自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

db7mu23 發表於 17-2-22 11:26
全部細眉細眼,冇乜用兼冇腦 !

謝謝意見,有姊妹提醒個point

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

無得再申請信用卡同無得再借錢,唔係一個好既選擇囉

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實問題係信用卡公司, 佢會查佢既信貸

甘覺得佢承受到呢個數, 咪批比佢

一個人一生就係為咗果1x萬到, 去破產

係完全唔值得

佢破咗產, 信用卡冇.....好多野都網上付款

以後有事, 都冇銀行可以借錢比佢, 包括置業, 同做生意

想話買架車, 都冇銀行借錢比佢

所以破產唔係話借下返黎, 就破, 申請破產費用都要2萬啦

如果係欠1x萬都唔知為乜破產
日本の平安を祈ります

侯爵府

元朗73 發表於 17-2-22 11:14
佢唔會還,佢連我私人早2年借都唔打算還。 所以我覺無天理。
...

佢咁樣係犯法, 你快D 去舉報佢喇

男爵府

佢屋企照顧到佢一世咩?

過多十年八載,佢就知道個後果了
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

侯爵府

元朗73 發表於 17-2-22 09:47
但我見他依然過得很好,話家人請去旅行, 話家人請食buffet, 有返工但出現金。 我只認,為無天理,咁呃法 ...

Wah

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:呃破產

而家銀行及大公司請個文員都會background check ,大把人揀無需揀個有破產記錄,除非成世諗住做男領或細公司,唔係唔值

侯爵府

回覆樓主:

先洗未來錢,還唔起或唔想還而去破產,個底花咗,以後佢條路就難行囉,連最基本嘅信用卡都唔批俾佢

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

破產 record 跟一世

翡翠宮

申請唔到信用咭
買唔到樓
連租約都簽唔到
etc etc etc

除非佢家人肯成世無償地照顧佢; 如果唔係佢既將來好艱辛.

男爵府

回覆 元朗73 的帖子

你見到貪曾的結局就知道了

用戶要求終止服務

畀面勳章

臨破產買金器同錶,要拎返出黎拍賣

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章

元朗73 發表於 17-2-22 09:41
身邊有個朋友碌爆咭數,之後去申請破產。 但我知他在申請破產前碌左電腦及金器及錶,才申請破產。
他咁呃 ...

我識個朋友又係咁,吾想還咭數就申請破產,仲好開心話終於吾駛還錢,又係fb哂買左乜食左乜好野,借落好多朋友錢又吾還,包括借左我錢,我信有報應既,至少我知佢而家吾係好惦,要憂柴憂米

侯爵府

元朗73 發表於 17-2-22 09:41
身邊有個朋友碌爆咭數,之後去申請破產。 但我知他在申請破產前碌左電腦及金器及錶,才申請破產。
他咁呃 ...

唔駛恨
破左產好多手尾跟
時辰未到啫

買樓煩
搵工煩
申請野都煩

水晶宮

元朗73 發表於 17-2-22 09:47
但我見他依然過得很好,話家人請去旅行, 話家人請食buffet, 有返工但出現金。 我只認,為無天理,咁呃法 ...

我諗好多呢d case, 我識人做生意, 又請朋友食飯, 小朋友讀IS, 仲成日去旅行, 後尾先知原來佢係破產, 生意用老婆名,出現金俾佢扎袋, 買樓買車簽card 全部都係老婆出面... 就算破完產都照係用老婆名義, 咁好似無咩影響咁....

piklam1    發表於 17-3-24 11:14

男爵府

DonnieBB 發表於 17-2-22 13:29
我諗好多呢d case, 我識人做生意, 又請朋友食飯, 小朋友讀IS, 仲成日去旅行, 後尾先知原來佢係破產, ...

咁似我個case,佢又真係用屋企人名去開公司

男爵府

sumsum_so 發表於 17-2-22 09:43
冇嫁。但為左幾十萬去破產,往後失去既比幾十萬仲多

象牙宮

DonnieBB 發表於 17-2-22 13:29
我諗好多呢d case, 我識人做生意, 又請朋友食飯, 小朋友讀IS, 仲成日去旅行, 後尾先知原來佢係破產, ...

我諗起藝人阿B,破產佢都好舒服

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我身邊有朋友申請咗破產.
搵出現金既工,
破產期間仲搵到份政府工.

佢父母住緊既樓, 講明兩老 bye bye 後比佢.

佢又唔會開公司, 更唔洗借錢買樓

以我角度來講, 破產對佢來講, 冇所謂.

男爵府

畀面勳章

破產後某啲工唔做得,買樓按歇唔批,申請貸款信用卡唔得,破產紀錄咩成世,我唔見得會幾好

首頁
12345...8

尾頁

跳至