懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我4月第一胎,想知道到時如果順產想餵人奶系咪坐月時唔可以食補品之類嘅野?因為我奶奶話餵人奶唔補得,我唔知佢嘅唔補得系咩意思,我驚到時湯水都冇啖飲,因為我大住個肚一個月都飲唔到一次湯,n個月先煲得一次魚湯我飲,後尾去睇醫生照到阿b肚圍size唔夠,醫生強調要食花膠谷先食過下花膠,最慘冇錢請唔起陪月,自己媽咪又要返工唔得閒,同埋媽咪如果要黎睇下我都要轉車山長水遠,我驚我到時坐月會抑鬱

大宅

yan_cty 發表於 17-2-27 00:50
我4月第一胎,想知道到時如果順產想餵人奶系咪坐月時唔可以食補品之類嘅野?因為我奶奶話餵人奶唔補得,我 ...

你好呀 我同我個case一樣呀!4月生,要係奶奶到坐月,但係奶奶煮飯好五掂,我大住肚呢甘多個月中午個餐都食飯盒,上次奶奶煲左煲所謂既腐竹雞蛋糖水比我清胎毒,我今星期即刻反娘家到都係等呀媽教我自己煲,我媽媽又係要反工照顧五到我,我又五想佢甘遠黎搵我(娘家係油塘,下下放工仲要入到上水都登佢辛苦),我都擔心緊我個坐月會五會坐到抑鬱

mandychan0510    發表於 17-3-14 09:08

大宅

我4月第一胎,想知道到時如果順產想餵人奶系咪坐月時唔可以食補品之類嘅野?因為我奶奶話餵人奶唔補得,我 ...

我都想知,不過我聽反人講 其實係可以食補野,不過五好補過頭.. 同埋坐月最好日日都有啖湯飲,頭一個月食清淡d,d補既可以留係第二個月先慢慢補

洋房

我要做靚媽 發表於 17-2-27 03:48
你好呀 我同我個case一樣呀!4月生,要係奶奶到坐月,但係奶奶煮飯好五掂,我大住肚呢甘多個月中午個餐都 ...

我地真係好似呀!我娘家系調景嶺,我媽要入元朗先搵到我我又係大住肚咁多個月黎日日中午唔係食外賣(指定叉雞飯),就係煮個米粉(配料係啲丸同香腸午餐肉)一星期最少一晚都係因為佢地要跑馬而食外賣!我媽話叫我一星期飲一次啲蓮蓬水黎清下胎毒,我奶奶就話飲一次就得,仲要係我未夠30週已經煲左比我飲,我驚清唔夠胎毒到時阿b黃膽之類嘅野,所以我叫我老公去買啲龜零膏比我食下,依家越講越想喊

mandychan0510    發表於 17-3-14 01:29

洋房

我要做靚媽 發表於 17-2-27 03:53
我都想知,不過我聽反人講 其實係可以食補野,不過五好補過頭.. 同埋坐月最好日日都有啖湯飲,頭一個月食 ...

我奶奶直頭係同我講餵人奶係成個坐月期都唔補得,我覺得佢係有心咁講,佢根本就唔想整野比我食,佢當初係我爸媽面前話佢負責坐月都只係想個孫可以日日係屋企比佢抱咋嘛!

大宅

yan_cty 發表於 17-2-27 04:06
我奶奶直頭係同我講餵人奶係成個坐月期都唔補得,我覺得佢係有心咁講,佢根本就唔想整野比我食,佢當初係 ...

講得甘直接?好過份wo,如果我係你,我會反呀媽到啦,何況係奶奶到都要自己顧自己咖啦,甘我寧願反呀媽到,起碼五洗對住奶奶先呀,我自從食過奶奶d糖水,我決定自己學!其實我以前做女個時根本五洗煮飯,咩都呀媽搞掂晒,但自從去左奶奶到,我完全有去學煮飯既衝動!但係你奶奶連胎毒都五識清,你會五會試下同佢講:醫生都嗌我要清密d!飲密d糖水wo!,再五係就襯佢五係屋企個時自己煲,一係就落樓下既糖水鋪到食?

大宅

我奶奶直頭係同我講餵人奶係成個坐月期都唔補得,我覺得佢係有心咁講,佢根本就唔想整野比我食,佢當初係 ...

話時話,你有無同C6傾過甘既情況?我自己就唸住黎緊嗌C6扮野問下奶奶我坐月唸住點樣照顧我既膳食,如果佢話求其又或者又話買飯盒比我既,我會嗌老公出聲話:五係呀嘛,坐月食呢d野點得咖,我想佢個仔比野佢聽,其實我宜家上網都學緊點樣煮月子餐,最壞打算係到時嗌C6買送反黎我自己煮我自己個份

洋房

我要做靚媽 發表於 17-2-27 09:35
話時話,你有無同C6傾過甘既情況?我自己就唸住黎緊嗌C6扮野問下奶奶我坐月唸住點樣照顧我既膳食,如果佢 ...

我老公同佢講佢實係會話一定會煮野比我食嫁,講佢就最叻,要佢做個時就唔同曬嫁喇,好多老一輩做阿媽嘅都係會錫仔多過女,但我奶奶係錫我老公家姐多過我老公,有時我係我老公面前講多幾句我奶奶份人,我老公都叫我唔好理佢,然後唔多唔少都會嫌我煩,我都費是講落去

複式洋房

可以補嫁
悪露清左就可以嫁喇

洋房

Jasminebao 發表於 17-2-27 17:51
可以補嫁
悪露清左就可以嫁喇

我奶奶都唔知係咪唔想我煩佢所以特登同我講冇得補

別墅

我生完就無點補既,因為餵人奶麻,主
要清淡就可以,日日都會燉湯飲,最簡單就買個電子燉煲返來,買定d材料,一包一包甘pack 好,然後叫老公買豬肉/雞,朝早燉定,飲兩餐
飯就一個蒸餸一個菜,放埋落飯煲
齊整,

另外胎排毒我就飲椰青、歸令膏

mandychan0510    發表於 17-3-14 09:10

洋房

所以請陪月好過

禁止訪問

複式洋房

yan_cty 發表於 17-2-27 04:01
我地真係好似呀!我娘家系調景嶺,我媽要入元朗先搵到我我又係大住肚咁多個月黎日日中午唔係食 ...

龜苓膏清胎毒呢個觀念唔正確咖。你可以上網查下。

大宅

可以補架,惡露清左更加可以補,不過唔好太勁嗰啲(什麼什麼勁藥材⋯),可以飲果皮水、炒米茶、魚湯,食薑醋,炒薑飯,燉雞精/魚頭湯呢啲簡簡單單都係補身嘅食材。睇下學下整,簡簡單單嘅焗茶、燉湯應該可以應付到嘅⋯
o

複式洋房

請鐘點工人
o

複式洋房

請鐘點工人

別墅

回覆樓主:

惡露完左就可以食補品架啦。十二朝後鹿茸人參我都有食(不過人哋話食參會收奶,但我冇事)。

別墅

惡露完左就可以補,不過要慢慢黎,鹿茸果啲可以食不過要留意反應,如果有自動果啲湯煲/燉盅,可以放啲簡單野落去等佢慢慢燉,瘦肉+南棗雪耳果啲都得㗎,又可以當點心食

複式洋房

我果陣係飲滴雞精,精神係好左的,同埋上奶係好左

首頁

尾頁

跳至