嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢几天可不可以暂时饮住奶先,有成10日5肯吃野,口腔没异常

大宅

會唔會喉嚨發炎,最好去睇醫生,試下比D河粉,睇下食唔食!

別墅

cm061 發表於 17-2-24 08:53
會唔會喉嚨發炎,最好去睇醫生,試下比D河粉,睇下食唔食!

我煮过好多野,粉面粥都5肯食,白饭中意就食几啖,食饭有送既饭吐出来

回覆 高级住所 的帖子

Hello 高级住所,囝囝依家精神和胃口點? 有無唔舒服影響胃口呀? 1歲BB開始以固體食物為主要食物和營養來源,只係飲奶飲食會唔夠均衡,未能提供足夠熱量/營養俾囝囝,1日3餐奶2餐奶就最好。媽媽有無試過整飯團/飯波俾佢拎住食?一啖一口,咁樣可以令小朋友覺得食飯新奇有趣。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-28 15:21
回覆 高级住所 的帖子

Hello 高级住所,囝囝依家精神和胃口點? 有無唔舒服影響胃口呀? 1歲BB開始以固體食 ...

精神一直都不错,但是就是不多肯食野,有时只食几啖白饭,d送混在他的白饭就不肯吃,手指指☞要我碗白白饭,饭团怎么做?
高级住所 發表於 17-2-28 20:50
精神一直都不错,但是就是不多肯食野,有时只食几啖白饭,d送混在他的白饭就不肯吃,手指指☞要我碗白白饭 ...

媽媽先預備煮好既白飯、瓜菜和肉蓉,濕手後取適量白飯放在手心,加入瓜菜和肉蓉在中間,再輕輕捏成團狀,再用紫菜塊包住就可以。BB精神好就唔需要擔心,佢大左會開始對進食有要求,經常改變進食方式,顏色鮮艷同味道突出食材都可以吸引到BB食慾。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-3-1 14:47
媽媽先預備煮好既白飯、瓜菜和肉蓉,濕手後取適量白飯放在手心,加入瓜菜和肉蓉在中間,再輕輕捏成團狀,再 ...

瓜菜肉要不要给调味?
高级住所 發表於 17-3-2 15:12
瓜菜肉要不要给调味?

小朋友一歲後可以食大人食物,調味料唔多嘅食物都可以俾佢食,最重要係以少油、少鹽、少糖為大原則。紫菜都有天然嘅味道,都好吸引小朋友進食架!

首頁

尾頁

跳至