論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人來了才一個月,但很明顯沒心做,如果要換係咪要重新比個agent fee? 無三個月免費換?

大宅

回覆樓主:

每間條款唔同喎,有冇問過你agent或睇過雙方合約?

大宅

合約好似無寫,問過agent 話換過個都係一樣,又話佢地唔會哄老人家,但佢係應都唔應我媽,仲話咩基督徒係咁?wtf!

子爵府

pylau 發表於 17-2-23 08:54
合約好似無寫,問過agent 話換過個都係一樣,又話佢地唔會哄老人家,但佢係應都唔應我媽,仲話咩基督徒係咁 ...
佢地通常唔會真係免費包換,因為重新申請佢地都要交領事館同入境署費用,又要驗身費用,一般係原價打個折頭之類,或固定一個價錢。

子爵府

我剛炒嘅海外菲係叫做免agency fee換
比左$1200強制保險+$1000文件丶驗身丶簽証,共$2200

大宅

唉,好頭痛,我唔係想話佢,但咁樣我點放心交阿媽比佢去返工,我真係唔知點算好

男爵府

pylau 發表於 17-2-23 09:19
唉,好頭痛,我唔係想話佢,但咁樣我點放心交阿媽比佢去返工,我真係唔知點算好 ...

工人點差? 有無叫agent同工人傾下。

大宅

屋企野我已經無要求,最多星期日我自己執一次,只想佢好好睇住我媽媽,因她有病,會經常重覆問題,或周圍走說要找這找那,或做些不理智行為,變成小孩一樣。我叫工人帶她去老人中心上堂,我媽一定第一句說不去,即使我帶也一樣,但工人就不肯多哄哄她,就由她在家無所事事和打瞌睡,到晚上媽睡不著,工人又發脾氣說好辛苦。叫她制止我媽做不理智行為,例如沖完涼後拿件夏天衫穿,吃完飯又說自己沒吃不停找東西吃,她又覺很為難,說婆婆喜歡怎樣就由她,我問她是否婆婆說不穿衣服你也由她,她黑面 倒左碗飯唔食。我媽同佢說話好多時唔應,即使我求她做事,也是不應,好簡單叫佢唔好比我媽坐張膠椅,問佢得唔得又是不應人。一日到黑躲在玩手機。
我未向agent講是想比她機會改,點知佢多次向agent投訴,話唔夠訓,agent 話再係咁佢好快走,我講返佢帶唔到我媽出外上堂唯有我帶,我比她留在家休息整天,她就玩足手機咁耐,我都幫唔到佢,我話佢都幫唔到我,佢又唔開心我都唔想勉強,但agent 話我咁情況換過個都係一樣,過幾日我再問agent 佢係咪唔想做,佢又話想再試下,但態度照顧,手機繼續不離手,再過幾日又去agent 投訴我。
到底係咪我要求太高,搵過個都係一樣?大家比d意見我

大宅

pylau 發表於 17-2-23 22:43
屋企野我已經無要求,最多星期日我自己執一次,只想佢好好睇住我媽媽,因她有病,會經常重覆問題,或周圍走 ...

唔係你要求高 個工人始終係受薪做事 唔係佢自己媽媽 當然唔上心

大宅

我完全明白佢都係打工,但可唔可以應下我同我媽........我每晚都已幫佢洗埋衫,星期日又專登煮多D等佢星期一或二唔駛煮...我明白佢好辛苦,但佢又唔知我仲訓得少過佢.一開始已看得出她沒心裝載,又說自己很喜歡照顧老人家,原來只是喜歡D唔駛點做的老人家,

男爵府

屋企野我已經無要求,最多星期日我自己執一次,只想佢好好睇住我媽媽,因她有病,會經常重覆問題,或周圍走 ...

一般工人未必照顧到你媽媽。 我朋友家人有類似病, 請了工人照顧, 但最後也要請看護照顧。

大宅

我明白的,所以之前都係申請左個看護,但比其他親戚話我白痴,因為D看護唔識廣東話,佢地唔係一齊住跟本唔明白我媽的情況,可惜個visa 批左個看護話屋企有事唔來香港,我迫於無奈蝕agent fee 都係請返個印傭,我而家都唔知點算好,日日都忍唔住喊

大宅

pylau 發表於 17-2-24 00:06
我明白的,所以之前都係申請左個看護,但比其他親戚話我白痴,因為D看護唔識廣東話,佢地唔係一齊住跟本唔 ...

一係換左佢 請工人要靠運氣

男爵府

pylau 發表於 17-2-24 00:06
我明白的,所以之前都係申請左個看護,但比其他親戚話我白痴,因為D看護唔識廣東話,佢地唔係一齊住跟本唔 ...

找唔到合適的幫手,你一個照顧你媽媽確實辛苦。 但呢個工人應該做唔長, 試下轉過一個。

男爵府

pylau 發表於 17-2-23 23:34
我完全明白佢都係打工,但可唔可以應下我同我媽........我每晚都已幫佢洗埋衫,星期日又專登煮多D等佢星期 ...

話喜歡照顧老人家, 通常係最唔想做嘢嘅。 你試下揾啲有湊過new born, 幼小的工人, 佢哋可能有耐性啲。 其實你媽媽行為同小孩相似。 去過中東的又較刻苦耐勞啲。

大宅

noryhui 發表於 17-2-24 00:27
一係換左佢 請工人要靠運氣
無錯真係好靠運氣,好工人難求呀....唉

大宅

little_kid 發表於 17-2-24 00:45
找唔到合適的幫手,你一個照顧你媽媽確實辛苦。 但呢個工人應該做唔長, 試下轉過一個。
...
係真係辛苦,最慘開支大左,又返唔到工。我估個工人都搵緊工,最怕換一個又係咁真係個個月都係咁比agent fee....:(

大宅

little_kid 發表於 17-2-24 00:55
話喜歡照顧老人家, 通常係最唔想做嘢嘅。 你試下揾啲有湊過new born, 幼小的工人, 佢哋可能有耐性啲。 ...
原來係咁呀,真係唔知添,個agent 之前比D 湊開細路的工人我睇,我仲睇都唔睇,諗住照顧開小朋友的不會懂照顧老人家,聽你咁講我應該試下

大宅

有需要換

別墅

pylau 發表於 17-2-22 21:30
我個工人來了才一個月,但很明顯沒心做,如果要換係咪要重新比個agent fee? 無三個月免費換?
...

http://www.medicmaid.com.hk

首頁

尾頁

跳至