烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

chanhaiyi112 發表於 17-2-22 00:03
成日諗煮咩比佢哋食諗到頭都大,大家有冇D乜嘢食譜嘅網站可以分享?定其實大家都會自己研究下啲新菜色?
...

日日煮都係諗到頭都爆
蛋, 叉燒炒蛋 蝦仁炒蛋 蒸水蛋 三色蛋
雞, 啫啫雞煲 金針雲耳蒸雞 ,煎雞扒 咸雞 豉油雞
魚, 番茄煮魚 鯪魚肉蒸豆腐 蒜蓉蒸班頭腩 煎魚餅
蔬菜, 魚香茄子 節瓜粉絲肉碎 西蘭花肉片 蒜蓉蒸勝瓜
有魚有菜有肉 頂住一個禮拜先啦下個星期再諗

子爵府

BK Milk勳章

http://kitva95.blogspot.hk/

我最中意睇佢blog. 簡單易煮又多款.
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

子爵府

回覆樓主:

我都係日日諗食咩都好煩

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

煮黎煮去都係咁上下 都覺得悶

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

同一款材料唔同配搭就變出幾樣,好似排骨可以蒜頭豆豉蒸,梅子蒸,加南瓜蒸,加豆腐墊低蒸,加河粉墊低蒸,加粉絲墊底蒸,麵豉醬蒸,豆辦醬蒸,欖菜蒸,椒絲腐乳蒸,加薯仔蒸。。。咁仲有焗,炒,炆,煎唔同方法。換下雞,牛,豬,海鮮就日日新啦,不過我通常係睇下咩新鮮同平就買咩。

CheungKeeKee    發表於 17-2-26 09:28
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 17-2-23 00:53
同一款材料唔同配搭就變出幾樣,好似排骨可以蒜頭豆豉蒸,梅子蒸,加南瓜蒸,加豆腐墊低蒸,加河粉墊低蒸, ...

好勁、

老手!

大宅

其實唔駛諗太多, 去到街市見咩靚就炒埋一碟, 買多D唔同種類, 我家2人, 每晚2碟餸, 1碟菜, 另1碟以肉為主的餸。肉類醃基本味道偏淡, 煮的時候想碟野咩味再調汁落味, 最常用係蠔油、麵醬、蝦醬、辣醬、咖哩, 單單甘樣, 款式已可以好多變化, 仲有梅菜、炸菜、菜圃, 呢D又可另有花樣。

333s    發表於 17-2-23 23:17

象牙宮

chanhaiyi112 發表於 17-2-22 00:03
成日諗煮咩比佢哋食諗到頭都大,大家有冇D乜嘢食譜嘅網站可以分享?定其實大家都會自己研究下啲新菜色?
...

日日煮都係諗到頭都爆。

附近餐倌 星期一至七 菜式, 作參考。
大家樂, 大快活, 美心.... 每一日不改。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

...

http://www.daydaycook.com/daydaycook/hk/website/index.do

複式洋房

真係好難諗

公爵府

...

我同你一樣,日日諗到頭都大,唯有得閒上網四圍睇人介紹煮乜。
有時睇到未必識煮,煮左又未必好食,真係好麻煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

...

炒餐廳餐牌,炒朋友響fb 或出街食既主意,炒呢度各人既煑意等。

唔想煑咪整朱古力火鍋,芝士火鍋,日式火鍋。芒果糯米飯當主菜都試過。

大宅

回覆樓主:

係呀。。。最慘姐姐唔識買。。。穩陣起見。。。餐餐都係食果啲

首頁

尾頁

跳至