懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

依加先36週,估計BB足40週有8磅5, 而且個肚圍大, 好擔心肩難產, 政府又唔同你開刀,有冇媽媽個B咁大, 試過政府可以開刀呀?

大宅

回覆樓主:

我同你個case好似,政府當初只offer催生比我,最後36w時決定私家開刀
而家亦好慶幸自己做岩決定,開刀後醫生話我個仔頭位高,頭圍大,難順產
而且聽到有政府開刀嘅媽媽們分享一啲恐怖經歷
兩條命,無謂博
我仔38w出世,有8磅
政府要4kg先開刀

大宅

我睇埋37週佢大到點先?

JM你最後搵邊個私家開刀? 咁後期都肯接?出院 幾錢埋單?

子爵府

我38週4係政府順產大仔,出世7.8磅,如果40週就超過8磅

個陣佢頭圍大左3週,但無叫我開刀。

別墅

我36週時阿B有3.2KGS, 肚圍偏大, 所以政府要我38週返去再照, 如果肚圍都係過大又重過4KGS就俾我開刀, 如不則即入院催生, 最後我係37週時決定去私家生.

大宅

政府係我預產期前3日照完後,話我個仔有10磅出世,就即安排左預產期個日開刀 ( 頭同肚壯仔都大了3個WEEKS)

大宅

頭先見完健康院D醫生, 都話我BB偏大, 轉介我返政府再商量, 可能要提早催生!催生失敗便要吃全餐!

有D進退兩難局面,好唔開心!

男爵府

CarrieABC 發表於 17-2-21 00:31
依加先36週,估計BB足40週有8磅5, 而且個肚圍大, 好擔心肩難產, 政府又唔同你開刀,有冇媽媽個B咁大, ...

我37w時已經8磅,唔比我催生,39w穿水生8.7磅順產

大宅

我想問你地食乜嘢可以食到bb咁大隻? Thanks

洋房

ahling23 發表於 17-2-21 16:39
我想問你地食乜嘢可以食到bb咁大隻? Thanks
花膠 雞蛋

禁止訪問

大宅

teresali7720 發表於 17-2-21 18:08
花膠 雞蛋

咁你一個禮拜食幾多次花膠? 雞蛋日日食嘛?

洋房

一星期兩次花膠
雞蛋日日食一粒
爸媽瘦底

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

teresali7720 發表於 17-2-21 18:37
一星期兩次花膠
雞蛋日日食一粒
爸媽瘦底

由幾時開始食花膠?你成個孕期重左幾多呀?

禁止訪問

大宅

回覆 ahling23 的帖子

其實同遺傳有關, 我同老公都係高大之人,我老公180cm!

另外,我懷疑自己整個孕期成日瞓唔多郁, 變相養胎!

大宅

回覆:阿B 36週已經7磅4,怕難生,求意見!

我10年生大女 屯院話我女size大 但叫我順產先 唔得再開刀 順產生8磅6
到今年生細b 係私家產檢 醫生話我bb好大 一定比我大女size大
我好擔心 係健康院產檢同醫生講 醫生 轉介去屯院照 話size唔大 應該會比我大女size細啲
但私家醫生唔係咁講 當時想去私家開刀已經無期 唯有試下順產
到我生嗰一刻 我生唔到喊 助產士仲鬧我 你嚟個bb仲輕啲 點解生唔到
最後都生到 4·3KG
連助產士都話好彩我 盤骨大 如果唔係都幾危險

大宅

引用:我10年生大女 屯院話我女size大 但叫我順產

原帖由 LING~ 於 17-02-23 發表
我10年生大女 屯院話我女size大 但叫我順產先 唔得再開刀 順產生8磅6
到今年生細b 係私家產檢 醫生話我bb ...
所以係私家照到大 係到開刀隱陣啦

複式洋房

我個B都係偏大,好彩睇到呢個post, 否則完全冇諗過隨時要轉開刀呢個option!

請問有經驗的媽媽係喺第幾週要做決定呢?

大宅

回覆 chuechue 的帖子

我自己本身高瘦,諗深一層, 我第一胎8磅幾的話, 我唔博催生了, 前日我36週幾去咗法國醫院book 開刀, 依加個心定好多了!

首頁

尾頁

跳至