自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

tbb熱話....唔同人儲蓄方法買樓, 租樓住已好辛苦。人生我覺得好難儲到錢買樓,儲蓄買屬於自己嘅物業是難上加難現在
大家有冇樓揸手呢?(如: 村屋,私樓,居屋...)講到咁容易
分享下用咩方法可以每月儲蓄咁大舊錢?達成自己目標

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ru_663th 發表於 17-2-22 22:53

tbb熱話....唔同人儲蓄方法買樓, 租樓住已好辛苦。人生我覺得 ...

我講平均嘅,衣食住行,如果要放棄衣食行去曬住係唔平衡

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

單身時就要儲, 易很多。等到結婚, 一家大細先諗儲錢買樓, 除非收入高, 唔係就好難儲。

lam.9    發表於 17-2-23 16:43
bby0602    發表於 17-2-23 16:09
meow_day    發表於 17-2-23 13:58
wcpcelia    發表於 17-2-23 10:21
sonet    發表於 17-2-23 09:09

珍珠宮

vet 發表於 17-2-23 01:09
單身時就要儲, 易很多。等到結婚, 一家大細先諗儲錢買樓, 除非收入高, 唔係就好難儲。
...
我都同意, 我見身邊朋友(已結婚)住公屋,未必有能力買到樓

珍珠宮

good_pig 發表於 17-2-22 23:21
我講平均嘅,衣食住行,如果要放棄衣食行去曬住係唔平衡

伯爵府

但儲錢追唔到樓價升幅,無父幹幫首期,好難

pomanlife    發表於 17-2-23 10:52
wcpcelia    發表於 17-2-23 10:22

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

時而世貿⋯⋯而家買樓的價錢升到咁貴,當然難熬!

但十年前樓價比現在低很多的時候,一樣唔係容易㗎喎,

只是相比今日的情況話,當年係好啲⋯⋯

男爵府

好羨慕果個阿媽俾埋首期俾埋裝修錢買北角向海樓,仲可以喺節目度叫人要儲錢做個有準備嘅人果個後生仔,呢啲真係人生勝利組

水晶宮

ice_seiya 發表於 17-2-23 01:43
好羨慕果個阿媽俾埋首期俾埋裝修錢買北角向海樓,仲可以喺節目度叫人要儲錢做個有準備嘅人果個後生仔,呢啲 ...
唔係北角⋯⋯好似係薄扶林置富花園⋯⋯

jc2009    發表於 17-2-23 16:46

大宅

我在沙士後加董伯伯協助下十幾年前成功做了業主,當時10萬便做到首期,比較好彩

男爵府

caryfox 發表於 17-2-23 01:46
唔係北角⋯⋯好似係薄扶林置富花園⋯⋯

我仲以為係北角和富果頭添,薄扶林四百幾萬真係好抵,不過機會係留俾有準備的父母嘅人,

子爵府

生不逢時,依家買樓首期(三成計)喺我當年可以full pay買樓

子爵府

ice_seiya 發表於 17-2-23 01:55
我仲以為係北角和富果頭添,薄扶林四百幾萬真係好抵,不過機會係留俾有準備的父母嘅人,
...
我同事2000年左右買入兩房置富有海景$140萬

水晶宮

ice_seiya 發表於 17-2-23 01:55
...
拍攝佢係街上講經歷的地點一定不會是北角,北角的街道邊有可能見到咁靚天空!

水晶宮

LCHF 發表於 17-2-23 01:59
我同事2000年左右買入兩房置富有海景$140萬
同年⋯⋯這個價錢⋯⋯市區可以有很多選擇!

公爵府

其實都難!我01年買,但是都唔容易,因為人工唔高!
不過係難,但又唔覺好辛苦,可能根本從來都係慳妹唔覺自己慳!

當買左樓後,有朋友羨慕,就話:佢咁鬼慳當然儲到錢!
我先知原來我果d叫做慳,因為我冇咩特別喜歡的嗜好,又有返part time, 又唔去旅行,我以為正常的生活,其他人就覺得我太慳!

到底係我慳定佢地大洗?

我儲左5年錢先上車

男爵府

那一年代/時期,小市民買樓從來不容易,梗有一兩個壞因數在市場中,咬實牙根,睇餸食飯,買一個附擔得起的,不是太難。

水晶宮

回覆:今集睇有樓萬事足,真的好羨慕做業主

當大家都唔好買時, 自然就買得起

子爵府

好媽媽勳章

引用:單身時就要儲, 易很多。等到結婚, 一家大細

原帖由 vet 於 17-02-23 發表
...
我反而覺得結婚後易儲錢d,二人收入但支出減一半,因為同住

別墅

回覆樓主:

其實真係咁難買嗎?現在可借九成,當500萬樓,都係50萬首期,如兩公婆都有做野,一齊儲都唔係好難啫,有心買都應該買到。

首頁
12345...7

尾頁

跳至