婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

99有無話特定星期幾上黎㗎?如果捉到佢邊日會上黎,比我特登請日假係屋企等佢,等佢上到黎打個突,你就可以好驚訝咁嘅樣同佢講:你上黎話聲我地知呀嘛,我地轉頭出街啦喎!等佢咪諗住下下上黎你地一定唔係度

大宅

佢無話幾時上嚟架,我未諗到方法前唔想同佢嘈呀,一定係自己輸架,C6可以做到乜呀,佢話會同佢阿媽講下喎,算把啦,一定會俾佢阿媽鬧,D男人就係咁架啦!明明係佢阿媽唔啱都唔出聲,如果我屋企人係唔啱,我一早就話咗啦,我哋會覺得非黑即白,男人就話有灰色喎!

新年後我哋放假喺屋企,佢上嚟見到佢個仔喺到就扮晒嘢,將D原本俾姐姐嘅飲品俾咗個仔,因為佢每次買嘢都係俾姐姐,從來唔會俾我哋。嗰次佢同姐姐無乜交流,細細聲同阿B玩,平時點會咁呀,大大聲講嘢,慌死無人知咁!玩咗一陣就走喇,因為我哋喺到,佢無得想點玩就點玩,臨走仲襯個仔入咗房就拿拿淋攞一包飲品俾姐姐!對佢幾好呀!

我喺房睇住個cam,費事出去睬佢!

男爵府

alex1814 發表於 17-2-21 17:53
雖然阻止唔到佢上嚟,我都想搵機會寸佢架,令佢尷尬,等佢知道嗰個係我個仔,嗰個係我嘅家,唔係佢想點就點 ...
你可以直接表達你既意願, 但搵機會寸佢就好無聊, 唔覺得有幾尷尬! 佢都可以講呢個係佢個孫, 呢個你佢個仔個家, 唔係你一個人話唔比就唔比! 我唔贊成比佢帶bb出街, 但唔會拒絕一星期一次探b, 起碼個b唔會淨係對住工人咁悶, 多個人同佢玩都幾好, 起碼唔會在自己放假時間上黎阻住親子時間, 當然你可在平時鎖上主人房.

大宅

littleyan 發表於 17-2-22 13:06
你可以直接表達你既意願, 但搵機會寸佢就好無聊, 唔覺得有幾尷尬! 佢都可以講呢個係佢個孫, 呢個你佢個仔 ...

換個角度,如果我失驚無神走去佢屋企,佢會有咩感覺呢?正如之前姊妹話,無教養嘅人就會咁做。

如果佢係一個正常人,識湊仔,我都放心D呀。佢隨手有乜就俾BB玩,手機,鎖匙,紙巾,袋。。。

大宅

回覆樓主:

攪唔到99, 攪姐姐

99黎個日, 就必定要姐姐大清潔, 同姐姐講有人黎完一定要做好清潔

跟住同c6講, 你覺得姐姐有古怪因為佢好多化妝品又見到屋企有其他野飲, 姐姐無理由有咁多錢, 叫c6都留意下

得閒就同99講合約完左就換過第2個姐姐, 因為佢誠信有問題

其實野唔使多講

珍珠宮

alex1814 發表於 17-2-21 17:53
雖然阻止唔到佢上嚟,我都想搵機會寸佢架,令佢尷尬,等佢知道嗰個係我個仔,嗰個係我嘅家,唔係佢想點就點 ...

Get到就會反面

男爵府

alex1814 發表於 17-2-22 13:23
換個角度,如果我失驚無神走去佢屋企,佢會有咩感覺呢?正如之前姊妹話,無教養嘅人就會咁做。

如果佢係 ...
撇開你們的恩怨情愁, 只focus係呢件事. 我諗你失驚無神走去佢屋企, 目的是探望佢或者係帶個孫探佢, 相信佢會覺得好surprises! 至於你唔喜歡佢偷偷去你屋企, 我頂多會覺得佢麻煩, 無禮貌或者唔尊重人, 但用唔到"無教養"呢個字眼, 你咁寫就扯埋佢d父母, 有d過份啦!

大宅

唔過份啦,養不教父之過。
自小老師就教,我哋嘅行為係會影響父母,老師。

別墅

littleyan 發表於 17-2-22 15:43
撇開你們的恩怨情愁, 只focus係呢件事. 我諗你失驚無神走去佢屋企, 目的是探望佢或者係帶個孫探佢, 相信佢 ...

首先我覺得唔應該假設樓主既99 會鍾意人地擅自上佢屋企
就算佢自己鍾意, 呢個係佢自己既事, 唔代表咁樣係啱. 其實擅自上人屋企自出自入呢個行為, 唔理樓主同99既恩怨情仇, 本身就係唔啱. 呢啲根本係是非黑白.

仲有,一個人既修養禮貌行為品格係黎至父母既教養, 父母有教但個仔學唔好一樣係父母既責任 (你唔好同我舉埋啲孤兒或智障兒童既例子)
唔想人話自己父母就自己檢點啲
去到講「最多冇禮貌」, 唔應該話人「冇教養」;呢啲連捉字塞都不如, 根本係跌左落地拎番揸沙

民房

alex1814 發表於 17-2-22 13:00
佢無話幾時上嚟架,我未諗到方法前唔想同佢嘈呀,一定係自己輸架,C6可以做到乜呀,佢話會同佢阿媽講下喎, ...

非常認同呀,啲男人就係咁㗎啦,明明自己啲家人唔啱又唔出聲一係又話無所謂好小事,其實佢自己同阿媽講好簡單啫,唔通真係要等到個老婆出聲成件事又攪到好似好疆咁,又比人話我地麻煩。掉番轉自己(娘家)屋企人有問題真係多數女人都會出聲講,唔會比個老公受囉

大宅

pinkuchan 發表於 17-2-22 16:30
就算佢自己鍾意, 呢個係佢自己既事, 唔代表咁樣係 ...
絕對正確

男爵府

pinkuchan 發表於 17-2-22 16:30
就算佢自己鍾意, 呢個係佢自己既事, 唔代表咁樣係 ...
我無新抱又無孫, 連6299都無! 所以諗野無你地咁複習, 所以一早撇開其它事情去睇呢件事, 因為好多時討論一大堆後d樓主先講佢之前有幾委屈幾慘, 令成件事又要唔同諗法. 我以我覺得咁樣會簡單d. 我個人睇法: 如果果個係我奶奶, 我會覺得無乜問題 (真心) ! 另外, 我幾唔高興都唔會覺得佢無教養, 因為我每逢重陽, 清明, 生忌, 死忌都去拜6299, 同時都拜埋6299個父母, 我自己又有乜無資格去話d先人無好好教導子女(6299).

大宅

如果你覺得教你嘅仔女喺無通知別人嘅情況下擅自去人屋企是無所謂嘅,那就無問題了。

男爵府

alex1814 發表於 17-2-22 17:15
如果你覺得教你嘅仔女喺無通知別人嘅情況下擅自去人屋企是無所謂嘅,那就無問題了。
...
依家講緊一個老人家! 佢父母應該唔會自細就教定佢地如果你地將來老咗千祈唔好在無通知新抱既情況下去個仔及新抱屋企睇孫呀! 因為咁樣係擅自去人屋企, 你個仔同新抱會話我呢個太奶奶無教你! 我本人只係覺得可以唔喜歡, 但真係無乜太不了!

男爵府

alex1814 發表於 17-2-22 17:15
...
如果你覺得佢擅自入屋, 可以報警!

男爵府

littleyan 發表於 17-2-22 17:29
如果你覺得佢擅自入屋, 可以報警!

報咩警啫
人地有工人開門比佢架
只不過係專吼人地屋主兩公婆唔响度嗰陣嚟玩孫吖嘛
你冇6299冇仔女唔緊要
但係當你有親戚朋友硬係鍾意喺你唔响度嗰陣
上嚟你屋企坐下玩下睇下電視咁
你個工人又好識做咁開門比佢架喎
仲同你個工人好老友咁比好多著數佢
你唔好理嗰條友上嚟做乜
佢就係鍾意吼你唔响度嗰陣上嚟
咁你點諗

美菲絲    發表於 17-2-23 01:37

別墅

xavierma215 發表於 17-2-22 17:52
報咩警啫
人地有工人開門比佢架
只不過係專吼人地屋主兩公婆唔响度嗰陣嚟玩孫吖嘛

可能佢會話佢冇工人所以冇諗咁多

美菲絲    發表於 17-2-23 01:37

男爵府

可否讓工人唔逼佢入,樓下看更禁止佢入去

大宅

好難囉,佢一定會打俾佢個仔,最終都會入到屋!

我宜家無乜同佢講嘢架,去到佢屋企都唔多出聲,我會同其他人傾計,但唔多睬佢。新年時,我send咗阿B張相俾爺爺,並祝爺爺身體健康,但無俾佢。

我估佢都感覺到我唔鍾意佢,平時食飯佢會叫我飲湯啦,食魚等等,依家淨係叫佢個仔咋。

上星期去食飯,佢俾紙巾阿B玩,搞到阿B食紙巾,俾我老公發現,我即時話:仲乜俾紙巾佢玩架?佢無出聲呀。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

如果每次你見到99上你屋企, 你就打電話俾姐姐, 話你一陣放假/早放工, 想同BB去街, 叫姐姐幫手執定D去街嘢, 等99以為你早返即刻走, 咁當然十次要有一次真, 等佢哋防唔到幾時真幾時假

首頁

尾頁

跳至