論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

不再續工人姐姐 6月中回鄉 passport, visa 6 月尾 到期,仍要續 passport 嗎?

水晶宮

samsim 發表於 17-2-24 12:03
不再續工人姐姐 6月中回鄉 passport, visa 6 月尾 到期,仍要續 passport 嗎?

你唔續約,
1) 工人的visa validity 夠cover 到完約已經ok
2) 工人的passport validity, 你冇講幾時到期, 不過既然唔續約, 你就唔洗操心。

象牙宮

samsim 發表於 17-2-24 12:03

不再續, 自己菅好自己就是。

工人的事, 佢自會負責的。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你唔續約,visa到期就拜拜。
工人想再搵工,自然會自己搞掂個passport,你唔使理。

大宅

5R2H 發表於 17-2-24 17:40
你唔續約,visa到期就拜拜。
工人想再搵工,自然會自己搞掂個passport,你唔使理。
...

謝謝!agent can help her ma ?

大宅

birdbird 發表於 17-2-24 13:13
你唔續約,
1) 工人的visa validity 夠cover 到完約已經ok
2) 工人的passport validity, 你冇講幾時到期, ...

passport 同 visa 是同一日到期的,但離港前 passport 要有半年期嗎?

水晶宮

samsim 發表於 17-2-24 22:28
passport 同 visa 是同一日到期的,但離港前 passport 要有半年期嗎?

你工人用本passport 返自己家鄉 (唔係去另一國家),本passport 唔過期就得。

況且,你唔需要理會你個完約工人的 passport 事宜。

首頁

尾頁

跳至