少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自問係規範得比較多既媽媽,不過亦因為咁,4歲既大囡比較難教,細仔成日有樣學樣,好既衰既都係,我亦明白正常,所以我睇大囡睇得緊d。但有時我都唔知係咪有些位做得過火左,所以關係唔係真係咁好。就例如我日日會帶佢地去公園開心下,但阿囡成日唔正確咁玩,例如由滑梯行上去,倒轉sir,搖馬又踩住玩,細仔就慢慢學下。溫柔解釋唔得惡又唔得,我又明佢係貪玩,你地小朋友咁樣又會唔會出聲??

公爵府

回覆樓主:

依家唔教,小學你仲慘

大宅

回覆樓主:

其實一早就要教, 我囡雖然百厭, 但係去公園玩從來都唔會唔守規矩玩, 佢1歲開始去公園玩就教佢唔可以由滑梯底行上去, 我會好惡咁鬧佢同即係走, 佢久而久之就學習要守規矩,而家剛3歲已經唔使講, 我可以坐埋一邊睇佢玩

禁止訪問

子爵府

minnie.mama 發表於 17-3-3 09:06
依家唔教,小學你仲慘
所以我堅持樣樣都執到好正,不過自知自己成日唔夠冷靜同圓滑

子爵府

w.y.BB 發表於 17-3-3 17:08
其實一早就要教, 我囡雖然百厭, 但係去公園玩從來都唔會唔守規矩玩, 佢1歲開始去公園玩就教佢唔可以由滑梯 ...
我試過鬧,不過佢就開始發脾氣,我一句佢一句,跟住個氣氛就係咁。。。

子爵府

CFAFSC 發表於 17-3-4 00:22
聽起來,你的囡囡好有主見,小朋友好有能力.
無錯,我亦相信我我講左咁多次佢係知道咁玩係唔可以的,到前幾日佢話:乜都唔得唔得我呆左呆,我係咪真係管得太多,佢先咁樣,因為我成日睇書話大人眼中既錯同唔正確,代入番小朋友既世界就會唔同。。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

試下改用正向說話,例如唔好跑就講慢慢行,去玩,做野之前講明玩滑梯要由樓梯果邊上,要排隊…,你見佢做得好就要勁讚佢,如弟弟跟住佢做得岩就多出幾分力讚佢,例:你真係一個好姐姐,做到一個好榜樣比弟弟跟住,你睇,弟弟學到你一樣咁乖…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

真係過火果d 我會出聲叫大仔二仔唔好做. 我唔會乜都限住, 有危險果d 就會限. say no 都係有quota, 講真相對我身邊其他人黎講我係多規限, 個仔有問過我, 我直接話人地有人地教法, 我有我既教法.

複式洋房

我覺得無問題,最討厭那些媽媽在公園見到小朋友亂玩(倒轉上滑梯等等)而不出聲。

我都有這樣教,不過主要通過伴讀形式(故事書有講點樣玩菜乖)讓小孩潛移默化。有時都係錯的話我會暫停,要他們離開公園。

珍珠宮

rainbow000 發表於 17-3-4 00:45
無錯,我亦相信我我講左咁多次佢係知道咁玩係唔可以的,到前幾日佢話:乜都唔得唔得我呆左呆,我係咪真係管 ...

其實我地有邊個細個時冇試過響滑梯底爬上呢?
唔係話你要俾佢唔守規舉, 但佢既然問得 why not, 就要花多少少時間解釋, 唔好一句危險就算.......
要解佢知:以佢年齡爬上梯不會咁易跌親, 但如有細b 滑落嚟, 會嚇到同整親佢地, 而其他3,4歲見到, 就學你咁爬上去, 撞著大個嘅滑落嚟, 細嘅就被撞向後跌, 咁亂哂點玩?你亦可以話如果得佢一個響 playground, 想點玩都得!又或者話知佢鍾意攀爬, 佢響公園肯守規舉嘅話, 就揾個攀石俾佢玩!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

琥珀宮

rainbow000 發表於 17-3-4 00:45
無錯,我亦相信我我講左咁多次佢係知道咁玩係唔可以的,到前幾日佢話:乜都唔得唔得我呆左呆,我係咪真係管 ...

或者咁講,要用另一角度同佢講。如sir滑梯倒轉玩,問佢如自己玩時有人係下面行上黎佢有咩感覺?

禁止訪問

子爵府

好多謝大家既意見同回覆,繼續努力,首先應該係提升自己eq先

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我直頭俾人話我太認真,因為我係規矩方面係執得好緊,唔係唔俾你玩,唔係唔俾創意,但危險就真係唔得,我呢方面好堅持,阿女5歲佢好知我係說一不二,所以唔會踩我底線

複式洋房

rainbow000 發表於 17-3-3 02:05
我自問係規範得比較多既媽媽,不過亦因為咁,4歲既大囡比較難教,細仔成日有樣學樣,好既衰既都係,我亦明 ...

我個囡係一個好自我克制嘅人, 俾好多框框自己, 所以我唔想再限制佢太多, 只要唔係有生命危險同唔尊重人嘅情況底下, 我都由佢試, 唔阻止

sir滑梯由下面行上去, 其實我覺得唔係太嚴重嘅事情, 小朋友梗係會試, 挑戰自己架啦, 我個囡都會, 不過係當個公園冇人果時先會咁做, 影響到人就唔會, 反而我覺得有時d媽媽太緊張, 公園係要跌下, 跌都係一種學習

佢試過可能會自己停, 但越限制佢地做佢地越要做, 我細囡都會學家姐, 做到覺得自己似大人, 了左件心事就冇keep住做喇

水晶宮

回覆樓主:

我明家長唔比小朋友由滑梯底行上去, 因為如果有小朋友在上面滑緊落黎, 係好危險, 家長亦可解釋比小朋友知。但如果冇人玩條滑梯, 何解唔比小朋友由下而上咁行上去? 滑梯唔係只得一個玩法。在阻唔到人、冇危險的情況之下, 不需要規限小朋友只能用一種方式玩。

男爵府

birdbird 發表於 17-3-26 22:42
我明家長唔比小朋友由滑梯底行上去, 因為如果有小朋友在上面滑緊落黎, 係好危險, 家長亦可解釋比小朋友知。 ...

同意。。我自己都覺得咁好玩(emoji)(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

birdbird 發表於 17-3-26 22:42
我明家長唔比小朋友由滑梯底行上去, 因為如果有小朋友在上面滑緊落黎, 係好危險, 家長亦可解釋比小朋友知。 ...

我都係咁,但我女試過俾其他家長話,但係當時條滑梯冇人,得我個女,我絕對覺得呢啲人好厚多士

首頁

尾頁

跳至