婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我明樓主感受 一星期內搬太不近人情 係都比多一個月啦 係咪真係咁黎唔切要賣

子爵府

親子王國15週年勳章

係咪得罪咗男家不自知, 如果佢地咁絕情, 早半年前你地結婚就叫你地搵屋啦.

複式洋房

多謝每一位樓主的意見,每個人都有自己的見解,睇法,&感受!..上得來呢度呻都係因為覺得自己受委屈, 係受害者。所以先會話唔係要供審任何人,只想聽更多中肯意見,調整自己心態。覺得家人不近人情..就算朋友或外人都唔會咁做..先會完全唔明白點解家人可以咁做..

回應大家一直關注"公平"呢個字眼.
其實呢個詞係我6299佢地自己講先的.要對每個仔女都公平,所以先有呢個賣樓決定。
咁我作為新抱對佢地賣樓呢個決定我沒任何意見.佢地話要賣我都贊成。但我考慮到自己岩岩有左,突然要搬屋,要裝修,想要多少少時間去準備安排,唔想太操勞,因為平日都要返工..如果有懷孕過的會知呢段時間身體有幾累..唔好話執屋..搬屋..有時累到連飯都唔想食,,所以先提出可唔可以住多三個月先搬,等女家個邊裝修搞好先搬(女家個邊裝修都會係C6一個人自己搞+朋友幫手), 一來依家一邊放盤都唔會即刻有賣家即時就買, 更何況佢地連放去邊間地產商,幾錢放都未傾掂, 就一口拒絕話三個月唔得..要即時搬即時賣, 我話可以邊住邊放盤架哦..呢三個月對於保胎都係重要時間..我覺得我都咁講到出口..佢地都可以堅拒..我就覺得不近人情....心諗出去租屋業主都唔會咁衰要即搬啦..更何況個D係兄弟姊妹。大伯大姑賣左樓錢照收..屋照住係6299度..佢地沒任何改變..我地要無啦啦搬,又要拿錢出來裝修。我堅覺得真係好委屈羅..同埋突然做呢個決定係對我唔公平. 賣樓呢件事係公平, 但處理手法就唔公平。其實我地搬走左一星期啦,佢到依家都未有人睇樓啊.我更覺得咁急逼我地走係咩居心..

我對佢地要咁倉促逼我地搬好反感,唔係對賣樓呢件事反感。

反正依家都睇清楚佢地係咩人, 處事手法係點..日後都識點應對..但真係覺得好過份.同埋好絶情...
最後,多謝睇完所有評語先評論的JM/樓主。多謝你地真心的評論,讓我心可以放得更開去接受呢件突發的事..

公爵府

引用:多謝每一位樓主的意見,每個人都有自己的見

原帖由 靚Win 於 17-02-20 發表
多謝每一位樓主的意見,每個人都有自己的見解,睇法,&感受!..上得來呢度呻都係因為覺得自己受委屈, 係受害者 ...
就算有人即刻簽約買,都唔係即刻成交交樓,根本唔明限住一星期要搬係咩理由!
宜家都好,佢哋點對你,你咪點對佢哋,冇事冇幹咪少啲見囉!

大宅

平常心,靠自己,同男家保持距離。

男爵府

冇計啦 其實做仔女有本事自己攪掂 最好唔好同父母有錢銀瓜葛
不過佢地又唔知急乜野要你搬到趕頭趕命
睇外D啦 C6個邊有乜物業又真係唔到新抱話事、
佢有三兄弟係咁架啦

調轉係獨仔又係煩、兩老以後有乜都C6負擔都好煩架

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我係你會迫我老公同男家講賣樓既錢分3份當分左先無既咪以後唔比家用攞嗰一萬供樓或者租樓囉,唔洗甘嬲!嬲得多對bb唔好嫁

伯爵府

熱血勳章

靚Win 發表於 17-2-20 11:48
多謝每一位樓主的意見,每個人都有自己的見解,睇法,&感受!..上得來呢度呻都係因為覺得自己受委屈, 係受害者 ...

睇完成件事,我都有感覺賣樓沒問題
但要即搬就好有問題,好絕情
可能你地有過節,你感覺唔到,或者佢地唔想益外人(你)住

竟然搬左、解決左,就算啦,以後不見就是
你老公取態如何?會嬲佢家人嗎?

大宅

靚Win 發表於 17-2-20 11:48

樓主,我好眀白你心情!咁樣遭家人對待確實難受!佢地亦太不近人情!太絕情了!

我都同樣遭受過類似的對待!所以我好明白你!就是想吾通點解佢地要咁絕情!

不要諗深一層,早d睇清楚,總好過受人恩惠後先知!到時真是還都還吾清!

我同c6結婚時,2老都無出過1蚊!甚至乎上頭、安床都要問返我們拎返錢!仲要計我們幾千蚊,由嗰刻開始,我都覺得吾好對佢地有任何期望!當日我被佢地趕走時,我還可以大大聲地話佢地聽,我無用過你們一蚊一毫,以後無拖無欠!

依家搬走左,雖然開支大左,但住得好開心又舒服!我以後同佢地亦會老死不相往來!

所以,你現時要好好養胎,無謂人無謂傷神去諗了!加油!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

佢地可能㷫在你完全冇感恩6299佢地俾你老公一人獨霸層樓10年, 明知二伯要籌備結婚, 你地都冇表示要讓番層樓出來, 佢地絕對有理由相信你想永遠霸住層樓, 佢地果刻已是非常不滿你地. 所以當你開口要遲3個月先搬時, 佢地即時還價要你地一星期搬走. 你諗下, 交吉樓一定易賣過有人住緊, 淨係約睇樓都麻煩啦. 你想3個月後先搬, 到時佢再放得盤黎成交得黎又要兩三個月, 即係講緊半年後先收到錢. 到時, 二伯先可以攞番D錢去買樓. 呢兩個月樓巿咁升法, 半年後二伯要買貴一百幾十萬, 佢心急都係人之常情.

用"公平"呢個理由收樓, 咪即係話你地攞得太多著數又唔感恩好乞人憎囉.

複式洋房

回覆 Miss.Hui 的帖子

我老公的睇法就係..佢自己都住左咁耐依家話賣都同意..不過要咁急搬佢都唔認同佢地做法..有同佢地傾過..但我得知的結論係..佢(C6)都想即時搬走唔想好似賴死係度咁乞依...所以我地用左三日時間就搬走左...
佢唔想同佢屋企人反目成仇..所以唔準我再係佢面前去討論佢屋企人..佢話呢半年都唔會再理佢屋企人先..等件事甩淡左先..
正因為我C6都咁的態度我更加覺得受委屈.......俾人逼得咁辛苦..
唉..算啦..對呢D人..就係好無言..唔識形容...

別墅

中立意見可能唔係企係你果邊bor

佢地錯timing 賣樓但分三份(真。公平)
你老公都住左成十年,
大肚其實真係不是太曬,唔好俾人覺得有(挾天子以令諸侯)的感覺!為母則強吧
做得爸爸媽媽應該思想再成熟d,1早知道樓得1/3份,應該有心裡凖備要分。晨早plan 下(後路),出去租定買過
d兄姐等c6住左成10年先出聲,算係咁

中立意見有時唔岩聽吧但中立
要jm 支持你好簡單
但要有自己成熟分柝力

男爵府

引用:Quote:c雅 發表於 17-2-19 19:35 咁無辦法

原帖由 靚Win 於 17-02-19 發表
其實未結婚前我都有同c6商量過呢個問題,話間屋唔係佢名終有日會俾趕走!叫佢同屋企人傾清楚先! 後來c6返 ...
你c6諗得自己屋企勁冇所謂勁大方,誤導埋你。

可能你c6覺得大不了即刻搬走冇所謂,所以唔一早理,而事實你地幾日都搬得走。

男人見步行步好容易激死女人。保重。

美菲絲    發表於 17-2-20 20:57

大宅

樓主老公可能一早已被知會要搬 但懶理 搞到比人地最後通碟先同老婆講咋?

6299成日講姑9比最多家用,根本就暗示你地比唔夠,唔通下下講明咩,有時父母都想自己仔女自動自覺

如果你地兩公婆早啲醒水,再每月比多三幾千大伯姑9,肯定繼續有屋住,不過咁攪同出去租樓相若 仲欠人人情咁 不如真係出去自己租好過

其實樓主似係被自己老公跣多啲

子爵府

回覆樓主:

真系好唔明,奌解結婚D洗費唔駛6299幫好似好巴閉禁,乜唔系正常自己搞掂既咩

大宅

靚Win 發表於 17-2-19 18:59
背景:6299有三個仔女!c6係最細! 家姐&二哥都未結婚! 我剛同c6結婚半年!岩岩知道有左! 我同c6現居的樓 ...

我嘗試好中立咁分析:

1,賣樓冇問題,要一星期內搬走太絕!租樓都有一個月通知吧?何況是家人!唯一要你地搬得咁急既原因可能係佢地已經搵到買家,應該佢地一早放左盤但唔話你知住,驚你地搬得早,但層樓又未賣得出,蝕左!所以一有人買就要你地急搬。
2,未補地價既樓一黎根本租唔出,二黎講緊已供完,兼住左10年,當初咩價位買入月供幾錢大概都估到d, 收呀仔一萬蚊,付出一個當時未係值錢而又租唔出既單位,又冇犯法,一萬蚊喜歡叫屋租又得家用又得,一家便宜兩家著!兩家都有著數!
3,一萬蚊喎,十年冇咩點相處都俾一萬家用?心意錢,孝敬錢都要睇入息架,呢一萬蚊我睇到既係兩家人都默許左付出左呢一萬,就繼續提供一個租唔到俾外人住既單位,只係樓價高企,價位好岩大家想分錢所以急賣樓,都係錢作怪!

賣樓都好,你老公都有份錢分返,家用就一定重新調整架喇,你地考慮下呢一萬點分配俾娘家同男家,收到賣樓錢後夠首期就搬吧,2百呎好難住咁多人架,你加油!

複式洋房

睇左甘多樓主的分析,我有一樣好認同都覺得真係自己問題,就是沒一早做好準備要搬走! 坦白我自己都係覺得住到佢地有意見先搬! 因為想貯多d錢先! 甘岩又有左! 接受唔到兩個突然奇來的事情! 所以今次都吸取到教訓! 真心感激你們的提醒! 如果繼續自己
去鑽牛角尖,永遠覺得自己係最慘個個! 多謝你們的分享!

大宅

我睇都覺得賣樓無問題,樓主,加油吧!

珍珠宮

靚Win 發表於 17-2-19 21:00
99可以叫得出口叫我落左佢,我沒諗過我生完佢仲會來睇個BB羅!我有左依家都兩個幾月啦,都沒關心過一句! ...

落仔呢樣真喺過份

子爵府

咁咪搬囉, 仲要搬遠啲, 無事唔係聯絡, 有事更加唔好聯絡, 記住你已經成家, 你, 你老公, 你們的小朋友才是一家人.

首頁

尾頁

跳至