婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

其實唔知點解你咁討厭老爺,你咪跟你老公個方案囉,都唔駛你見到佢,仲想點

別墅

mini1204 發表於 17-2-24 21:39
睇男家吾起,真係吾好結婚
將來生左個仔似老爺生女似奶奶或生仔似奶奶生女似老爺,情何以堪呢 ...

而家係嫁佢老公又唔係嫁佢老爺

佢睇得起自己老公咪得囉

唔通唔like 男朋友既屋企人就要馬上分手?
唔通結左婚同男家相處落發現唔夾就要離婚?

最怕係唔like 男家之餘個老公又裙腳愚孝啫
咁好明顯樓主老公就唔係啦
咁樓主嫁比呢個老公有咩問題

唔好郁啲就講「咁你又嫁」「唔好結」呢類說話啦

大宅

Haloya 發表於 17-2-24 19:48
重點係:

1)我冇受過佢地任何jetso, 點解要聽佢講粗口同廢話?唔通唔須要自我約束?咁我又搵粗口同佢講野 ...

1. 你喺街聽到人講粗口會唔會問講粗口嘅人攞返你所謂嘅'jetso'?

2&3. 叫人係禮貌,無論另一半尊唔尊重果個人,都唔係成為自己無禮貌嘅原因

4. 我同我另一半門當戶對,而且從來都唔會覺得自己環境特別好,所以無睇唔起自己6299。而對外人,我亦都唔會睇人背景,唔會睇低經濟較差嘅人,亦都唔會周圍同人講家族背景,只會睇唔起啲憎人富貴厭人貧,有少少錢就大口,又喜歡曬命嘅人。我認我會睇唔起人,有錢無品嘅人我先睇唔起!

大致上同閣下做新抱嘅態度唔太一樣

翡翠宮

pinkuchan 發表於 17-2-24 22:29

佢睇得起自己老公咪得囉

睇吾起自己老公既家人,有無諗過自己老公有幾難受?佢仲要做到咁出面?
仲有,我睇吾到佢老爺有乜大問題需要董事女睇吾起。係,擺明係粗人,咁有乜問題?睇吾到佢心地吾好/格衰貪$諸如此類喎。我睇吾起狗眼看人低既人多過粗人。

我只係提醒事主,如果生個仔似老爺,到時吾好怨

複式洋房

嘩,佢一蚊都冇比坐主家講粗口冇問題?

我佛口蛇心睇唔起佢全家?

大家有冇睇清楚,我係唔鍾意佢嘅行為,唔係睇唔起佢全家,我奶奶係好nice 同我好尊重嘅人,唔該大家睇清楚。

另我冇憎人富貴厭人貧,我唔係針對人有冇錢,而係針對佢嘅行為。我唔係個個朋友都係有錢人,另我一早知c6 身世。我老豆話請佢去馬會食飯跑馬,唔通大家會叫個不停粗口嘅人去馬主房?

上次叔仔好大聲開佢波,我都有叫叔仔唔好再鬧佢,叫叔仔算數,唔通我咩都要講晒出黎?

我同意入屋叫人,所以我決定同c6 返去,焗住捱吓。

原來呢到要好buy 62 99 先可以結婚,咁呢個板要執啦!

複式洋房

pinkuchan 發表於 17-2-24 22:29

佢睇得起自己老公咪得囉
好多謝你明白我。

呢到啲人唔會分開睇每個人係獨立個體,所以結婚係嫁比佢全家。
老爺做咩都係好的,深抱唔鍾意啲粗魯同失禮行為係深抱不是,我都係喺度講啫,又冇指責佢。

人可以以老賣老,唔須要自我約束的。

翡翠宮

我覺得你識做D都無壞,費事比人話

別墅

mini1204 發表於 17-2-24 22:39
睇吾起自己老公既家人,有無諗過自己老公有幾難受?佢仲要做到咁出面?
仲有,我睇吾到佢老爺有乜大問題需 ...

樓主係憎佢62 咋喎
都冇憎佢99

樓主老公連「老竇」都唔叫
我睇唔到佢老公幾難受喎

水晶宮

Haloya 發表於 17-2-24 22:48

只要你嫁俾佢個仔、的確係一個仙都唔出都可以坐主家席喎⋯⋯
一係叫你爸爸買斷你老公啦、唔係有咁既62、bb第時係馬會擺百日宴都好失禮架

複式洋房

mini1204 發表於 17-2-24 22:39
仲有,我睇吾到佢老爺有乜大問題需 ...
我c6頭先話見到佢叫一聲,我都ok。
我係董事個女?你選擇性睇野?

唔鍾意人講粗口係狗眼看人低?

大開眼界

大宅

回覆樓主:

你咁唔鍾意你老爺,就少d見,少d接觸吧。

佢係一個普通既司機大叔而已,佢既文化係慣左咁同人溝通,要他自我約束係好難做到架窩,因為他已經慣左,佢係做唔到咩鬼野董事大亨架勒,你就無謂要個老人家為你去改變啦。btw我又唔覺得講粗口就等於係衰人既,不過我就認同,當你唔鍾意一個人,就算佢係唱梗歌,你都會覺得特別「銀耳」。

PS 在你眼中,做到同d董事、總經理平起平坐才叫「事業有成」;不過,其實揸小巴都可以係事業有成既,所以難怪有jm覺得你看不起男家人或「x眼看人低」既。

公爵府

回覆樓主:

如果你c6認為唔返去都冇所謂嘅, 你咪唔好返囉, 無謂為咗你哋雙方嘅家人而鬧交呀

大宅

Haloya 發表於 17-2-24 22:48

唔知樓主屋企係唔係真係JC member 或者馬主
(要知道member未必有馬養)
其實包廂你鍾意講咩都無人會理
不過近年JC愈來愈多有錢無品嘅人又有扯衫尾入黎嘅人
我爺爺果代要品格審查先做到member

Btw我只係扯父母衫尾入,同啲真member有啲交流,大家都有同感

唔係想顯示自己家人啲咩,只係想講有錢同有品可以分得好開

複式洋房

揸小巴是對大眾貢獻嘅「工作」, 唔係事業有成。做小巴車隊嘅生意先係有成。

職業無分貴賤,做農夫賣菜都係有貢獻,我冇睇唔起。只係講佢兩老職業啫。

另外,

如果他日有啲有錢過呢度啲jm 屋企嘅人話啲jm 嘅仔講粗口, 啲jm 就會話講粗口冇問題,係話人嗰個狗眼看人低,憎人富貴點點點......

如果奶奶冇問過兩公婆衝上人地屋企,奶奶都冇問題,因為係一家人,一家人就梗係可以自出自入啦,嗰個jm 睇唔起佢屋企就唔好嫁啦, 嫁比佢全家呀嘛

複式洋房

ssl1102 發表於 17-2-24 23:30
唔知樓主屋企係唔係真係JC member 或者馬主
(要知道member未必有馬養)
其實包廂你鍾意講咩都無人會理
Hoho, 有冇馬係搞珠的。 而我爸只係full member. 唔係voting member,唔代表佢冇馬,我屋企唔係好有錢嘅人,所以只係syndicate養。

而我老豆會同埋其他朋友一齊跑馬,所以我唔想佢地見到。

我一直都冇張有錢同品拉埋一齊,我奶奶冇錢但有品同好識做,我成篇野係針對粗口不停依依哦哦言之無物嘅佢老豆啫。

大宅

Haloya 發表於 17-2-24 23:43
Hoho, 有冇馬係搞珠的。 而我爸只係full member. 唔係voting member,唔代表佢冇馬,我屋企唔係好有錢嘅人, ...

請問一開始話自己婚禮女家有藍籌前董事、專業人士;男家父親係小巴司機

請問呢類背景介紹係想表達啲咩?

我好多世交uncle都成日講粗口,咁又代表咩?
背景無咁好,講粗口難聽啲?唔值得人尊重?
背景好啲嘅,鬧到你一面屁都好聽啲?殺人放火都咁值得敬重?

我唔敢大口氣話自己爹地事業有成定無成,但起碼叫教女有方!
至少唔會以財政背景衡量他人人格品德或者比較家底咁無教養!

大宅

Haloya 發表於 17-2-24 23:36
揸小巴是對大眾貢獻嘅「工作」, 唔係事業有成。做小巴車隊嘅生意先係有成。

職業無分貴賤,做農夫賣菜都 ...

即係咁,「事業有成」呢,即係事業上有所成功、有所收穫的意思;其相反詞為「一事無成」,請問揸巴士既人,對社會有貢獻得來,自己又有所收穫,咁點解你62揸小巴唔可以叫「事業有成」呢?唔通話你老爺「一事無成」?(雖然大家都看得出你係咁諗你老爺)

你仲話自己無睇低你老爺?人地覺得你睇低人,係因為你用金錢做掛鉤,話自己結婚時,老豆果邊有好多有錢佬、專業人士出席好巴閉咩?你老公個老豆就係揸小巴㗎勒,係會講粗口㗎勒,咁點?至少你唔主動接近佢,佢唔會主動整你。

你話有d人既6299未問過人就主動走上去人地屋企,叫人最好唔好呻;咁至少你老爺唔會主動走來向你爆句粗問好吧?講真窩,你口話自己無睇低你老爺,但你連佢成功養大你老公依點你都唔想承認;我就係覺得你62係事業有成啊,你就話佢依d唔係成功,依d只係叫「有貢獻」,在你眼中,佢只係一個會係你啊爸d董事朋友面前講粗口、爛達達既死窮鬼、失敗者,咁都唔叫有睇低你62?口裡說不,雙手(打的字)卻很誠實。

大宅

ssl1102 發表於 17-2-24 23:53
請問一開始話自己婚禮女家有藍籌前董事、專業人士;男家父親係小巴司機

請問呢類背景介紹係想表達啲咩?: ...

極有同感!

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

c雅 發表於 17-2-25 00:01

不能認同更多

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

c雅 發表於 17-2-25 00:01

首頁
12345...8

尾頁

跳至