論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

楼主。你個工人係海外定本地?

A準为求收佣 兩邊講大話

好多工人照顧失智老人好好 或你遇不到
玩具萬歲!

大宅

ChanSiLai 發表於 17-2-24 08:37
http://www.medicmaid.com.hk
這間好嗎?對住而家那個我真係就快癲

大宅

fitfish 發表於 17-2-24 08:54
楼主。你個工人係海外定本地?

A準为求收佣 兩邊講大話
本地完約的,係喇我見我媽去開那個中心跟去的工人都好好,唉,我就快癲,已經成晚我扶我媽起身去廁所,今早我媽要起來佢又發脾氣大力推張便椅,大力扯窗簾

珊瑚宮

見工時有無上你屋企跟老人見过面。大家合不合眼缘?

玩具萬歲!

珊瑚宮

當佢大力砰野時。 你问佢。what are u doing
玩具萬歲!

男爵府

pylau 發表於 17-2-24 09:01
本地完約的,係喇我見我媽去開那個中心跟去的工人都好好,唉,我就快癲,已經成晚我扶我媽起身去廁所,今早 ...

本地完約的。 如果工人係好啲僱主都繼續請。 如果係工人唔繼約的,即係佢哋都選工做。
我覺得海外的會乖啲純啲, 最少個幾個月會。 但請海外的申請時間會耐啲。

另外, 如果你在中心見到你覺得好啲工人,你可以問下佢哋有無朋友想做介紹俾你。

珊瑚宮

睇清楚?所谓護士係應吾做任何家務的。我不会上當

倒不如问下你見到的好姐姐。有無好的价绍仲好。如有都係三千左右使费
玩具萬歲!

珊瑚宮

你个工人博炒
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 17-2-24 09:29
見工時有無上你屋企跟老人見过面。大家合不合眼缘?
無見過老人家,我跟她視像見,好似成日笑多野講好開朗,agent..又極力sell 話基督徒 ,其實我對基督徒無好感,諗住開朗就好

大宅

little_kid 發表於 17-2-24 09:34
本地完約的。 如果工人係好啲僱主都繼續請。 如果係工人唔繼約的,即係佢哋都選工做。
我覺得海外的會乖 ...

佢之前果份個婆婆在老人院,每日淨係負責去餵食,可能屋企人覺無需要而無續。咁我係咪搵海外好d?

我有叫果d好工人介紹,佢地都話暫時無

大宅

fitfish 發表於 17-2-24 09:38
睇清楚?所谓護士係應吾做任何家務的。我不会上當

倒不如问下你見到的好姐姐。有無好的价绍仲好。如有都係 ...
我知道果d護士唔做家務,我之前申請過無奈visa 批左佢話唔來。基本上而家我都幫個工人洗埋衫,有時候煮埋飯喇
我有問過d好姐姐介紹,佢地都話無 😢

珍珠宮

親子王國15週年勳章

其實照顧呢D失智老人家同照顧BB差唔多.不過辛苦過照顧BB.
一定要有耐性.
講返轉頭.失智老人家的確比較麻煩.特別係正常個陣時脾氣都唔係咁好果D.
同埋夜晚冇覺好瞓真係好辛苦.人都忟D.

大宅

yumui61 發表於 17-2-24 10:59
其實照顧呢D失智老人家同照顧BB差唔多.不過辛苦過照顧BB.
一定要有耐性.
講返轉頭.失智老人家的確比較麻煩. ...
呢個我明白既,我全職照顧左我媽幾個月我知道好辛苦,所我都幫手做家務煮飯,甚至佢整到廚房唔乾淨,洗碗唔乾淨唔煲湯我無講過,我寧願自己做,夜晚我做野未訓我都自己攪返我媽嘈醒佢,我訓得仲少,亦無得休息,但佢對老人家的心都無,只想唔駛做有糧出

男爵府

回覆樓主:

如果經濟可以的話, 我會請看護照顧, 再加家務助理/外僱責負煮食清潔。

如果只係請外僱, 本地啲最好要面對面面試, 工人見下你媽媽, 試下工人點照顧你媽媽。

海外的睇下有無啲係讀nursing. 我請外僱湊newborn時,有啲申請工人讀nursing , 曾在醫院做過啲。 你睇下有無啲係讀nursing又照顧老人家嘅。 再同工人phone interview下。

終於一般外僱無知識無經驗照顧你媽媽呢種病。 工人有耐性都要懂處理老人家情緒或突然意外。 不然, 工人都好大壓力。

珍珠宮

親子王國15週年勳章

搵傭人.永遠不要期望佢可以做到同你一樣.
因為.佢唔係BB父母.亦唔係老人家兒女.
有時.自己父母同兒女都唔一定做到盡心盡力
何況一個冇血緣嘅外人

大宅

回覆 little_kid 的帖子

我初頭係諗住請看護,其他野由我做,無奈佢唔黎,我又搵返印傭,我都分擔好多家務,唉,好頭痛

男爵府

pylau 發表於 17-2-24 12:26
回覆 little_kid 的帖子

我初頭係諗住請看護,其他野由我做,無奈佢唔黎,我又搵返印傭,我都分擔好多家務 ...

看護係咪經agent請, 上次真係唔好彩。 可以再請。

大宅

little_kid 發表於 17-2-24 12:34
看護係咪經agent請, 上次真係唔好彩。 可以再請。
看護係經間專請這類叫active global的,不是一般外傭agent, 經過那次我唔知佢會唔會第二個又係咁,所以蝕agent fee 搵過另一間 請印傭

男爵府

pylau 發表於 17-2-24 13:38
看護係經間專請這類叫active global的,不是一般外傭agent, 經過那次我唔知佢會唔會第二個又係咁,所以蝕ag ...

個看護唔黎, 間agent有責負幫你揾個另一個。離譜!

大宅

little_kid 發表於 17-2-24 13:59
個看護唔黎, 間agent有責負幫你揾個另一個。離譜!
佢有話幫我搵第二個,但又要等多二個月,我怕跟住又話唔黎,所以索性找普通agent

首頁

尾頁

跳至