論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pylau 發表於 17-2-24 15:50
佢有話幫我搵第二個,但又要等多二個月,我怕跟住又話唔黎,所以索性找普通agent ...

希望你快啲揾到啱啲工人幫手喇

子爵府

回覆 pylau 的帖子

我朋友阿爸老人痴呆,加屋企有2個小朋友,都係佢媽媽加姐姐湊,佢話個姐姐幾 好,不過完約走,而家要再請。

大宅

little_kid 發表於 17-2-24 15:54
希望你快啲揾到啱啲工人幫手喇
謝謝你,不過我已對工人姐姐無期望 😢

大宅

充裕 發表於 17-2-24 16:04
回覆 pylau 的帖子

我朋友阿爸老人痴呆,加屋企有2個小朋友,都係佢媽媽加姐姐湊,佢話個姐姐幾 好,不過 ...
你朋友真的好好彩搵到個好姐姐,最慘佢走,而家真係好難有好姐姐

男爵府

回覆樓主:

換啦,工人連應都唔應你已好大問題。,上工冇耐已咁,你唔會馴服到佢有改善嘅一日。你工人應該同你一樣,好想炒/走,但又擔心相關成本…… 下次請要講到白啲你嘅要求,揀個之前頭家都唔易打嘅(eg.又老又嫩但都可完約,等等)。祝樓主順利過度。

別墅

pylau 發表於 17-2-24 08:58
這間好嗎?對住而家那個我真係就快癲

我覺得你媽媽係需要有精神科的看護幫手照顧,平常人缺乏醫護常識真係很難配合佢d行為。

大宅

KulookFung 發表於 17-2-24 17:31
換啦,工人連應都唔應你已好大問題。,上工冇耐已咁,你唔會馴服到佢有改善嘅一日。你工人應該同你一樣,好 ...
係喇,唔想做出句聲我做囉。我知佢實搵緊工架,我問AGENT佢話佢有問過通知期,我就等佢通知啦。見工時一早已講左我媽媽的情況,佢話無問題又話好鍾意照顧老人家,不過當然個個見工都係咁講啦,唉,到底有幾多好既工人...

大宅

ChanSiLai 發表於 17-2-24 20:16
我覺得你媽媽係需要有精神科的看護幫手照顧,平常人缺乏醫護常識真係很難配合佢d行為。
...
你有無朋友用過呢間呀?我之前找過另一間申請過的,但係visa 批左佢先臨時唔黎,我先轉軚。

別墅

pylau 發表於 17-2-25 03:27
你有無朋友用過呢間呀?我之前找過另一間申請過的,但係visa 批左佢先臨時唔黎,我先轉軚。 ...

無呀,希望幫到你

伯爵府

老退化係好難要求工人做得好的,因為工人唔係佢仔女,唔會有感情,尤其是一開始就與長者有爭吵就更難,其實工人寧願做行動不良的長者,只餵食和清潔就最開心,而且印僱好難養得熟,揀工的情況好嚴重

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KulookFung 發表於 17-2-24 17:31
換啦,工人連應都唔應你已好大問題。,上工冇耐已咁,你唔會馴服到佢有改善嘅一日。你工人應該同你一樣,好 ...

同意 。

換咗佢 , 如果唔怕再俾手續費同等候嘅時間 。

我家當初請姐姐 , 我媽係三年内換超過十個姐姐 , 佢話唔啱就要換 , 每日你都要對住佢 , 呢㸃我都認同 。

大宅

AACheungCheung 發表於 17-2-26 21:09
同意 。

換咗佢 , 如果唔怕再俾手續費同等候嘅時間 。
一黎已經睇到佢無心放在老人家,由早到晚只顧住玩電話,我都沒要求做家務煲湯之類喇,我只係諗,好似個個工人都係差不多咁,如果換極都係咁,我應該永世都唔駛返工。:(

大宅

菇芝bebi 發表於 17-2-26 18:28
老退化係好難要求工人做得好的,因為工人唔係佢仔女,唔會有感情,尤其是一開始就與長者有爭吵就更難,其實 ...
其實我都明,呢個病,親人照顧最好,無奈得我一個,我返工的話又不能時常在家,現在都唔知點算,請唔到我又繼續返唔到工.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pylau 發表於 17-2-27 21:49
其實我都明,呢個病,親人照顧最好,無奈得我一個,我返工的話又不能時常在家,現在都唔知點算,請唔到我又 ...

所以先要換 , 當然唔可能要求其他人好似自己咁 ( 唔單係工人 , 係任何人 ) , 但工人掛着打機 , 連最基本嘅照顧都無 。

請工人同換工人都好講彩數 , 我哋都話我媽夠膽同有小小彩數 。

大宅

AACheungCheung 發表於 17-2-27 21:58
所以先要換 , 當然唔可能要求其他人好似自己咁 ( 唔單係工人 , 係任何人 ) , 但工人掛着打機 , 連最基本嘅 ...
係呀,真係好講彩數,你媽真係好夠擔,咁佢而家個姐姐好嗎?

珍珠宮

pylau 發表於 17-2-27 22:04
係呀,真係好講彩數,你媽真係好夠擔,咁佢而家個姐姐好嗎?

好 , 我哋當佢係自己人咁 , 剛開始當然要大家磨合 , 我媽煮菜好叻 , 佢有我媽八九成功力 , 煮什麼海參花膠呀都無問題 , 發魚翅就學極都唔得 , 試咗幾次就無再試 , 我家請客時大部份都係佢煮 , 連客人都話工人姐姐勁 , 啲親戚聚餐都成日打姐姐主意 , 我媽話唔得 , 係犯法嘅 , 佢都有同姐姐講係犯法嘅 。

大宅

AACheungCheung 發表於 17-2-27 22:23
好 , 我哋當佢係自己人咁 , 剛開始當然要大家磨合 , 我媽煮菜好叻 , 佢有我媽八九成功力 , 煮什麼海參花膠 ...
你工人姐姐好叻呀,你地好好運,我都想搵個可以當自己人的,不過恐怕唔易

珍珠宮

pylau 發表於 17-2-27 23:57
你工人姐姐好叻呀,你地好好運,我都想搵個可以當自己人的,不過恐怕唔易 ...

係呀 , 我哋都好運 , 我媽都放咗好多心機同佢磨合 , 同埋我以前都同佢一樣 , 要出去打工 , 可能咁樣佢有體會 , 所以比較容易教喇 , 但都要睇姐姐本質 。

大宅

chichiho 發表於 17-2-23 09:05
我剛炒嘅海外菲係叫做免agency fee換
比左$1200強制保險+$1000文件丶驗身丶簽証,共$2200
...

Could u pm me your agent?

子爵府

cwing1987 發表於 17-3-15 15:21
Could u pm me your agent?

唔介紹比你喇,唔想害你

佢收咁少$,服務成正比架,我已炒工人,就算免費$0都唔會再幫襯佢

首頁

尾頁

跳至