夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同C6十年,溝通只限日常既事件描述,佢會對其他人行為有意見甚至指控,係好主觀自我既人,少分享自己感受,更唔會問我感受,對佢有意見我其實都想分享佢知、期望佢思考,覺得需要改就改,我亦唔介意佢對我有意見,我覺得溝通可以令雙方進步,可惜佢一直對我有不滿又唔講,但又無視我諗法,我一對佢有意見就只會逃避、轉話題唔回應,所以近年因為生左小朋友好忙,又唔想失望,所以對佢已冇期望,乜都唔再講,關係亦極差。

直至呢幾個月發現佢有外遇,其實真心講我地關係即時變好返好多,因為我主動返關心佢需要,佢都有改善,但仍然唔夠關心我,就算閒話家常都會打斷我話題,其實我好無奈,因為溝通唔到係我覺得十年以來最大既困擾,搞到關係咁差佢先有外遇,我好驚而家呢刻就算好左,但假如繼續溝通唔到,最終點走落去?

再者,雖然大家見到對方有努力付出,但佢一直都COMMIT唔到我同外遇斷,只叫我俾時間佢處理,但又冇講要幾耐,係佢一貫逃避唔回應既處理手法。工事令佢地繼續往來,除工事外仍然講私事,相信佢有提出過分手,但第三者仍然對佢表示關心同情感,明顯唔放手繼續等,我唔知我仲有幾多耐性去包容……

有冇男士可以分享下男人係咪都係咁樣冇溝通法?我自問了解佢性格,但無從了解佢想法。或者JM們既C6係咪都係咁?定只係我對溝通既要求太高?

男爵府

有無直接問C6期限?或者佢唔比期限,你又有無自己打算,有時唔需要佢比唔比期限你, 你講你自己底線去到邊自己打算等到幾時, 唔好比佢拖你

珍珠宮

開心吸收勳章

chingchub 發表於 17-2-21 17:26
同C6十年,溝通只限日常既事件描述,佢會對其他人行為有意見甚至指控,係好主觀自我既人,少分享自己感受, ...

其實男人一般都係少說話的,亦有可能唔係佢說話少,而係女人嘅說話比較多,因為女人好多時一有不滿都會一五一十咁講晒出嚟先舒服,唔似得男人咁會行動去解決個問題,我舉個例:如果屋企個水喉漏水,我諗女人會一嚟就同個老公講水喉漏水,叫個老公搞搞佢,又或者叫老公搵人整....但男人見到個水喉漏水,多數會自己主動搞搞佢,又或者妳未發覺時已經整好,妳可能唔會知個水喉漏過水添!

所以呢啲係男女有別,千祈唔好怪責任何一方少溝通或多說話,因為根本男同女就係有唔同嘅觀點與角度,而相唔相處到就睇兩個人可以接受到幾多吧!妳覺得佢唔夠關心妳,係由妳嘅準則出發,但可能佢嘅準則佢覺得自己做夠,所以只係妳同佢呢方面嘅差別而已!如果你哋都唔接受大家,只可以講係根本二人都唔夾。

P.S. 我是男人

百花叢裡過,片葉不沾身。

瑪瑙宮

最大問題係佢唔應承斷, 咁解決解決到幾時? 2018, 2019? 話斷就斷咁簡單, 做唔到即係對對方已有感情, 你尼方面又無比壓力佢, 佢會盡拖. 時間再多, 更難捨難離, 感情再厚, 其實都係分唔到. 女方如果有心整大自己个肚, 到時咪更難斷. 宜速戰速決. 當然你用婚姻去搏, 有機會輸的, 考慮清楚先好行動.

子爵府

唔斷,我都接受唔到,永遠三人行嗎?!

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-2-21 17:55
最大問題係佢唔應承斷, 咁解決解決到幾時? 2018, 2019? 話斷就斷咁簡單, 做唔到即係對對方已有感情, 你尼 ...

有時唔係唔想迫,只係迫都冇用,免強令佢講大話呃你,亦冇意思

樓主,想清楚自己條底線啦

伯爵府

hrrecruit 發表於 17-2-21 20:27

咁又係,你迫到個日子出來又點?那邊一路掹住唔放都好難斷!

珍珠宮

一年前我經歷緊同你一樣嘅情景,望返轉頭,你問佢幾時斷係無意思的,佢話比你聽斷咗,你又會覺得佢呃你,佢話比你聽未斷,自己又痛,所以最好係將焦點放返係自己身上。

選擇等,就等c6段畸情變回現實,當熱戀感覺因時間過去兩人相處就會出現問題,可能係條女迫佢交代,又或者佢自己清醒發現有嘢要解決,當然唔知等幾耐又或者結局係咪如自己所願。但我呢一年從書本、網上吸收關於外遇嘅知識,大致上都係差唔多,正正常常嘅話都有條路跟的。

選擇離開,就諗清楚自己的後路同需要嘅嘢

旁人比意見好容易,一句叫你離婚都係係鍵盤上打兩隻字,但自己係唔係咁諗又另一回事

加油!

複式洋房

wing1388 發表於 17-2-21 17:42
其實男人一般都係少說話的,亦有可能唔係佢說話少,而係女人嘅說話比較多,因為女人好多時一有不滿都會一 ...

你講中左,一開始都覺得唔夾,我都明男女間係有差別,思考方式唔同,但已選擇左,仲有小朋友,都唔想咁輕易放棄。其實你講得岩,大家期望係有唔同,所以我都只係盼望大家可以finetune少少,令差距拉近少少,從來冇諗過要改變一個人。

我係佢身上攞唔到佢既想法,都希望有其他人可以share俾我知男人既諗法,多謝

複式洋房

Rubik 發表於 17-2-22 10:29
一年前我經歷緊同你一樣嘅情景,望返轉頭,你問佢幾時斷係無意思的,佢話比你聽斷咗,你又會覺得佢呃你,佢 ...

我都睇過啲counselling網站,話外遇一般由熱戀、到回現實,再完結,要3年時間,係呢段時間,做另一半真係要超強耐性去忍,有時係自己都唔相信自己可以守得住幾年,中間太多高低起跌既情緒影響住自己,始終人都會自私,去到絕望位都想顧自己感受多啲,離婚真係比較容易既方法解脫。

我仲未諗清楚自己既底線,唔敢做錯決定令自己後悔。

珍珠宮

開心吸收勳章

chingchub 發表於 17-2-22 13:03
你講中左,一開始都覺得唔夾,我都明男女間係有差別,思考方式唔同,但已選擇左,仲有小朋友,都唔想咁輕易 ...

其實每個人嘅想法,基本上都係源自佢嘅出身,家庭背境,受嘅教育,人生經歷....等等,如果佢由細到大屋企都係家長一言堂的話,咁做仔女嘅自自然然會變得沉默一點,而再引伸至出來社會工作,如果成日都受到不公平對待,鬱鬱不得志,咁脾氣又點會好?於是都係會少說話多做事...

所以要佢自己開竅先會有所改變的,妳做老婆嘅嫁佢嗰陣係點,其實都要接受佢係一個唔願意表達自己想法嘅人,如果憑妳自己可以改變到佢的話,咁證明妳好本事,因為妳嘅影響力足以改變一個有幾十年根深砥固性格嘅人,但做到嘅人的確唔多。

有時啲嘢爭少少就係爭少少,如果妳想繼續行落去的話,就要接受佢嘅「唔完美」囉!

男爵府

其實對方肯付出多少也代表他本身有多愛你
只有對方愛你,才會心甘情願為你幸福付出和努力
不夠愛,會時常感到有心無力

複式洋房

wing1388 發表於 17-2-22 15:02
其實每個人嘅想法,基本上都係源自佢嘅出身,家庭背境,受嘅教育,人生經歷....等等,如果佢由細到大屋企 ...
同佢比,我反而係沉默嗰個,我只係比較積極面對同冷靜解決問題既人,所以先咁強調有問題要溝通。其實佢唔係沉默既人,對朋友佢會風趣健談,只係處理同我既相處問題會好自我同收埋,我從來唔覺佢會企係別人角度想,我都好明佢有佢成長背景,好多性格同諗法都來自原生家庭,只係我自己奢望佢經過今次事件會有少少改變掛……
我知而家都冇人講到以後會係點,只能見步行步,唯有自己調節一下期望!

複式洋房

~小樹兒~ 發表於 17-2-22 16:10
其實對方肯付出多少也代表他本身有多愛你
只有對方愛你,才會心甘情願為你幸福付出和努力
不夠愛,會時常感 ...
你一咁講,突然令我有啲擔心,但我相信佢點都係愛自己多過愛其他人。佢比較主觀自我,不過佢解釋過為左就我,所以寧願忍唔嘈交,但我唔明佢點解覺得忍就係等如解決問題,呢種想法我唔會認同。

珍珠宮

開心吸收勳章

chingchub 發表於 17-2-22 18:40
同佢比,我反而係沉默嗰個,我只係比較積極面對同冷靜解決問題既人,所以先咁強調有問題要溝通。其實佢唔係 ...

呢個世界就好似一早規定咗,EQ高要包容EQ低嘅人,有能力就要照顧冇能力嘅人,豁達就要包容小器......所以往往人就會俾呢啲規範搞到自己唔開心,內心變得極度失衡無處宣洩...但係,其實人都可以say no的...要學懂對一啲不合理嘅事情say no,理性地表達自己嘅睇法...當然對方唔一定要接受,但最起碼妳會知道邊一個位係可以彼此接受,河水不犯井水得嚟又可以共同相處落去!

夏落特    發表於 17-4-4 09:49

複式洋房

wing1388 發表於 17-2-23 09:57
呢個世界就好似一早規定咗,EQ高要包容EQ低嘅人,有能力就要照顧冇能力嘅人,豁達就要包容小器......所以 ...
我都覺,只要係包容度高既人就要去接受啲包容力低既人,伴侶好,工作partner好,都係咁……
有時會諗,打工受薪就遇左乜都要受,但伴侶就唔想,我又唔係等你養,係咪應該大家攞出黎傾互相尊重會好D呢?但實情係,就算SAY左NO都冇人覺得要理,好無奈
仲有,命運都會特別俾你重覆遇到相類似既人……好似既然你有呢種天賦你就要處理呢種人咁……又係另一種無奈……

珍珠宮

開心吸收勳章

chingchub 發表於 17-2-23 17:48
我都覺,只要係包容度高既人就要去接受啲包容力低既人,伴侶好,工作partner好,都係咁……
有時會諗,打工 ...

呢啲叫「吸引力法則」,邊一類人就會吸引某一類嘅人,因為妳身上有佢想得到或吸引到佢嘅嘢,舉例說蠢人特別容易吸引騙徒埋身...有錢人又吸引啲拜金人士埋身....

男爵府

chingchub 發表於 17-2-22 18:50
你一咁講,突然令我有啲擔心,但我相信佢點都係愛自己多過愛其他人。佢比較主觀自我,不過佢解釋過為左就我 ...

我始終覺得言語溝通要有但唔係最主要,一段關係去到咁上下,對方脾性和想法自己大概都知道,主要係佢其實愛唔愛你,有冇心回應你需要。性格嚴重不合亦會磨蝕愛

珍珠宮

wing1388 發表於 17-2-21 17:42
其實男人一般都係少說話的,亦有可能唔係佢說話少,而係女人嘅說話比較多,因為女人好多時一有不滿都會一 ...
我老公係會叫我搵人整
我係行動個位

大宅

回覆樓主:

樓主,睇完你呢個post,我同你嘅處境簡直係翻版,分別只在於我c6已經即時斷關係,咁佢同呢個女人關係去到邊個層次,我永遠都唔會知道。佢成日強調性格就係唔鍾意講自己嘢,不嬲都係咁,對個個都係咁。十多年後,直到發現佢出軌,不停找尋證據才發現,佢講嘅不嬲都係咁,其實只係對我係咁。

首頁

尾頁

跳至