婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

琴日早上個囡好精靈,老公湊左一日出去玩,因全部爸爸冇老婆所以我冇去,自己放一日假,約左朋友食野,老公唔一早出聲,原來玩完後個女訓左5個鐘都唔醒,屋企冇探熱針(唔見左)等我買,我返黎摸個女,就知大獲,結果升到39.3度發高燒,我燥爆,鬧佢點解訓咁耐冇醒都唔通知我,要等我返黎買探熱針,自己唔去!99發脾氣話要病就病,關個仔咩事 !飛的半夜睇政府2次,我覺得食完藥唔退燒,想再睇私家,而家流感咁勁,之前睇好多新聞就係遲睇醫生,或睇輕個病,咁就上左天堂 !我當時超緊張 !但老公覺得睇多幾日先決定,唔想轉咁多醫生,唔多滿意我,可能覺得我太緊張,我話食完藥唔退燒,一定要睇多個醫生,買多個安心比我,我擔心政府求其斷症!嘈嘈下,老公先肯話睇私家,叫99攞位先,我叫佢自己去,點解要辛苦99,99唔知聽錯咩,又比佢照肺,鬧我點解把口咁講野,咁講野都得,類似話我話個仔,之後99話唔知仲以為佢地唔肯比錢個孫睇醫生,不停重覆鬧mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />mg:" /> 我頂唔順話唔想同你嘈,唔睇醫生係你個仔 !問題係食藥唔退燒,我先急再睇其他醫生 !主要重點係唔開心,唔明99佢成日都覺得我對佢個仔唔好!事後老公篤99背脊,表示當日99想比藥囡食,老公拒絕不能亂食藥,99之後比厚被個孫,老公又拒絕發燒不能蓋,99已經一肚氣,我返黎,燥就鬧左老公幾句,99就發脾氣,一直以為可以與99和平相處,我係99心中會改變,當日我唔想佢老人家出去掛號,走黎走去,佢唔知聽錯什麼鬧我 !證明由以前現在我在佢心中有刺 !刺刺刺刺刺刺 !多謝各位關心,已經睇多個醫生,高燒2日,多謝菩薩,退燒,老公都話好彩睇多過私家 !食左2次,不停讚醫生有料我叫佢唔好讚壞晒開心開心

大宅

鬧返佢啦~反佢面唔洗比面!

Jolin_Yuen    發表於 17-2-20 14:26

子爵府

YKU_123 發表於 17-2-20 13:00
琴日早上個囡好精靈,老公湊左一日出去玩,因全陪爸爸冇老婆所以我冇一齊去,咁我約左朋友食野,老公又唔一 ...

個囡最重要, 唔好理其他嘢, 希望你女快 d 好返!

子爵府

小朋友發燒首要係父母要保持冷靜,唔好自亂陣腳,而且有小朋友家中必備退燒藥同探熱針,唔係到小朋友發燒先黎怪點解無探熱針,所以你都有責任。

如果小朋友精神狀態良好,就唔好走黎走去睇醫生,比小朋友休息多d去打仗好過走黎走去。發燒代表免疫系統運作緊對付病毒/病菌,身體提升溫度去殺病毒/病菌,如果小朋友發燒導致神志不清/嘔/出疹就要盡快睇醫生。

其實已經睇左兩次政府醫生,小朋友無以上講既問題就係屋企休息,退燒藥只係暫時降溫,一日未打敗d病菌/病毒係會繼續發燒。

男爵府

畀面勳章

當C6跟住99住,就永遠都係人地個仔獨立唔到,奕當唔到一個負擔任的爸爸+丈夫,因永遠有亞媽頂住﹗

水晶宮

既然都吵到咁,唔介意反擊啦,你又冇錯

珍珠宮

回覆樓主:

所以唔係個個99都適合弄孫為樂嘅~有啲99一俾佢弄就搞好多是非野,超煩!
你99,要鬧就鬧自己個仔啦~鬧人地個女做咩啫~

大宅

回覆樓主:

其實我覺得樓主都有責任唔可以怪老公先,第一佢唔係湊開根本唔知瞓5個鐘唔醒係有問題。樓主出去玩,有時應該打電話返黎問下個女而唔係出左事先怪人
何況有時BB病係有好多原因架

男爵府

很老實一句, 靠老公去照顧小朋友, 預左靠唔住! 如果有common sense 都唔會由得小朋友訓5 粒鐘唔知發燒! 媽媽覺得應該做就直接自己做! Bb 發燒無精神我一定最清楚, c6 完全唔會發覺, 而且夜晚照訓到死豬⋯⋯ 換冰袋, 抹暖水, 嘔到成身換衫換床單, 洗, 掠, 咩都靠自己! C6/ 99 肯陪去醫院都好了... 我最近B 發燒39.6, 早上看左私家, 食藥退到38.6⋯⋯ 自己覺得唔掂, 問隻C6, 他又約左朋友.. 叫我一係去急症! 甘我覺得, 好明顯小朋友係喉嚨發炎所以發燒(呑口水都痛)但高燒唔退又好辛苦, 去A&E 雖然唔使錢(因為爸爸係staff),但排幾個鐘, 可能都只俾d 普通退燒藥,阿B 無得好好訓, 醫院又多惡菌,finally 決定去另一間收得夜的clinic,當時10pm, 約好曬時間就飛的去... 帶定膠袋俾bb 嘔... 最後醫生都話可以塞藥/打支針 , 但建議都打針會快D 退, 因為當時都好高燒下. 打完30 mins - 1 hour 已漸退燒, 另外亦轉過曬d 藥。如果當晚係拖, 應該唔會退燒了, 辛苦bb + 媽媽一晚,如果看政府,沒有得睡一晚不單止, 藥都通常係非常普通的.. C6 都係一句, 好彩bb 有你照顧其實又係... 假手於人,咪又係自己要執手尾

民房

aptcan 發表於 17-2-20 13:56
當C6跟住99住,就永遠都係人地個仔獨立唔到,奕當唔到一個負擔任的爸爸+丈夫,因永遠有亞媽頂住﹗ ...
非常同意!永遠幫個仔搵藉口,永遠係新抱唔岩嘅!若覺得99無道理嘅,直接當面同佢討論,唔好忍,忍一次就有下次,然後無限次。等佢知道佢老公佢個仔可以忍佢,但其他人係唔會忍佢嘅無理。

大宅

好簡單,
佢係仔係佢個仔
人地個女唔係佢個女

男爵府

媽叉個c6再叫99收聲啦
個b發燒都5知,c6真係害死個b
個99都可以斷絕來往,佢知5知個仔已經做人老豆,仲甘無腦

公爵府

謝絕99探訪 發表於 17-2-20 16:35
非常同意!永遠幫個仔搵藉口,永遠係新抱唔岩嘅!若覺得99無道理嘅,直接當面同佢討論,唔好忍,忍一次就有 ...

樓主,你囡囡0k嗎?希望醫生已揾出發燒原因!

好多6299係咁,娶人地個女就覺得新抱要服侍自己個仔,生生果湯水最好餵埋個仔食,有乜唔好就係新抱唔啱

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

屋企冇探熱針應該唔只係C6責任?
俾C6湊如果唔係熟手真係未必知訓5個鐘係有問題
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

虎到金來勳章

男人睇細路邊會靠得住, 我試過幾次小朋友同我地訓, 發燒個身到我彈起身, 我老公仲要摸下小朋友個頭話邊有發燒, 同佢講都side氣

男爵府

OKC 發表於 17-2-21 07:18
樓主,你囡囡0k嗎?希望醫生已揾出發燒原因!

好多6299係咁,娶人地個女就覺得新抱要服侍自己個仔,生生 ...
今日冇燒,老公都讚個醫生 !好開心,多謝你

侯爵府

YKU_123 發表於 17-2-21 16:52
今日冇燒,老公都讚個醫生 !好開心,多謝你

好彩個女有媽咪,辛苦你!

公爵府

琴日早上個囡好精靈,老公湊左一日出去玩,因全陪爸爸冇老婆所以我冇一齊去,咁我約左朋友食野,老公又唔一 ...

呢啲咪叫相見好同住難囉 同99 永遠都係傾唔埋 唔同住嗰啲新抱就係寶 日對夜對嗰啲新抱就係草 搞下搞下老公 夾咗喺中間 佢都唔知鬧老婆好定鬧阿媽好 其實最好就凡事不求人 可以的話自己湊番啲細路 費事我賴你你又賴我, 我成日都同我老公講如果頭家散 都係因為99

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

琴日早上個囡好精靈,老公湊左一日出去玩,因全部爸爸冇老婆所以我冇去,自己放一日假,約左朋友食野,老公 ...

好彩你堅持睇多個醫生,你女女無事就好啦!

大宅

琴日早上個囡好精靈,老公湊左一日出去玩,因全部爸爸冇老婆所以我冇去,自己放一日假,約左朋友食野,老公 ...

其實你奶奶錫唔錫個孫?我曾經以為99有孫抱會好開心,但有個已婚男仔friend話比我聽唔好以為係99都中意有孫,因為生多個出黎係會分薄左自己個仔,老婆有左其間分薄左,生埋粒孫緊加分薄埋。 立即令我沈思,返到屋企見到99既面口我都不得不認同朋友既說話。

首頁

尾頁

跳至