嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問 Avent 的消毒奶煲可以放其他牌子奶樽嗎?或者有無其他好用的消毒奶煲介紹? thanks

大宅

回覆 LittlemBB 的帖子

可以放到其他奶樽呀。我都有個AVENT 消毒煲,不過我係用PIGEON 肥樽,一樣放到落去無問題,DR BROWN / PLAYTEX 樽都放到。比較推薦CALIFORNIA BEAR 全因佢容量夠大,一次可以容納到8個樽,所以推薦買容量比較多既,唔一定呢個牌子。AVENT 唔係唔好,不過容量比較細,一次消毒唔到甘多奶樽。
利申:AVENT 同CALIFORNIA BEAR 消毒機都有用過,2款都係朋友送既

民房

我都想買Avent 的消毒奶煲, 但佢冇烘乾功能, 咁通常用冇烘乾功能的消毒奶煲, 消毒完就拿出黎? 定一直放係入面?

其實烘乾功能係咪必要呢? 作用大唔大?

大宅

回覆 tkkhome 的帖子

有烘乾功能方便好多, 即刻可以用,又衛生好多.

大宅

tkkhome 發表於 17-2-22 16:24
我都想買Avent 的消毒奶煲, 但佢冇烘乾功能, 咁通常用冇烘乾功能的消毒奶煲, 消毒完就拿出黎? 定一直放係入 ...
之前上堂姑娘話STEAM 完啲樽可以放入密實盒放雪櫃存放一日,入面既倒汗水係乾淨而且已消毒。無必要用風去烘乾,用風去烘乾,要知道用既風係咪抽附近既空氣去形成風去吹乾,如果係,呢啲風反而帶左既細菌入番去啲乾淨既樽度。雖然我既消毒煲都可以烘乾,但我無用呢個功能。

大宅

我都係用緊avent消毒機,dr drown我用玻璃個隻樽,每次洗連配件包括蓋,可以放到四個樽

大宅

回覆樓主:

買左呢個有烘幹功能,美國牌子好似話30分鐘就幹,仲有另外一個法國牌子叫B&H.... 呢2款Mothercare都有,有媽媽系一田都買到...

男爵府

有烘乾好方便
雖然係抽出面的風入去
都有濾網可以過濾吓
同埋唔駛吓吓都消毒的咁周嚴
越奄尖小朋友抵抗力越差

首頁

尾頁

跳至