔啦.仲搶住湊B囡.....所以你6299在BB出世之後.很可能是另一副面貌.

伯爵府

其實一件事還一件事
你99叫你落仔你無暗公
但佢地唔關佢收唔收樓事
再加上人地都比你地住左10年喇
你比1萬連家用住左10年
公道咁講對你地都唔係差
樓係9962佢地賣完樓錢比邊個係佢地話事
唔幫你地手大家咪無拖無欠囉

首頁
12345...7

尾頁

跳至