單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我們3母子因家暴唔敢返屋企,上星期入紙法援離婚,幾時先可以住返公屋,而家周圍借地方住?個衰人唔比錢又大條道理話自己户主叫我地走,租屋又貴點頂呀

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

搵社工幫手。
不知所謂的乙陸!!!

別墅

chowqv 發表於 17-2-21 20:03
搵社工幫手。

已經搵咗社工了,但係佢講唔到畀我知 離婚要等幾耐先至可以再攞番間公屋, 因為我要為小朋友預算下

水晶宮

pingu2008 發表於 17-2-21 20:32
已經搵咗社工了,但係佢講唔到畀我知 離婚要等幾耐先至可以再攞番間公屋, 因為我要為小朋友預算下
...

佢講得無錯,男既係戶主,而你地未搞好離婚手續,佢有權住而你地搬(係你地頂佢唔住)。
搵社工,係睇下有無地方可以俾你地暫住,唔係即刻幫你搶返間公屋。

不知所謂的乙陸!!!

別墅

chowqv 發表於 17-2-21 20:38
佢講得無錯,男既係戶主,而你地未搞好離婚手續,佢有權住而你地搬(係你地頂佢唔住)。
搵社工,係睇下有 ...

我已入婦女中心住,社工叫我租屋先,屋租好貴,唔知要頂幾耐

複式洋房

你同佢講你地搬走晒房屋署都會收返佢間屋,唔好以為佢仲有屋住一人世界

別墅

ki198911 發表於 17-2-21 20:48
你同佢講你地搬走晒房屋署都會收返佢間屋,唔好以為佢仲有屋住一人世界
...

佢換左鎖,我想攞返個書包都攞5到

複式洋房

pingu2008 發表於 17-2-21 19:40
我們3母子因家暴唔敢返屋企,上星期入紙法援離婚,幾時先可以住返公屋,而家周圍借地方住?個衰人唔比錢又 ...

去朋友到暫住先...
既然已經搵左社工,再搵埋區議員幫手,可能再快D 祝生活愉快 早日有屋

水晶宮

pingu2008 發表於 17-2-21 20:43
我已入婦女中心住,社工叫我租屋先,屋租好貴,唔知要頂幾耐

同社工講無錢租。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

房屋署有啲恩恤計劃架!佢家暴你有無報警?再搵埋區議員,話小朋友返學用品係晒屋入面,又無錢再買,可以點做?報警告佢侵佔財產得唔得?

呢啲男人等天收呀!咁樣趕幾仔拿出街
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

別墅

mamummypig 發表於 17-2-22 15:56
房屋署有啲恩恤計劃架!佢家暴你有無報警?再搵埋區議員,話小朋友返學用品係晒屋入面,又無錢再買,可以點 ...

體恤我地申請到?社工淨係叫我租屋住

男爵府

要等到"離婚的最終判令"的離婚證明書,
向你所屬屋邨辦事處遞交離婚文件。

如果你擁有撫養權的話,大有機會間屋歸你三母子,
前夫會另安排一人單位。

婦女中心是保護婦孺暫避所,不是永久長住的。
短期內都要自己搵屋,唯一要搵平租劏房,有親友借住最好,
聽聞社會福利處有緊急援助金, 及租金津貼,問下社工你合唔合資格?

男爵府

補充 :

試下叫社工幫手 !
原因租金負擔不起, 房署可以體恤安排中轉屋暫住嗎?

別墅

cedarcone 發表於 17-2-22 20:58
補充 :

試下叫社工幫手 !

我社工無講,我自己問下佢,thanks好彩有你

大宅

pingu2008 發表於 17-2-22 19:06
體恤我地申請到?社工淨係叫我租屋住

你搵房署,或者搵區議員問下,而房署果座主任都未必即時答到你,但至少有個方向。社工係唔會主動話比你聽(因為要房署同社工上司批)
我離左婚,攞左絕對令仔女都判左比我,但係房署無權趕走戶主比屋我,佢地話佢地立場係比間屋你地,但都需要戶主簽同意書去放棄單位,戶主唔簽,佢地無法,只有你搬!中轉屋唔同恩恤,恩恤係要房署同社署審批過,住一般公屋,中轉屋地點不便又只能租一年,係唔同架。
另一方面,佢無權未得你同意除左你同仔女名,所以快啲搵議員睇下佢地有咩幫到你啦!

別墅

mamummypig 發表於 17-2-22 21:13

你搵房署,或者搵區議員問下,而房署果座主任都未必即時 ...

我問下區議員先,我仔有病長期覆診!希望可以有d支援

大宅

pingu2008 發表於 17-2-22 22:15
我問下區議員先,我仔有病長期覆診!希望可以有d支援

最快係搵區議員攞屋最快,去社署申請綜援,有單親津貼,如租屋有房屋津貼,實際幾多錢唔知。 入左紙離婚就可以申請。

別墅

wwwinnn 發表於 17-2-22 22:49
最快係搵區議員攞屋最快,去社署申請綜援,有單親津貼,如租屋有房屋津貼,實際幾多錢唔知。 入左紙離婚就 ...

上星期入紙申請到嗎

大宅

pingu2008 發表於 17-2-23 05:58
上星期入紙申請到嗎

有証明文件就可以去啦

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

住緊間屋比你都唔好要,你老公知到地點

首頁

尾頁

跳至