婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

請刪掉

男爵府

回覆樓主:

咁其實jm你係咪介意你老爺講野粗聲粗氣?就咁睇佢地習慣咁相處無問題,但返去食飯見1陣有咩問題?

子爵府

回覆樓主:

小巴司機會講粗口正常過正常喎

大宅

回覆:返唔返男家食飯好

睇唔起男家
點解要下嫁

男爵府

Haloya 發表於 17-2-24 18:17
兩家背景差距大, 我爸爸事業有成, 剛剛擺酒有前大籃籌董事及一班專業人仕出席婚宴, 佢老豆揸小巴講粗口, 重 ...
你嫌老爺講粗口?

男爵府

回覆樓主:

其實唔明個重點喺邊?
你62唔係講粗口鬧你就得啦, 結咗婚唔叫老爺唔通叫世伯?!

別墅

ps1314 發表於 17-2-24 18:45
睇唔起男家
點解要下嫁

咁佢係嫁佢老公又唔係嫁佢老爺...

對男家不滿就唔嫁得比呢個老公?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ps1314 發表於 17-2-24 18:45
睇唔起男家
點解要下嫁
同問.

珍珠宮

回覆樓主:

講粗口je,好過好多斯文敗類,虛偽到死嘅人啦~

複式洋房

重點係:

1)我冇受過佢地任何jetso, 點解要聽佢講粗口同廢話?唔通唔須要自我約束?咁我又搵粗口同佢講野?

2)佢控制唔到兩個仔叫佢,就要我叫佢???

3)各位jm 都會喺c6唔叫佢地老竇嘅情況下叫 “老爺”?

4)要睇得起男家先嫁比佢,唔通大家都睇得起62 99???

別墅

Haloya 發表於 17-2-24 19:48
重點係:

1)我冇受過佢地任何jetso, 點解要聽佢講粗口同廢話?唔通唔須要自我約束?咁我又搵粗口同佢講野 ...

同意 第四點!!!!!!

我62 係啲胸無大志既人
明明佢當年有父蔭, 喺佢個年代做到大學生
喺佢地既年代個個去上流動佢就向下游
死好彩生左我老公!!!

我老公無父蔭但有大志! 我覺得嫁比呢個老公係最正確既決定! 我嫁既係我老公, 我唔gur 我62 絕對唔影響lor

大宅

回覆樓主:

講粗口係個人喜好,佢無直接用粗口問候你,我覺得唔可以阻住人哋說話方式,而且佢都只係講粗口,又無對你點,係你對講粗口嘅人有偏見
2個仔唔叫佢做亞爸,係佢哋父子問題,可能係亞爸對嗰仔做過d咩而唔肯叫,但問題係你老爺無對你做過d咩,咁你唔叫佢做老爺就係你無禮貌,除非係你老公要求你唔准叫老爺,否則你唔叫就係你錯,因你老爺無對你做過d咩,甚至有d 3姑6婆8到原來某某新抱唔叫62做老爺,可以無啦啦拉埋女家嗰邊,話女家無家教之類…難聽說話
講真,入屋叫人係基本禮貌

CACACAROL    發表於 17-2-25 12:00
bufferzone    發表於 17-2-25 08:53

大宅

我唔覺得你老爺做左咩咁錯
我唔講粗口,但我唔覺得講粗口有幾大件事,尤其佢做呢行
根據你ge邏輯,唔通佢有著數比你你就接受佢對住你講粗口?!
如果佢無做過乜壞事,你老公唔叫佢阿爸,我覺得係你老公無禮貌。咁佢無禮貌又唔等於你要無禮貌。
你叫佢老爺係尊重佢,同時亦都係尊重自己。
至於係咪一定要睇得起男家先嫁得,咁緊係唔係啦。但我以有限ge資料睇,我唔覺得佢有咩值得睇唔起,揸小巴搵得未必夠你父母多,但都係正當職業,但更加重要ge係,係佢揸小巴養大你老公架。

bufferzone    發表於 17-2-25 08:54
李豆豆    發表於 17-2-25 02:36

翡翠宮

回覆樓主:

果然係董C個女,你氣焰都相當高張

bufferzone    發表於 17-2-25 08:54

大宅

回覆樓主:

我都唔覺講粗口有問題,會唔會係你怕比其他人聽到覺得影衰晒?如果唔係直接用粗口問候你其實又冇問題喎。我c6果邊d男人,舅父表兄弟全部都爆粗,我都照去一齊食飯。
我老爺,三個仔女都唔會叫佢一聲爸爸,仔女全部好憎佢,我未嫁叫uncle,嫁左照叫老爺,我姑仔問我點解叫得出?我答佢:只係一個稱呼又何必執著,入屋叫人係禮貌,我只係做我應做既野,佢有幾衰格都唔關我事,只當佢老野一個,禮貌上叫聲。叫一聲令c6又唔洗難做,何樂而不為。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

mini1204 發表於 17-2-24 21:15
果然係董C個女,你氣焰都相當高張

仲話自己信佛
佛口蛇心就係呢種,
狗眼看人低又唔認,
寫哂出黎明眼人都睇到feel到啦

bufferzone    發表於 17-2-25 08:55
happywindy    發表於 17-2-25 00:20
bbbbb001    發表於 17-2-24 22:09

翡翠宮

回覆樓主:

睇男家吾起,真係吾好結婚
將來生左個仔似老爺生女似奶奶或生仔似奶奶生女似老爺,情何以堪呢

大宅

Haloya 發表於 17-2-24 19:48
重點係:

1)我冇受過佢地任何jetso, 點解要聽佢講粗口同廢話?唔通唔須要自我約束?咁我又搵粗口同佢講野 ...

1)我冇受過佢地任何jetso, 點解要聽佢講粗口同廢話?唔通唔須要自我約束?咁我又搵粗口同佢講野?

唔關有無受過人恩惠事,你嫁得入去你就係同佢地一家人,老爺點講都係長輩,你屋企有錢但唔代表高貴D,神賜人一個口兩隻耳就係要你少說話,左耳入右耳出,唔岩聽既咪唔聽囉。

叫人係基本禮貌,係家教!

你老公有問題唔代表你都要跟住佢做個無禮貌既不孝兒孫

呢個問題已離題,我無回應hehe

大宅

回覆樓主:

就你所講老爺無對你做過啲咩
唔識既都叫句早晨,叫句老爺我覺得係家教,人地無禮貌唔代表自己都要無禮貌

其實你睇唔起男家,一早分開擺嘛

至於粗口,如果你咁介意咪唔好返去食
或者叫你99出去食囉

伯爵府

重點係:

佢講粗口影響到你啲咩?真心問。

佢兩個仔冇禮貌唔好學人。唔叫人好冇禮貌

我成日快過我老公叫我老爺嫁,仲響到(emoji)口都聽到

冇睇唔起,係對長輩基本尊重。

首頁
12345...8

尾頁

跳至