興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 yuenmeimei 的帖子

歡迎你留言.
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

平時瞓覺嘅時間都比當家早, 因為佢總係有好多嘢做, 追戲煲劇維修呢樣搶救嗰樣乜都齊, 佢話夜闌人靜先至能夠集中精神喎.

計我話, 佢係嫌我喺佢面前囉囉唆唆阻住晒令佢分心, 所以趁我入睡先至進行佢嘅勾當就真.

好在我早瞓, 不然要等到我入睡至嚟開工, 怕且佢肯定要通宵.

無論佢做乜都好, 總係唔識控制音量, 好多時佢認為已經好細聲, 但聽在我耳內往往擾人清夢, 所以成日同佢講, 為人着想, 請將音量收細.

可是話極都係咁, 第二次又故態復萌, 乞人憎!

呢一晚, 我如常瞓落床, 還未進入夢鄉就聽到廳中傳來斷斷續續微弱音頻, 雖然唔係好大聲, 但係都滋擾㗎嘛, 於是我就大聲向廳中喊出去 : 邊個又發出聲音嘈住我瞓覺呀?

雖然口中問係邊個, 但係主觀地認為一定係當家唔知又搞緊乜所發嘅聲響.

以往每當我喊出時, 聲音都好快收晒, 但係今次依然存在, 不時仍發出同樣聲響, 仲聽到吾兒細細聲講 : 吓! 我覺得呢啲聲好得意喎.

側耳傾聽一下, 大約知道兩父子講乜, 內容大意係當我呼喊時, 當家就幫口叫吾兒收細音量, 仲批評啲聲音好難聽, 原來當時吾兒正在打機, 聲音係出自遊戲內嘅音效.

得知聲音係來自吾兒, 我立時向廳中喊出 : 冇嘢嘞, 我瞓到嘞!

我都知自己大細超, 對當家就嚴苛, 對吾兒卻寬鬆. 不過唔怪得我㗎喎, 邊個叫當家平時嘅底唔好啫, 所以咪第一時間將矛頭指向佢囉.

翌日講起時, 我都向佢哋坦白承認 : 冇錯! 擺到明我係對人不對事.
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

好多人都好鍾意周星馳, 包括吾兒在內, 成日喺我面前稱讚周星馳如何有才華, 幾咁靚仔, 幾咁搞笑, 幾咁有深度..... (下刪一百幾十讚美詞)

可惜佢近呢十年八年, 幾乎已淡出幕前, 只專心一致退居幕後, 繼續發揮佢嘅才華.

所以想睇佢搞笑嘅演出, 只好重溫佢以前嘅舊作.

記憶中, 好似只有與吳君如主演嘅"望夫成龍"係一本正經, 其餘都離不開搞笑本色, 有啲確係令人笑到標眼水, 但有啲就過於胡鬧.

還好佢好識得取平衡, 所以每齣戲胡鬧之中都有好多笑點, 亦包含有好多大道理在內, 予人深思反省, 我諗呢啲就係佢嘅過人之處.

喺佢眾多作品當中, 吾兒最鍾意"大話西遊之仙履奇緣", 除咗欣賞最靚時代嘅朱茵莫文蔚藍潔瑛之外, 亦覺得搞笑得嚟喻有深意, 所以佢不時地會翻睇再翻睇.

我冇佢咁大癮, 由始至終只係睇咗一次, 不過就會成日翻睇城樓嗰段....

當孫悟空化身夕陽武士對朱茵情深一吻之後就與師父取經去, 臨離開前回望城樓心愛女子最後一眼, 不捨加遺憾..... 簡直睇到我眼濕濕, 人生係幾咁無奈呢. 而朱茵喺夕陽武士懷中, 若有所思似曾相識望住孫悟空嘅背影呢幕, 顯得佢更加靚.

跟住音樂響起, 除除播出"一生所愛", 令整段戲更淒美, 正正正!

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢兩日真係好濕

幸福可以好簡單

大宅

回覆樓主:

街市昨天有些檔未開

大宅

回覆樓主

呢個post幾特別喎!好似閒話家常嘅日記、散文集咁!雖然無睇哂!但都支持妳!

大宅

Biggie 發表於 18-2-26 14:22
呢個post幾特別喎!好似閒話家常嘅日記、散文集咁!雖然無睇哂!但都支持妳!
...

好鍾意樓主寫的生活,雖然平淡,但也實在。

大宅

yuenmeimei 發表於 18-2-27 12:13

好鍾意樓主寫的生活,雖然平淡,但也實在。

係呀!唔似公海嘅post,來來回回,但這裡就是想說什麼就說一下,自得其樂!

大宅

回覆 Biggie 的帖子

多謝你支持呀!

大宅

回覆 Biggie 的帖子

多謝多謝!!

大宅

朋友公司請兼職銷售員, 要另闢客路, 自行往cold call, 俗稱洗樓, 問我有冇興趣.

兼職就有興趣, 銷售員就敬謝不敏了.

自問臉皮薄又冇口才, 邊間公司請着我做銷售, 肯定執笠.

所謂cold call, 即係一腔熱誠去叩門, 卻落得被冷水兜頭淋, 尤其是對我呢啲頭可拋血可流自命清高嘅人, 點可能為雞碎咁多嘅微薄佣金而出賣自己嘅尊嚴呢?

朋友叫我嘗試吓, 我話唔好嘞, 雖然未做, 但已可預見結果........

我 : 先生你好呀, 我哋公司係生產呢類原子筆, 請問你哋有冇興趣呢?

對方 : 冇興趣!

我 : 哦! 唔該!
.................................

我 : 小姐你好呀, 我哋公司係生產呢類原子筆, 請問你哋有冇興趣呢?

對方 : 原子筆我哋都好多, 你哋呢支有咩特別呢?

我 : um..... 好寫囉!

對方 : 支支都好寫㗎啦.

我 : um..... 有好多顏色選擇.

對方 : 我哋呢啲都有.

我 : um..... 啲字會寫得靚啲㗎, 不如你買支試吓先啦.....

鏡頭一轉, 我垂頭喪氣被指嚟運桔而被驅逐出公司.

一個成功嘅銷售員, 係會用盡三寸不爛之舌鍥而不捨落足嘴頭, 直至游說到對方落單為止先至肯罷休. 而唔會好似我咁, 對方一話唔買就即時退下, 連講多幾句都覺得好似求人咁, 完全不識進取.

長期高踞銷售榜尾, 銷售額永遠保持零, 怕且公司未執我已經要執包袱了.

朋友聽完我咁講, 即刻就轉軚話唔敢搏, 費事被老闆責怪捉隻老鼠入米缸倒公司米喎.

佢話見我平時甚為伶牙俐齒, 以為口才好了得, 所以先至諗住引荐我入公司賺吓外快.

哈, 我確係屬於伶牙俐齒嘅, 不過只限於窒人嘅時候, 面對客戶, 我係會口啞啞的.

大宅

今年收嘅利是, 唔計長輩嗰啲, 一家上下夾埋只有三位數.

至於點解唔計長輩呢, 因為呢頭收咗佢哋利是, 嗰頭又會畀錢佢哋買嘢食, 反正都係打個和, 所以唔計在內, 只計街數.

由於唔多點去拜年, 亦由於同輩好多都已經唔會畀, 所以三位數大多來自吾兒, 其次就係當家嘅開工利是, 我就梗係零收入啦.

我同當家二人分工, 我負責收, 當家負責派, 以免會混淆.

每當我收到之後, 返到屋企就會睇吓內裡嘅銀碼, 如與我封出去相同嘅就會放埋一齊, 留待明年派, 呢個做法, 令我已經有好幾年唔駛特登包利是, 省回好多時間.

哈, 事隔成年咁耐, 就算咁啱被對方收到佢今年嘅利是, 斷估都唔會記得啩.

不過如果收到嘅係姓氏利是封, 咁就唔可以重用, 要是銀紙殘舊, 我就直情放入銀包內買嘢時使咗去, 假如係新簇簇, 先至會轉入另一個利是封, 扔掉有姓氏嗰個.

之前都講過, 為咗環保, 就算收到今年所屬生肖嘅利是封, 一樣會於翌年甚至翌翌年再翌翌翌翌年......派出去, 反正每次派嘅時候都係人多混亂, 當收者發現嘅時候, 都唔知邊個打邊個啦.

今年收到嘅利是, 姓氏嘅只有一封, 其餘大部份都係一般吉祥字句. 至於生肖亦都有, 但唔係單一生肖, 而係十二生肖喺晒度.

係咯, 咁嘅設計咪聰明囉, 年年都用得着, 當家就唔駛派嘅時候要刻意蒙混過去, 以防被人當場發現時面懵懵.

大宅

到菜檔買蔥, 揀緊邊束份量較多時, 身邊幾位師奶正在揀芫茜, 有位仲讚嘆芫茜又大束又靚, 令我不禁望吓啲芫茜, 係喎, 真係好新鮮喎.

本來我一心只買蔥, 但係又抵唔住又平又靚嘅芫茜, 加上聽到檔主話今日至咁平, 聽日就唔係咁嘅價, 於是我為怕執輸, 就買咗一束.

其實買嘅時候, 我根本未諗到芫茜用嚟煮乜嘢, 因為貪平, 所以買定先, 返屋企至慢慢諗點炮製.

由於買菜手推車已被裝得滿滿, 所以就將芫茜隨意地與蔥放喺車頂上, 然後拉住行打道回府.

行咗幾條街, 準備等過馬路, 不經意地瞄向手推車.....

咦!? 點解得束蔥嘅? 芫茜呢?

一邊下意識地摷手推車袋, 一邊都知實摷唔到, 明明擺喺上面, 點可能會跌入袋內吖, 百份百係跌咗唔知喺邊度啦.

於是我沿住來路回頭搵, 期望會見到一束芫茜孤伶伶被遺喺某個路邊.

可是望勻晒, 完全見唔到任何綠色嘅物體, 我個心冷咗大半截.

一直行到買芫茜嘅檔口, 依然遍尋不獲, 心諗如果剛啱跌嘅位置距離檔口不遠, 唔知會唔會有好心人將芫茜交畀檔主, 又或者咁啱被檔主見到而執咗呢可?

所以我就硬住頭皮問檔主, 見唔見到有束芫茜, 檔主話唔見, 問我咩事, 我話跌咗, 佢話束芫茜咁靚, 跌咗都畀人執咗去啦.

係嘅, 換轉係我, 見到地下有束芫茜, 又見唔到失主, 都會執咗去啦, 無謂嘥吖嘛.

唉, 無啦啦唔見咗幾蚊, 搞到我好唔開心.

當家話我, 平時捐幾嚿水出去就面不改容, 卻為咗幾蚊嚟唔開心, 問我係咪傻的.

所以話知我者一定唔係佢, 我之所以唔開心, 並唔係為咗幾蚊雞, 而係怪責自己點解咁唔小心, 如果我放好啲, 就唔會咁容易跌出嚟.

至於原本用唔着卻買咗先, 跟住跌咗畀人執咗, 就當係我請對方食芫茜囉.

大宅

收到朋友兒子結婚嘅請帖, 臨近婚宴前夕, 接到朋友來電, 告知婚事告吹, 因為原本將會成為半個女嘅媳婦, 忽然移情別戀, 極速與另一男子搭上, 而且愛到難捨難離.

朋友嘅兒子聞此惡耗, 除咗因為忽然失去另一半, 更大原因係錢已花費大半, 最後卻一無所得, 除咗感到丟臉, 亦為未能令未婚妻回心轉意而一蹶不振. 聽講而家日日唔返工, 一係流連於夜場借酒澆愁, 一係就茶飯不思, 看在父母眼內, 已憔悴得不似人形嘅兒子, 着實令佢哋擔心不已.

聽朋友講完之後, 我忽然諗起曾經聽過一個類似情況嘅故事......

話說有一位書生, 正準備成親之時, 新娘忽然轉投他人懷抱, 甚至不久後就會成親, 令書生傷心不已, 幾乎死咁滯.

家人見狀, 請來一位高人, 希望能渡化書生, 令佢重新振作.

高人一言不發, 將一面鏡子放於書生面前, 叫書生望住鏡子, 呢個時候, 鏡內出現景象 :

有一具女性裸屍, 躺於郊野外, 第一位男途人經過, 見到時只係搖吓頭就走咗.

第二位男途人經過, 除下自己嘅衫覆蓋於女屍身上, 跟住就走咗.

第三位男途人經過, 唔忍心女屍暴露於人前, 於是親手挖咗墳穴, 將女屍埋下......

書生睇到呢度, 大惑不解正想追問時, 高人已解釋 : 鏡中嘅女屍就係你原本預備迎娶嘅妻子, 而你就係為佢蓋衣服嘅第二個途人, 由於有蓋衣之恩, 所以佢今生會與你相識相愛, 共同渡過一段開心日子. 而佢現在新結識嘅男子, 係第三個為佢埋葬嘅途人, 呢個先至係佢真正要報答嘅目標, 所以最後會同佢共諧連理.

書生聽完高人一席話後, 頓然困惱盡除, 重新振作起來過生活.

我將呢個故事講畀朋友聽, 叫佢用嚟安慰佢兒子, 佢話姑且一試, 不過唔知得唔得.

就以上嘅故事, 我將自己代入係女屍嘅角色, 而將當家代入係第三個途人.

每當當家有時激到我死死吓嘅時候, 我就同佢講 : 你做第一個或者第二個途人咪好囉, 點解要做第三個喎.......

唔知佢明唔明我嘅潛台詞 : 咁就唔駛為咗報恩而要嫁畀你啦!

大宅

唔知關唔關年紀大性情變, 狗狗近呢大半年來, 行為好失常.

以前, 每當佢討吃時, 係會靜靜依偎喺腳邊, 然後等我哋餵, 若然唔食的話, 佢只會默默地仰高頭注視我哋, 就係佢呢種楚楚可憐嘅眼神, 搞到我哋明知餵人類嘅食物對佢冇益, 都不得不被佢降服, 務求滿足佢食慾.

而家, 佢一樣會依偎喺腳邊, 但就一啲都唔靜, 一係就喺喉際發出刺耳嘅嗚嗚聲, 一係就索性狂吠, 明明已經唔停手餵佢㗎啦, 都吠到極之吵耳. 有時想話趁吃飯時與家人談幾句, 都被佢搞到傾唔到偈, 搞到我實在忍無可忍要對佢大聲呼喝, 先至稍為停一停, 但唔吠啫, 一樣會發出刺耳嗚聲.

以前, 無論我哋餵佢食乜嘢, 佢都會好溫柔地張開口, 輕輕將食物叼入嘴, 完全唔會咬到我哋.

而家, 我哋好怕徒手餵佢食嘢, 因為溫柔已不再, 換上嘅係飛擒大咬, 生怕稍一遲緩就冇得食, 完全妄顧我哋隻手. 假如用手指拎畀佢食, 佢一嘢就噬落嚟, 好多時都會被佢咬到手指. 以為改用手掌將食物攤開, 斷估範圍大咗, 應該唔會咬到啦, 點知結果都係一樣, 佢猖狂到連手掌肉都咬落去. (其實每餐都畀足份量佢㗎啦, 唔明佢點解好似食極都唔飽) 又由於佢對食物過度敏感反應, 就算隻手只係喺佢面前揚一揚, 佢都以為有嘢食, 張開口就想噬, 搞到我哋而家患咗餵佢恐懼症. (有次吾兒舉起相機, 話要拍我餵狗狗嘅溫馨照片, 點知出嚟嘅效果係狗狗目露青光面目猙獰地搶食, 笑鬼死!)

以前, 每逢打風落雨行雷閃電, 先至會觸動狗狗嘅神經, 令佢因驚恐而周屋竄搵嘢咬, 只要回復平靜, 狗狗亦都會靜下來.

而家, 就算天朗氣清, 外出風平浪靜, 狗狗都會無啦啦去咬物件, 乜都咬一大餐, 膠類紙類無一倖免. 咬都算嘞, 最多將佢咬開嘅位置蓋上布, 等佢冇咬得咁容易, 就會冇癮地唔再咬啦. 點知我哋有對策, 佢一樣有下策, 時不時會轉移目標, 防不勝防. 最近居然染上舔嘢嘅習慣, 窗邊櫈腳牆邊..... 總之唔大塵嘅地方都唔舔, 連木地板嘅隙縫都唔放過, 搞到地板之間現出好多裂痕, 要用膠紙封上, 避免被佢不斷舔而令裂縫愈來愈大. 而家屋企嘅局面, 就好似做戲嗰啲, 將好耐冇人住嘅傢俬用大幅布蓋上嘅畫面.

最搞笑嘅係, 有時見佢瞓到睡眼惺忪, 一起身二話不說就去咬嘢, 都唔知佢係夢遊定係無意識嘅舉動.

其實狗狗可能係無聊先至會做出一啲搗蛋行為, 所以雖然有時覺得幾頭疼, 不過都只係薄責一下就算. 當然佢係完全唔會知錯, 亦唔會改過自新㗎啦, 既然冇佢符, 就當佢係反老頑童, 將佢種種惡行視之為可愛表現. 而遭破壞嘅物件, 就當佢畀機會我哋更換. 至於舔塵封嘅地方, 就當佢提醒我哋要勤於清潔囉.......

唉~~~~~~~

大宅

無意中見到一套國內劇"生活啟示錄", 由胡歌與閆妮主演.

本來我並冇諗住睇, 因為我睇劇都幾揀擇, 唔識嘅演員我唔多會想睇.

雖然憑藉"瑯琊榜"都幾欣賞胡歌, 但係對於閆妮, 我壓根兒唔認識, 咁佢係女主角喎, 未睇過佢嘅作品, 又點令我提起興趣追看呢套呢?

不過, 一向對於生活實況劇都比較偏愛, 而呢套戲嘅劇名都有生活二字, 即係內容應該會與日常生活有關, 所以就姑且睇吓第一集, 假如唔好睇就放棄.

點知一睇之下就欲罷不能, 一集連一集咁追看落去.

劇中閆妮與胡歌嘅演出實在令我欣賞不已, 搞笑得嚟又有幾分認真, 笑中有淚, 有時甚至我覺得佢哋係臨場爆肚, 因為見佢哋二人嘅表情都好似忍緊笑.

之所以較為鍾意睇國內實況劇, 因為覺得演出者實在演得好逼真好揮灑自如好放, 令我好多時感到好迷惑, 分唔清到底佢哋係做緊戲, 定係我正身處其中, 目睹人家活生生嘅日常言行.

而其他地區包括香港嘅劇集, 我就從未有呢種感覺, 就算佢哋做得幾投入, 我都認定只係一場戲, 唔會令我有錯覺, 以為去咗對方屋企, 睇緊人家為生活瑣事而發生嘅種種情況.

大宅

cforchat 發表於 18-3-20 12:03
無意中見到一套國內劇"生活啟示錄", 由胡歌與閆妮主演.

本來我並冇諗住睇, 因為我睇劇都幾揀擇, 唔識嘅演 ...

我喜看實況戲,可以感受吓同一天唔同人和事生活。

珍珠宮

Biggie 發表於 18-2-26 14:22
呢個post幾特別喎!好似閒話家常嘅日記、散 文集咁!雖然無睇哂!但都支持妳!
...

hi 我新黎, 呢個貼! BK太大路, 太多人睇,只有入黎問

我想問下d 辦公室政治

我只係一個文員仔, 公司admin 有幾個外勤清潔啊姐, 大約係咁唔敢講太白

班姐姐係國內黎, 英文唔懶查字典, 開口問, 另一位文員, 扮晒大家姐

其實上面個super 再上重有人, 根本唔到文員級去"事事關心" 扮晒啊姐指生晒, 只係oldseafood

點同呢d 人又廢, 支支渣得把聲相處? 日日吹水, 啊姐我當年點叻....叻唔洗做junior啦

大宅

回覆 sjnl43 的帖子

你好!!

除非係一人公司啦, 否則只要多過一個以上, 一定會有好多人事上嘅問題.

當然, 有啲同事會好隨和易相處, 但呢啲只係佔好少好少部份, 而且仲要畀你好好運先至能夠遇上, 所以作為你我他嘅普羅打工仔, 如果冇具備呢啲彩數嘅話, 咁就只好阿Q地當個天畀機會我哋訓練EQ.

假如你工作上要與呢班人接觸, 咁傾完公事就到此為止, 唔好再有進一步嘅交流.

假如工作上冇任何瓜葛, 純粹只係你作為旁觀者睇唔過眼佢哋嘅所作所為, 咁我勸你就睇開啲, 畢竟呢個世界上太多呢啲人, 恁地你如何睇唔過眼, 佢哋依然如小強般生命力強.

每日工作時間頂多十個八個鐘, 離開公司之後, 又係一條好漢, 所以唔駛同佢哋計較咁多, 否則激心嘅都係自己, 長此下去, 會死好多細胞㗎, 係咪好唔值呀?

記住, 只要做好自己嘅本份, 其他一切都唔好沾上心, 抱住閒事莫理嘅心態, 咁你就唔會咁勞氣㗎嘞.

祝你生活愉快!!

大宅

與當家吾兒一齊去搵親戚茶聚.....

回程時, 見到一位大嬸拖住架手推車停喺路邊狀似唞氣, 驟眼望, 手推車上有一大疊紙張紙皮類, 仲有一台巨形焗爐.

假如佢同路嘅話, 我諗住都會幫佢一把, 但吾兒要去另一邊望嘢, 只好跟大隊.

過咗大約十分鐘, 我哋睇完嘢行返轉頭, 見到嗰位大嬸亦剛啱唞完, 正緩慢地彎起身軀拖住沉重嘅手推車出發.

老實講, 如果佢嘅去向與我哋相反, 我唔會偉大到會伸出援手, 但既然佢行嘅方向正係我哋所行嘅, 咁就冇理由袖手旁觀, 所以我二話不說, 即刻加快腳步上前幫手.

當我提出幫手拉車時, 大嬸就喜出望外, 而我一拉上手之後就感覺不妙, 天知道大嬸一個女流, 竟然拉住如此重甸甸嘅物件. 由於冇諗過居然重成咁, 所以接手之後都感到非常吃力.

未幾, 當家與吾兒亦趕上嚟幫手, 因為空間所限, 冇可能四個人一齊拉車, 所以我同大嬸就放開手, 由得兩位男士代勞.

當時行緊條路係落斜, 亦由於車仔細細盛載量又大又重, 所以多次發生差啲反車嘅情況, 因此當家與吾兒既要留意車仔平衡又要顧住小心奕奕落斜路, 可以想像倍感吃力.

幾經辛苦終於到達平路, 我以為大嬸會接過車跟住道別, 點知佢完全冇反應, 顯然仲未到達目的地. 既然幫得人, 梗係幫到底啦, 所以當家吾兒就繼續沉着氣拉起車前進.

經過大嬸一路指點, 喺一輪又上斜又落斜又過馬路又行隧道, 足足擾攘咗半個鐘之後, 先至到咗佢要去嘅地方, 原來係回收站, 佢車上嘅物件全部拎去收買.

大嬸千多萬謝我哋幫忙之後, 佢就與收買佬交涉, 我哋就回頭去搭車.

本來諗住只係順路嘅舉手之勞, 最後變成特登送到目的地.

本來諗住幫人, 最後變成令吾兒肌肉受損, 因為喺佢放抵架車之後, 我見到佢手腕內側腫起一大嚿, 兩手掌又紅又腫, 當家話可能係佢唔識用力, 所以致筋膜腫脹.

當晚吾兒雙手痛到瞓唔着, 我就幫佢搽跌打酒, 至令佢稍為舒緩痛楚, 結果要兩三日後先至痊癒.

見佢搞成咁, 雖然佢哋對我冇任何抱怨, 但我卻好心痛, 亦有少許後悔, 如果唔係我呈一時之見義勇為, 就唔會令吾兒搞成咁啦.

不過內疚歸內疚, 我梗係唔方便講出口啦, 依然向佢哋二人曉以大義 : 你哋兩個人拉都咁辛苦, 大嬸一個咪仲辛苦, 我諗佢停吓拉吓, 可能三個鐘都未拉到去目的地呀, 幫人做事受苦, 等於幫自己積福嘛.

其實以上說話, 亦都係講畀我自己聽, 等我可以釋懷, 唔好後悔.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊