興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 yuenmeimei 的帖子

我好好呀, 多謝關心!
不過你好似唔多好喎, 做乜會頭暈呀? 保重身體呀!
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

回覆 luckybaby2011 的帖子

先前我都係諗住儲定畀人, 點知過咗期都無人問津, 所以後來先至拒收啫嘛.
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

估唔到而家嘅細路, 對性知識居然咁熟悉, 而且仲可以朗朗上口臉不紅耳不熱, 令在場大人全部為之側目.

一個小二男生, 對一個小一女生, 講嘅話題盡是男人嘅私處呀, 腸仔包呀...... 而呢個男生, 平時係好文靜好乖, 就算身處一班同齡當中, 佢亦只會默默在旁靜聽. 看在我眼內, 覺得佢之所以寡言, 可能在家中不被重視, 致使喺人群中唔敢出聲. 於是激起我母愛, 下意識對佢萌生出一份憐愛之心, 每次見到佢, 都會特別照顧呵護.

忽然一日聽到佢講啲咁嘅說話, 唔只令我即時收起對佢嘅疼愛, 亦懷疑佢嘅性知識到底係來自邊度.

照計, 才小二級, 無論家庭或學校, 都唔會咁快向佢灌輸性知識, 而佢唔只識講男性嘅私處, 仲識得以腸仔嚟形容男性器官, 可見佢幾人細鬼大, 完全冇童真, 一啲都唔可愛.

回想起盤古初開自己小學年代, 個個同學對性知識非常貧乏, 家長唔會講, 學校唔會教, 所以大部份高年班嘅女同學只會聚埋悄悄談論.

有人繪影繪聲告知, 某同學喺巴士上唔小心隻手與一位男孩觸碰, 結果就懷孕. 所有聽者都深信不疑, 各自叮囑大家搭巴士要提高警覺, 盡量與男孩保持距離.

有一次小息時, 與女同學喺操場上跳橡筋繩, 冷不防被另一邊正在躍高準備殺羽毛球嘅男同學撞到, 都未來得及向對方發作, 女同學們已經圍上前七嘴八舌相告之 : 你死嘞, 畀男仔撞到, 你實有bb㗎嘞...... 嚇到我死, 驚要大住個肚返學, 又驚生仔會好痛..... 諗吓諗吓, 不期然就向另一方不知就裡卻令我成孕仲喺度打緊羽毛球嘅男同學怒視.

而家諗返起, 除咗得啖笑, 亦會懷念嗰段少不更事戇居居嘅歲月.

大宅

有時上youtube瀏覽, 睇吓睇吓, 會串連其他連結, 跟住就會睇到好多喺交通工具上嘅罵戰, 公共場所嘅鬧交場面.....

每次睇有關謾罵嘅場面, 我就一定要戴上耳機, 一來因片中收音唔清晰而要將音量調高, 二來因為太多粗言穢語, 唔想噪音騷擾家人.

大部份衝突嘅起因, 幾乎都發生喺車廂中, 時而涉及爭座位, 時而涉及有所碰撞, 時而涉及中港之間互相歧視, 時而涉及小孩事件而引發大人爭執....... 喺外人眼中, 大部份紛爭內容都係小事一樁, 只不過因身處擠逼車廂, 令人容易煩躁, 加上可能日常生活壓力大, 精神受困擾, 因而就順理成章借題發揮, 藉以洩憤, 令被佢視為對象嘅人慘被拖落水.

以我作為旁觀者嘅角度, 佢哋罵戰嘅內容普遍都好空泛, 毫無理據可言, 基本上係為罵而罵, 所以來來去去嘅台詞唔係同對方嘅媽媽發生性行為, 就係同佢發生性行為..... 唉, 個個都咁大個人, 唔明點解仲可以咁幼稚乏味.

男人講粗口還可以接受, 但係出自女人口, 而且仲要句句有兼流利, 令身為同性嘅我唔單只覺得礙耳, 亦感到羞恥.

每當有罵戰發生, 一定會累及兩種身份嘅人, 一種係媽媽, 一種係警察.

首先, 雙方會大聲夾惡互相問候對方媽媽, 諗住用以震懾對方. 點知兩方都勢均力敵, 於是只好搬警察出嚟. 原以為點都會起阻嚇作用啦, 誰知雙方硬住頭皮都要死撐, 冇理由咁多人面前求饒㗎嘛, 於是又要勞煩到警察叔叔到來調停. 明明好少事卻因為面子擱不下而搞到人哋又要趕到現場又要寫報告疲於奔命, 我覺得應該要告呢啲人亂用警力而罰款, 以收阻嚇作用.

警察還好, 話晒屬於執勤, 就算煩極都叫做有糧出. 可憐嘅係媽媽們, 無情情被問候, 卻只能得到噴嚏連連作為獎品, 認真無辜.

亦見到好多大人只顧住與人爭吵, 粗口滿天飛, 完全忽視身旁因害怕而不斷嚎哭嘅子女, 見到都覺得心酸.

個人認為, 逢親有小朋友在場, 最好就忍一忍, 唔好與人結怨, 因為喺大人們鬧到面紅面綠嘅時候, 唔只會嚇親小朋友, 亦會成為身教嘅畫面, 到佢哋長大之後, 亦將會有樣學樣.

其實如果人與人之間能夠互相體諒包容, 肯忍讓, 退一步海闊天空, 社會就可以和諧, 化戾氣為祥和, 咁就算未能國泰, 至少能民安.

大宅

獨自逛街嘅時候, 咁啱尾隨一隻狗狗, 以為係流浪狗, 不過又身光頸靚, 但幾步之遙範圍內卻見唔到似主人嘅角色出現喎.

隔咗一陣, 先至見到主人甫頭, 但手上全無任何可繫狗狗嘅繩索, 應該係狗狗好乖, 否則唔會放心人有人行狗有狗行.

事實上, 狗狗的確好聽話, 就算自己一支箭跑喺前面, 當主人喺後面喝令佢慢行時, 佢真係慢咗落嚟. 當要過馬路, 佢又會企定定等埋主人, 主人話行佢先至會前進.

我暗暗稱讚, 狗狗咁乖, 唔知有冇經過專人訓練過呢?

一路望住前面嘅狗狗, 我就一路回憶自己嘅狗狗.....

當初狗狗都被我哋訓練到尚算聽話, 至少喺臨過馬路時, 一聽到我哋命令叫佢停喺度, 佢就唔會行, 直至我哋叫佢快啲過馬路, 佢就急急腳跟住我哋.

所以嗰陣時, 為咗做到"放狗"呢兩個字言行合一, 喺安全環境下, 我哋都會放佢自由行, 唔駛受繩索束縛.

不過近一兩年來, 可能因年事已高, 開始出現眼矇耳聾嘅情況, 明明我哋行喺佢左邊, 但係由於佢沿路掛住東嗅西聞, 冇為意我哋嘅位置, 當猛一抬頭見到佢右邊有人匆匆行過, 佢以為係我哋, 於是就加快腳步緊跟其後, 喺後面見狀嘅我哋即刻急急呼喚佢, 叫幾聲之後佢先至聽到, 跟住回頭見係我哋, 才返嚟身邊.

至於過馬路就更加唔好提, 佢已經冇意識要等埋我哋, 任我哋點叫, 佢依然大搖大擺直行直過, 嚇到我鼻哥窿冇肉, 好在當時冇車, 唔係就累着司機要急煞車.

以為以上乃個別情況, 點知試過幾次都係咁, 所以而家一旦帶佢出街, 全程要拖實, 唔敢再放佢自由行, 買佢怕.......

思憶又返嚟路邊嘅狗狗, 呢個時候, 主人忽然遇上熟人, 熱情地與對方打過招呼, 跟住就叫狗狗講早晨..... 吓!? 神犬嗎? 識講早晨咁好嘢?

於是我駐足觀看, 想聽狗狗點講早晨, 但係企咗一陣, 只得主人一方多次逗狗狗 : 同叔叔講早晨啦......

嗱, 我當然唔會天真到以為狗狗會開口講早晨啦, 只要佢係咁意吠吓一聲半聲, 我都當佢係神犬, 算講咗早晨㗎嘞. 可是佢除咗伸出舌頭露出一臉茫然表情之外, 並冇任何動作冇發出任何聲響.

唔通伸舌頭即係講早晨? 但畀我嘅感覺卻似一個小朋友被大人逼要向人問安, 喺不情願之下, 而向對方扮鬼臉嘅小動作囉.

大宅

前一陣子, 有朋友搵我陪佢去旅行.

哈, 佢真係搵得唔着時, 碰着我而家非常深閨嘅心境, 莫講話離開香港, 連家門都唔想踏出半步呀.

想陪佢去嘅人又公務纏身抽唔到空, 有空嘅人又唔想外遊, 結果最後佢只好一人獨自上路.

幾時先聽佢話出發, 眨吓眼話咁快旅程已經結束, 連忙約我出嚟攞手信.

照計玩完之後應該神采飛揚㗎, 但眼前人卻好似顯得憔悴, 精神萎靡咁嘅款, 唔通人在異地有艷遇, 因夜夜笙歌, 致使睡眠不足?

佢沒好氣地白我一眼, 跟住話都想有艷遇, 不過艷就冇嘞, 鬼可能遇到嘅.....

吓!?!? 撞鬼咁大件事????

佢話幾晚都瞓得唔好, 因為總喺半夜時份聽到異聲, 一時電視機無故自己開着, 一時洗手間傳來沖水聲, 一時就聽到行李喼被開動嘅聲音......

問佢點解唔換房, 佢話每日去唔同地點, 酒店已經每日唔同, 但每晚依然聽到相類似聲響, 雖然只聞聲冇見到任何異象, 但足以嚇到佢連日來冇覺好瞓, 搞到日頭都冇心情去逛景點.

呻完之後, 佢不忘向我抱怨, 怪我唔陪佢去, 起碼多個人多個膽, 唔駛佢一個人孤伶伶渡過漫長夜晚咁話喎.

嗱, 我之所以唔多願意外遊, 極大原因, 無非就係為咗唔想喺酒店遇上呢啲事件啫嘛.

記得好多年前跟團去菲律賓旅行, 當地女導遊曾經教路, 每次入住酒店, 一定要謹記三件事 :

1. 入門前要先叩門或按鈴知會, 等對方迴避.

2. 入到之後要誠心對住空氣講 : 我哋嚟呢度玩, 只係入嚟住?晚, 旅程完就走㗎嘞, 唔好意思打攪晒!!

3. 上牀後, 要將穿著緊嘅拖鞋一正一反放喺牀腳邊, 以防靈體會借着兩隻都係正向嘅拖鞋踏上牀.

女導遊話, 佢就係奉行咗以上嘅做法, 所以入行多年亦未遇上怪事.

雖然得高人指點, 雖然我都有照做, 但係卻敵不過心魔, 每次總係認住認住, 搞到成日自己嚇自己.

唉, 就算不作虧心事, 可是人在外地, 半夜敲門誰不驚? 更何況若然心中有鬼, 則驚嚇程度更甚.

大宅

正喺廚房忙到一頭煙嘅時候, 當家煞有介事走入嚟, 細細聲同我講 : 嘩, 好得人驚呀......

吓!? 前幾日啱啱至講完鬼咋喎, 唔通佢學人撞鬼?

佢頓一頓之後繼續用驚慄語氣講埋下一句 : 阿仔寫咗一大段文字, 全部都係英文呀....

呀唓!!!! 係咁咋嘛? 仲估佢見到啲咩特別嘢㖭.

吾兒不嬲都寫開英文㗎啦, 又唔係第一次, 大驚小怪!

有時諗落, 又難怪當家覺得驚奇嘅, 話晒我同佢都係文化水平唔高嘅人, 見到自己個仔英文咁掂, 除咗引以為榮之外, 亦慶幸佢冇遺傳到我哋知識低嘅基因.

吾兒之所以英文好, 我諗唔多唔少都要多謝佢小學嘅一位英文老師. 可能人夾人緣嘅關係, 呢位老師對吾兒不時加以指導, 並發掘到佢嘅潛能, 加以培訓, 順理成章吾兒就被推薦代表全校畢業同學以英文致辭.

出席畢業禮前, 吾兒守口如瓶, 從未透露過佢會上台, 所以當見到佢企喺台上侃侃而談背誦如流嘅時候, 我嘅心情頗為激動, 莫名地感到血液澎湃, 既驚且喜.

驚者, 事出突然; 喜者, 視之已成材. (雖然佢嘅致辭有少許錯誤, 但對佢嘅表現, 我係照單全收的)

有時, 我會同吾兒提起呢位英文老師, 並提醒佢間中要回校探吓老師, 話晒都係佢成長過程中嘅其中一位伯樂嘛.

但係生性較為內斂嘅佢, 總係唔肯主動去搵老師, 覺得難為情喎.

唉, 男生某些時候總係瞻前顧後, 唔及得女生勇於表白心意.

大宅

瞓至朦朦朧朧間, 似聽到門鈴響, 以為在作夢, 於是唔理繼續瞓.

未幾, 唔只聽到門鈴依然斷續地響, 連狗狗都喺度狂吠.

咁嘅情形, 即係唔係發夢, 係真係有人按門鈴, 而來者何人, 唔駛問, 百分百肯定係母親大人.

門開處, 果然冇估錯, 母親手上提住大包小包, 又食物又雜誌彷如探監般到來探訪.

佢呢招玩突發, 由我結婚就開始, 玩到而家都仲玩緊, 期間無論經過多少次撲空, 多少次我苦苦哀求軟硬兼施請佢先揚聲, 以免白行一趟, 佢依然我有我講, 佢有佢照做, 完全唔理人.

心中雖然感激, 但口中卻忍不住嘀咕, 有嘢畀我, 叫我過去攞咪得囉, 駛唔駛晨咁早撲過嚟呀? 佢辛苦之時又擾我清夢, 點解唔可以晏些少, 而要一大清早搞咁多嘢呢?

一邊執拾, 一邊檢視所帶來嘅物資 : 水餃一盆, 香蕉一梳, 桂花魚兩條, 麵豉醬一小包, 過期雜誌一疊 (由於佢每星期都會買唔同雜誌, 所以積埋好多就攞畀我睇, 我亦樂得接收, 一來環保, 二來有得睇, 三來睇完後可用嚟畀狗狗包米田共).....

望住呢堆物資, 我不禁眉頭皺.

首先, 早兩日我先至自己包咗餃子; 其次, 我個生果籃仲有香蕉未食晒; 第三, 我呢兩日有節目唔煮飯, 無啦啦整兩條魚畀我, 仲要劏埋洗乾淨鋪埋薑蔥喺面, 另加麵豉一齊畀我蒸 (因為母親係咁煮法, 所以佢預我都要咁煮, 自然所需材料全部備妥啦).

儘管我喜怒形於色, 但係母親一於少理, 而我相信可見嘅未來, 佢依然都會係喺唔同我溝通之下, 擅自想幾時嚟就幾時嚟, 想整咩畀我食就整咩.

送走母親後, 我望住兩條魚發愁, 話晒都算係新鮮, 如放入雪櫃冷藏, 未免過於浪費, 況且母親又已經一番心機整得靚靚, 唔即食的話, 薑蔥實變壞, 點好呢??

當家提議, 不如即刻蒸咗嚟食, 當早餐, 我話早餐一早已經預備咗, 如果食魚, 咁原本嘅早餐又要押後, 有可能又會變壞, 我咪一樣頭痛.

最後, 靈機一觸, 反正陣間要去郊外遊玩, 又暫時只預備咗少許糧食, 一於加餸, 帶埋兩條魚去食啦.

當兩條友去到目的地, 為免大熱天時食物容易變壞, 即刻二話不說起筷.

喺郊外, 兩個人, 圍住一碟清蒸桂花魚, 一人一箸吃得津津有味, 路過見到嘅人應該覺得幾匪夷所思, 我諗算係香港開埠以來其中一件奇事.

大宅

今早起身, 扭開電視, 正在講緊黃大仙祠嘅歷史.

我一邊煮早餐一邊聽, 或間中望一兩眼, 基本上對整個節目內容都冇乜印象.

因為我嘅思緒飄咗去好遠好遠......

童年時, 嫲嫲唔係同我哋一齊住, 所以平日鮮有接觸, 但係每到某個時候, 就會下命令畀父親, 佢會嚟我哋屋企, 順便去黃大仙祠祈福. (正確嚟講應該係因要去黃大仙拜神, 所以會嚟屋企得一得)

每次一知道嫲嫲要過境到屋企, 我哋就如臨大敵, 因為要預先為佢安排拜神嘅祭品, 例如烚雞, 買燒肉, 買生果, 買香燭...... 方便佢一嚟到就可以立即起程.

我細個時, 準備祭品嘅工作就由父母負責. 後來當我識得去街市買餸煮飯, 我就被差遣去買雞, 烚雞, 買燒肉, 買生果, 買香燭.

所以喺嗰陣時, 我被教曉用嚟拜神所烚嘅雞頭要向上, 雞翼向上屈入蹺起; 燒肉唔可以切, 要原件上...... (原件嘅燒肉會附送一片燒豬脷, 為咗貪圖嗰片贈品, 此後就算唔係拜神都唔駛切, 因為唔切就會被以為係拜神用, 所以就會附送燒豬脷).

一年總有幾次搞到咁大陣仗, 費事失時唔在講, 最主要係令我做多咗嘢吖嘛, 所以當時一聽到嫲嫲要嚟, 我都好唔開心.

除咗因為要額外做預備工作而感到煩厭, 亦因為嫲嫲每次去黃大仙祠, 我都一定要隨行, 一來要幫手拎嘢, 二來要幫眼認路.

拎嘢就算嘞, 兩個人分擔唔重得去邊. 但係認路就好無謂, 搭車落車跟住望過對面已經見到香火鼎盛, 駛乜特登要我認路呀? 有次回程時過咗龍落遲咗一站, 即刻畀佢老人家由落車一路數落我冇記性呀懶醒仲話下一站至到呀好在佢記得邊站落咋唔係唔知車咗去邊呀..... 直至返屋企都仲講不停, 幾乎所有街坊鄰里都知我落錯站, 而佢就洋洋自得話好在冇聽我講.

唉, 既然嫌我笨, 點解次次都要帶我同行呢?

仲有就係, 每次佢喺黃大仙祠停留嘅時間, 起碼都幾個鐘, 試問對一個十歲唔夠嘅我嚟講, 要喺周遭都係善信又咁神聖嘅地方逗留幾小時, 期間無所事事, 又唔可以行開, 因為要喺度看守祭品, 所以全程無聊至極.

嫲嫲每次去到, 會先霸佔一個有利位置, 方便佢見到神殿, 然後攤開所有祭品放喺祠前, 跟住叫我搵張跪墊畀佢.

一切就緒後, 佢就跪下, 面目肅穆地一時擲聖杯, 一時搖簽筒, 更多時口噏噏..... 我看在眼內, 好奇佢點解有咁多嘢要稟.

當佢叫執嘢時, 以為走得, 點知原來只係將啲祭品移去另一邊神壇, 跟住又重複跪下擲聖杯搖簽筒口噏噏.....

由天光到天黑, 佢依然樂此不疲, 認真神心.

大宅

以前無論睇電影或睇劇集, 只要涉及商品嘅畫面, 都會遮遮掩掩.

好似劇中人物如飲汽水, 吃餅乾, 吃薯片等等, 雖然從包裝顏色或形狀, 大約都知道係咩牌子, 但係道具組嘅人員, 一定會用另外嘅物質材料或紙張遮住, 亦盡量唔用近鏡, 唔畀觀眾見到係咩牌子, 以免幫商家賣廣告.

最有印象就係飲品, 明知係飲緊某牌子樽裝或紙盒裝, 但都被白紙遮蓋. 以前唔知, 仲喺度諗做乜要多此一舉, 後來先明白箇中原因.

但係而家嘅趨勢, 好多都增設植入式廣告, 尤其是內地時裝劇更甚.

好多時喺劇中, 間中就會出現商品, 而且仲會特登放大, 等觀眾可以睇得一清二楚之餘, 劇中人亦會幫口宣傳.

例如劇中有人病咗, 親友前往探病, 跟住放低產品嘅同時, 不忘叮囑病者要服用, 強調不僅可強身補健, 亦可加速痊癒, 然後就會嚟個商品嘅大特寫, 畀觀眾睇真啲.

又例如劇中有女士生日, 同樣地親友往道賀, 送上美容產品作為禮物, 不忘推銷產品如何有效保持青春常駐....... 跟住一樣係放大商品.

又又例如快遞公司送件上門, 除咗大大聲講出公司名稱, 亦會乘機宣傳公司嘅運作流程與服務範圍.

最近睇咗一套劇集, 除咗有齊一般商品嘅植入式廣告之外, 居然仲有衞生巾同埋手機遊戲嘅廣告.

本來都算見慣不怪, 不過加插嘅方式, 我覺得有啲突兀.

例如喺一家寫字樓內, 主角們為咗公事嘅紛爭正戰鬥得劍拔弩張, 忽然鏡頭一轉, 前台兩位女孩正在討論月事到卻沒備衞生巾, 跟住其中一人就攞咗包衞生巾遞畀對方, 當然不忘近鏡放大衞生巾啦.

同一場地, 高層剛向前台女孩大發雷霆, 呢頭一轉身, 嗰頭女孩已急不及待在打手機遊戲, 同樣地又係放大遊戲畫面啦. (正常情況下, 啱啱畀人鬧完, 仲邊有興緻玩遊戲呀? 而且仲要即時㖭?)

前台女孩除咗賣衞生巾同埋手機遊戲廣告時才出鏡之外, 根本與整個劇集全無關係, 所以睇睇吓劇集忽然間中出現幾幕呢啲情況, 難免會覺得怪怪的.

至於古裝劇, 劇中出現廣告嘅機會應該微乎其微, 畢竟年代唔同, 冇可能而家嘅產品喺古代已經有㗎嘛. 不過雖然唔出現喺劇中啫, 但係就會以劇中人物嚟賣現代嘅產品.

之前喺網上睇那年花開, 忽然見到某某搞笑地出現. 正覺得奇怪, 呢位某某唔係好嚴肅正經㗎咩, 點解突然會變得咁詼諧呢? 再睇落去, 先至知原來係以劇中人物嘅造型與場景賣緊廣告, 因為將廣告加插喺劇集中途卻全無徵兆, 致使我以為依然睇緊劇集, 所以奇怪點解同樣人物性格會迴異㖭. (後來一見到佢哋又扮鬼扮馬, 我就知道又嚟廣告, 通常都會往後拉飛廣告.)

其實我覺得植入式廣告嘅概念都幾好吖, 至少睇劇時(被逼)順便睇埋廣告. 如果好似以前咁, 有廣告時間, 我係會趁機行開吓, 根本唔會坐定定睇廣告.

男爵府

cforchat 發表於 18-5-20 10:13
以前無論睇電影或睇劇集, 只要涉及商品嘅畫面, 都會遮遮掩掩.

好似劇中人物如飲汽水, 吃餅乾, 吃薯片等等, ...

所以我唔睇依家既劇,無論劇情、演員演技都不堪入目,但睇番以前既電視劇,連茄喱啡都有演技,演員又唔錫身,真係好睇好多。

大宅

回覆 亮燈 的帖子

好有同感!

以前演藝圈, 個個幾乎都係紅褲子出身, 捱咗好多年才為觀眾熟悉. 而喺捱嘅過程裡不僅可觀摩學習, 亦可乘機向前輩偷師, 加上競爭大, 個個都會珍惜每一個演出機會, 從而鑽研所派來嘅角色, 將之發揮得淋漓盡致, 以免被淘汰.

相反新一代, 大部份都屬於半途出家嘅所謂偶像派新人, 只靠樣貎靠身材靠青春靠人氣而獲得演出機會, 喺冇任何實戰經驗下, 自然就無演技可言.

男爵府

cforchat 發表於 18-5-22 09:28
回覆 亮燈 的帖子

好有同感!

完全同意,依家啲所謂演員、歌手,只要靚少少、有把口就做到,咬字唔正、懶音又多、唔夠氣、冇技巧…,都做到,以前既演員,演師奶就似師奶,演有錢人就係有錢人,依家就乜都唔似,又唔識做戲。
唱歌就更加唔好講喇!

大宅

人哋話日有所思, 所以才夜有所夢, 但係我明明冇諗嘅人, 卻無故入夢.

小學嘅時候, 曾經暗戀過一位高年級嘅男仔, 本來我唔識佢, 但係佢同我同班一位女同學拍拖, 所以我就識得佢.

每到小息時, 佢就會入嚟搵女同學, 而呢位女同學係坐喺我隔壁, 因而佢入到嚟, 都會同我打吓招呼, 久而久之就漸漸對佢產生好感.

兩小口子, 有時會旁若無人喺課室卿卿我我, 有時會結伴到外出喁喁細語, 無論佢哋以邊一種形式談情, 看在我眼內, 都係酸溜溜的.

喺我哋嗰個年代, 雖然只係小學, 但相比起而家同年級, 無論思想行為身高年齡心智, 我哋都較為早熟. 所以當時嘅心態, 見到人家出雙入對, 自己鍾意嘅人卻唔鍾意自己, 感覺就如失戀般, 不是味兒.

女同學喺同級中算係有幾分姿色, 所以成日如穿花蝴蝶般喺男生堆中左穿右插(俗稱"收兵"), 如果當時有固定嘅男友仔, 其他兵就會讓路, 假如冇固定嘅話, 一到小息就非常熱鬧, 個個爭相嚟獻殷勤.

唉, 大家都係女孩, 為何人哋咁吃香, 我只有坐冷板櫈的份兒, 情何以堪呢?

隨住男仔畢業離開學校升中學, 我就再冇見過佢, 亦冇聽佢嘅女友仔即係我嘅女同學提起佢, 久而久之, 對佢亦漸漸淡忘.

想不到早兩晚居然發夢見到佢, 夢中嘅佢圓咗我幾十年前嘅夢想, 嘻嘻, 咪就係鍾意我囉. 佢嘅眼光只係圍繞我身影轉, 完全漠視其他在場女孩, 所以喺夢裡, 我覺得自己好幸福.

醒咗之後, 再回憶從前點滴, 對於佢嘅容貌, 只限於當年, 唔知佢而家變成點呢?

大宅

本來三月應該潮濕, 五月應該有部份時間落大雨, 但係今年卻唔多見, 可見天氣真的很反常.

天文台預測, 如繼續唔落雨, 可能會變成旱災, 因而有可能會制水.

對於從未經歷過制水嘅人嚟講, 本來隨時隨地打開水龍頭就有水出, 忽然要限住喺特定時間至有水供應, 對此現象應該幾難適應.

試想想, 到時盛起嘅水, 除要作為飲用, 亦要應付日常洗滌, 正所謂顧得頭來顧唔到腳, 情況惡劣, 苦不堪言.

童年時, 父母亦曾經為即將要制水而買來一個大鐵缸, 預備作儲水之用, 並如臨大敵般作好如何善用食水嘅安排. 不過唔知點解後來不了了之, 制水期只係好短時間就結束, 結果大鐵缸冇用武之地, 最後用嚟放雜物.

作為環保一份子嘅我, 近年來已經積極珍惜食水, 例如會將洗滌過而唔太污濁嘅水用嚟先清洗碗碟, 然後再用乾淨水過淨; 洗米水用嚟先洗食材瓜菜水果再過清水; 用花洒洗澡後嘅水, 反正都係平白無故流走, 就會喺則邊放一個盆用嚟盛起啲水然後沖洗馬桶.....

而除咗洗衫/洗髮/洗澡/頑固污漬..... 才需用清潔劑之外, 其餘一切物件包括碗碟, 幾乎已有十幾廿年冇用過洗潔精, 因為始終係用嚟盛食物, 必需洗得好乾淨, 一旦用洗潔精, 就無可避免會用多咗水嚟沖淨, 所以平時盡量煮得清淡, 偶然一兩餐較為油膩, 頂多用熱水浸泡去油漬, 都唔會用洗潔精. 況且聽講就算過水過得幾乾淨都好, 唔多唔少都會留低一啲化學殘跡, 日積月累之下, 變相就食咗好多落肚, 長遠嚟講對身體會造成或多或少嘅損害, 所以可以嘅就盡量少用或者唔用.

如果人人珍惜食水, 加上天公造美, 適時降下甘露, 望可逃過制水之苦.

大宅

終於取消酷熱天氣警告, 即時變得涼爽, 舒服晒!

回想起呢十幾日, 日日見到外出猛烈嘅太陽高掛天空, 人未出街已流定汗.

所以每當要去街市, 我就心情低落, 因為每行一轉, 都要耗費需時喺街市來來回回格價, 雖然已盡量避到陰涼處, 不過總覺得每一寸地方都好曬, 根本避唔得幾多.

儘管熱到出汁, 我哋依然只係開風扇, 但感覺到連風扇吹出嚟嘅都係熱風, 搞到晚晚輾轉難眠.

尋晚取消咗酷熱警告之後, 勁好風清涼, 連風扇都唔駛開, 一直瞓到天明.

不過聽講嚟緊會打風落雨, 適度落雨係好事, 畢竟夏天就應該為大地帶來雨水, 但係最好唔好狂風暴雨, 否則就過於極端嘞.

大宅

吾兒最近唔知加入咗一個乜嘢網, 話可以免費試聽好多歌曲, 所以佢聽咗好多我嗰個年代嘅歌, 近來佢聽過陳百強"幾分鐘的約會"同埋"漣漪".

幾乎所有陳百強嘅歌我都好鍾意, 如果要喺鍾意之中再選更鍾意嘅, 應該係"初戀""偏偏喜歡你""深愛着你".

尤其是"初戀"更係首選, 有英文版同埋中文版, 我多數聽中文版, 其中歌詞 : 兩顆心倘不可以相連, 相見猶如不見...每次聽到都特別深感受, 有時甚至會聽到哭.

初戀, 既甜且苦. 甜者, 生命中忽然出現一位除咗家人之外嘅親密陌生人, 兩情相悅兩小無猜, 初嘗被愛被重視滋味, 感覺甜絲絲. 苦者, 由於初涉情場, 心情患得患失, 交往中總遇到唔少阻滯, 亦因為大家年紀尚幼, 心智未成熟, 相處若干時日後, 才發現大家唔夾, 導致分手收場.

好多時初戀都係無疾而終居多, 你唔搵我我唔搵你, 自然地就悄無聲息結束咗.

儘管十之八九嘅初戀都未能開花結果, 但無可否認, 初戀的確較為刻骨銘心, 所以講初戀嘅歌就陸續應運而生.

大宅

隨住年紀愈大, 性格變得愈嚟愈古怪, 對佢簡直束手無策....... 講緊嘅係我家狗大人.

之前已經抱怨過, 話佢忽然愛上舔家中積塵嘅地方, 近來變本加厲, 將行動升級. 舔已經屬小兒科, 因為佢鍾意咗咬嘢, 而且係拚盡命地用牙咬, 咬到離遠都聽見咬物件聲, 可想而知咬力有幾猛.

佢咬嘅物件, 已經唔淨只係紙張膠袋類, 而係鐵銅鋁鋼呢啲硬物. 每當發現佢專注咬開一樣, 就會用各種方法加以遮擋, 防止佢繼續.

以為佢冇得咬會冇癮地停止啦, 點知你精佢都唔笨, 周圍搵第二個目標. 鋁梯門鉸窗框櫃桶手抽位..... 就係被佢陸續發掘出嚟而咬之大快嘅物件.

於是我哋就搵膠紙封住嗰啲位, 諗住佢(暫時)對膠紙不感興趣, 應該可治到佢啦. 估唔到佢醒到去咬甩膠紙, 然後繼續大快朵頤, 簡直防不勝防.

當佢一而再地被我哋制止, 佢就轉而視線, 去進攻一啲我哋冇防守嘅地方, 例如用以固定馬桶蓋嘅接駁膠位啦, 用嚟放地拖嘅膠兜啦..... 全部都已經被佢嘅牙齒洗過禮, 損毀頗嚴重.

仲有, 之前亦講過, 佢唔再安靜乖乖地等嘢食, 而係我哋整個飯餐時間, 佢就吠個不停. 為免佢吠聲騷擾鄰居, 我哋被逼要快快吃完, 而家想喺吃飯時間閒話家常, 係冇乜可能嘅事.

吠都係其次, 畢竟佢只係心急想食, 可以理解, 但係對於佢每餐食嘢都天一半地一半, 就搞到我好頭痛.

以前佢食嘢會食得好乾淨, 我哋成日講笑話只要被佢舔過嘅碗碟, 可以唔駛洗, 因為乾淨到好似洗過一樣. 甚至連唔小心將飯餸跌咗落地, 佢一樣舔得乾乾淨淨, 一丁點食物碎屑都唔會錯過.

而家就恰恰相反, 唔只食得唔乾淨, 仲喺食嘢過程中, 將食物跌到周地都係, 而佢亦唔再清場. 所以每次飯後, 遍地殘渣飯粒, 搞到佢開餐後我哋就要開(地)拖.

諗住可能係盛飯容器細, 先至令食物跌出, 於是就更換較大嘅容器, 點知冇改善, 就算一次比一次換大一號, 結果卻一樣.

把鬼火! 唯有出最後嘅容器........ 一個因為換新而鑒於舊嘅仲好新淨所以暫且留下以備不時之需嘅電飯煲內膽, 足以煮十幾廿人飯量嘅容器, 斷估無論佢點食, 都唔會將食物弄出來啩.

當我見到狗狗整個頭部陷入飯煲內進食, 正準備為自己嘅醒目沾沾自喜之際, 乍一看, 食物碎不時地從飯煲四周溢出, 點會咁㗎??

本來, 跌落地嘅食物都唔係問題, 只要佢肯食返就乜事都冇, 弊在佢而家走性格路線, 食完就離開現場, 轉頭再返來逛逛, 假如唔及時清理, 喺佢來來回回之間, 就會將遺下嘅食物殘渣踩來踩去, 搞到烏煙瘴氣.

唉, 難道身為飼主嘅我都要講句 : 有咁耐風流, 就有咁耐........?

大宅

當家而家追緊衞斯理, 我就冇睇, 只係間中瞄幾瞄.

觀眾們對呢套劇嘅評價好壞參半, 好嘅係故事唔係跟足原著, 有創意. 壞嘅係選角唔合適, 尤其是女角, 大部份都係國內演員, 由於要配音而失去原音嘅情感.

對我嚟講, 唔睇嘅原因不外乎係與原著不相符, 感覺變咗質. 儘管有人話如果跟足原著, 不如睇小說, 駛鬼拍成劇搬上螢幕咩, 之所以拍成劇, 就係諗住搞搞新意, 讓觀眾覺得新鮮吖嘛.

如果未睇過原著, 咁嘅諗法自然無可原非啦, 好似當家咁, 因為從未正式睇過一本衞斯理, 對佢嚟講咪冇所謂囉, 當普通劇集睇啫嘛.

但係對於我曾經睇過原著, 雖然因所閱過嘅數目眾多, 未必能將每本書嘅內容全部記得一清二楚, 但最低限度, 大約講啲咩都仲有印象, 如果改編後與原著有相差, 我就冇興趣睇.

好似"尋秦記", 如果我係先睇電視劇, 一定會被古天樂鬼馬嘅演繹引笑不已. 可是我係先睇原著, 當再睇電視, 發現與原著不盡相同, 又將一啲重要角色合二為一, 令我即時失興趣.

不過, 雖然唔睇劇集, 但都有興趣想知道邊個角色由邊位演員演出, 可惜次次幾乎都好失望, 因為真人與睇書時所想像嘅完全唔係嗰回事.

通常我睇每本書, 都會從書中用以形容主角外觀嘅文字, 自己就喺腦中塑造出形象. 好似我睇衞斯理, 由於書中係以第一身描寫, 而對衞斯埋嘅外觀好似冇乜形容, 喺毫無想像空間中, 只好以作者倪匡嘅樣貎嚟代入. 即係當書中講述衞斯理講嘢呀打鬥呀冒險呀等等場面時, 我腦中嘅畫面就會出現倪匡做出以上動作.

試想想, 樣子帶點詼諧廣東話又唔多正嘅倪先生, 被我想像為衞斯理, 確係幾搞笑.

至於衞斯理嘅妻子白素, 由於曾由王祖賢喺電影中飾演過, 所以每每書中講述白素時, 我就以王祖賢代入之.

其實周潤發, 許冠傑, 羅嘉良呢啲型男, 先後都扮演過衞斯理, 但係唔知點解, 直至今時今日, 就算再重看小說, 依然係將倪匡代入角色. 但明明已經叫自己要轉畫面換上型男, 無奈唔夠一陣, 倪匡嘅大頭又出現, 可能係因為已經先入為主咗好耐, 所以更改唔到.

除咗王祖賢之外, 胡慧中, 蒙嘉慧都演過白素, 不過可能我覺得王祖賢嘅氣質與白素相若, 所以又係更改唔到.

我都知倪匡與王祖賢嘅配搭有啲突兀, 不過冇所謂啦, 反正只出現喺自己腦中嘅畫面內, 唔怕被投訴選角不當.

講開衞斯理小說, 我覺得早期會較好睇, 因為大多以冒險幫會鬥爭蠱術巫術奇能異士作為題材, 令看者睇到緊張處會戥主角感到肉緊. 當後來多數講外星人, 我就開始有啲悶. 尤其是一開頭嘅佈局鋪排得緊張懸疑, 到後來就以外星人之說而草草結尾收場, 搞到每次睇到全書完三個字, 都會忍唔住講句 : 係咁㗎咋?

所以, 整套衞斯理叢書中, 只要唔涉及外星人嘅話題, 我都好鍾意.

大宅

自狗狗入門以來, 牀與沙發幾乎係佢每日必定會跳上跳落嘅活動場所, 每日數十次來來往往, 時而上牀望街或瞓覺, 時而喺沙發吃小食或靜躺.

但係, 我哋卻唔為意, 由幾時開始, 佢已經唔再上牀, 唔再上沙發.

以前每逢得到小食, 就會興奮地跳上沙發品嚐, 跟住露出意猶未盡嘅表情, 希望能再被獎賞. 較早前, 每當畀小食佢, 已經唔再見佢跳上沙發, 而係就地解決咗, 當時仲以為係因為小食份量太小, 以致佢未跳上沙發已經吃完.

由於佢仍舊會跳上牀, 所以亦冇為意咁多, 因為佢成日跳上跳落, 雖然身手已大不如前, 甚至有時會失手跳唔到, 不過整體嚟講尚算敏捷.

漸漸地, 發現佢連牀都唔再上, 甚至連瞓低起身都要慢動作時, 我就意識到, 佢逐漸步向衰老了.

為咗唔想佢成日困喺屋企, 仍然堅持帶佢散步, 以防佢冇運動會心廣體胖, 不過佢行嘅速度已經係要拖, 亦比以前慢咗好多好多, 步履蹣跚, 似感到吃力.

昨日如常帶佢落樓解決, 準備回程, 當快將到達已經行過千千萬萬遍一條落斜嘅盡頭時, 冷不旁佢四腳忽然軟下來, 成個趴喺地上, 由於事出突然, 我下意識地想將佢提起, 佢自己亦好努力嘗試自行企起身, 可惜四腳依然無力, 呢頭想起身, 嗰頭就軟癱喺地, 搞到佢發出低鳴聲時, 我亦嚇到不知所措.

當時我腦中突然記起有一位狗友, 有一日帶隻狗狗落到樓下, 隻狗忽然瞓咗喺度, 當場死咗, 事後先知係突發性心臟病, 所以我好驚狗狗都會同一情況.

還好我哋大家再慢慢嘗試之後, 先至回復正常, 我有諗過, 假如佢依然唔行得, 大不了我就抱佢上樓. 不過佢雖然行到, 但明顯地身體在左搖右擺.

總算順利返到屋企, 對於剛才嗰刻, 我猶有餘悸, 還好狗狗已回復原狀, 當我正自在擔心時, 只見佢又周圍搵鐵咬.......

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊