基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

大家有冇試過經歷神?好真實咁覺得神在同你溝通?

大宅

開心吸收勳章

我有感到神的同在,你想問什麼?

大宅

畀面勳章

friendfriend 發表於 17-2-20 17:24
我有感到神的同在,你想問什麼?

可以講多少少你係點樣感覺到?我祈禱後,有好多好巧合既事情發生,發生嗰一刻感到是神回應我,但之後又會覺得只係咁岩得咁橋。。。。你可以分享下嗎?

子爵府

回覆樓主:

我們好多時可以感應到神的同在,神的回應。
明白樓主所講既,想想下「又會覺得是巧合」,要記住呢啲是魔鬼想偷走神榮耀的技倆。

子爵府

回覆樓主:

建議樓主記下神對你的說話,或是每一次的經歷 , 可以筆錄或者e-note。 讓自己他日有機會重溫。

大龍就是那古蛇,名叫魔鬼,又叫撒但,是迷惑普天下的。牠被摔在地上,牠的使者也一同被摔下去。 我聽見在天上有大聲音說:「我神的救恩、能力、國度,並他基督的權柄,現在都來到了!因為那在我們神面前晝夜控告我們弟兄的,已經被摔下去了。 弟兄勝過牠,是因羔羊的血和自己所見證的道。他們雖至於死,也不愛惜性命。
啟示錄 12:9‭-‬11

讓我們能勝過那迷惑人的蛇,乃是靠「羔羊的寶血」以及我們「親身體會神的經歷」。

大宅

畀面勳章

joetreemo 發表於 17-2-20 22:32
建議樓主記下神對你的說話,或是每一次的經歷 , 可以筆錄或者e-note。 讓自己他日有機會重溫。

大龍就是 ...

多謝你,我真係感受到神同我溝通,但神叫我所行既路,好困難,好唔合理,所以我好驚

子爵府

fredachowct 發表於 17-2-20 22:48
多謝你,我真係感受到神同我溝通,但神叫我所行既路,好困難,好唔合理,所以我好驚
...
唔合理?

唔合世界的常理 ? 咁合唔合真理 ? 每當有意念感動既時候, 我們要懂得去辨別, 要靠聖經中的真理去辨別. 明顯既, 例如有意念叫人輕生既 犯姦淫既, 就一定唔係來自神. 因為唔符合聖經.

我試過為小朋友揀學校出現抉擇, 唔知係咪來自神. 但我就同自己講, 聖經無叫我揀邊一間學校, 但聖經叫我順服丈夫, 咁我就揀左丈夫所揀的學校.

又如轉工, 有個新的工作崗位比我, 我又係果個concept, 聖經無講我轉唔轉得工, 但係聖經叫我順服我的牧者, 我的牧者話唔好, 咁我就唔轉.

另外, 有啲方法都容易辨別既, 就係果個決定, 有無令人少左返教會, 少左祈禱, 少左睇聖經. 個心思轉離左神??? 如果會既, 咁呢個意念或者指引, 都唔會係黎自神.

有時要小心, 就算啲野好似黎得好順利, 都未必一定來自神, 係可以來自那黑暗勢力, 因為想你踩蕉皮踩得更快.

祝福你.

大宅

開心吸收勳章

回覆 fredachowct 的帖子

我也在行一條崎嶇的路,神卻守護著我每一條路,從我自己的健康、到小兒的選校,主都叫我不要怕,只要信。是生、是死,只要有主同在,就好得無比!因為主是我患難、痛苦時的倚靠。

這位姊妹也要有信心,行主要我們行的路,就是走過死陰幽谷,也必得著從神而來的勇氣和力量。多禱告。多大困苦也不用怕,願主常與你同在,從今時直到永永遠遠,阿門!

腓立比書4章6-7節 :
應當一無掛慮,只要凡事藉著禱告、祈求和感謝,將你們所要的告訴神。神所賜那超越人所能了解的平安,必在基督耶穌裡,保守你們的心懷意念。

首頁

尾頁

跳至