少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友就快4歲,餐餐食飯都好勞氣,又食得少,所以好瘦,如果讀全日班係學校瞓綀,會否有效?

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

EdoCheung 發表於 17-3-5 19:57
小朋友就快4歲,餐餐食飯都好勞氣,又食得少,所以好瘦,如果讀全日班係學校瞓綀,會否有效?

...

唔知有冇效. 不過唔好expect d 老師會幫到你, 學校至多係限制小朋友進餐時間.

我二仔都係咁, 到而家6歲都係食好少, 少過我細女. 佢根本係揀飲擇食, 又多野講. 正餐乜鬼都話吞唔到, 一啖又食得果少少, 我餐餐都話佢, 又要佢食多d 至俾食飯後甜品. 早排佢衰到響學校偷雞掉左份lunch. 食香口野或者零食又唔見佢食到咁差.

小朋友仲咁細, 佢食幾多我地控制唔到, 我大仔去到5歲至開始食番多d 野, 我到佢地5-6歲至開始要佢地食多d 野, 間中要佢地食佢地唔鍾意既野, 軟硬兼施啦....

別墅

bosch 發表於 17-3-10 09:04
唔知有冇效. 不過唔好expect d 老師會幫到你, 學校至多係限制小朋友進餐時間.

我二仔都係咁, 到而家6歲都 ...

見佢好瘦又好心痛,我個仔同妳二仔好似,佢唔専心食嘢,正餐食兩啖就話飽,好多嘢講,飲杯奶都要半個鐘,我睇到好忟好嬲

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

有啲小朋友真係食得好少,食得慢收碟仲開心,因為唔洗食

我小朋友K1時就是這樣,食飯時要去廁所,跌餐具又要拎去洗,行來行去。試過不同獎勵計劃,如二十分鐘食完有印仔,儲夠印仔可以揀星期六日去邊度玩之類,但成效有限,只能維持一兩星期。

升上K2後,我同小朋友講你係K2姐姐,大個咗自己識做嘅事要自己做,做得好,食飯也是。之後食飯自動自覺咗,雖然仍然食得唔多,但起碼會肚餓,會話要食野,不過就算好鍾意嘅食物,都係食得唔多,少食多餐。

不過,佢出街食得多啲,會自己食,又坐得定,在家反而行來行去。

子爵府

回覆 EdoCheung 的帖子

教養從來不應外判,讀全日班在學校食得好,回家都可以是另一個樣。唔通要讀寄宿學校?

要找出原因。
唔專心,吃飯時環境怎樣?
食得少,之前之後有冇零食?
喜歡吃哪類食物?小朋友多數喜歡吃粉麵,飯可試下做飯糰。
多運動,肚餓自然乖乖吃得多。

別墅

我細果個小朋友5歲,專注力有點不足。
其實小朋友應該食幾多野,大人心中有數,
我小朋友之前要用餵先食得晒啲,仲要搞好耐。
我地用咗以下方法:

首先,飯前唔會俾雜糧佢食。
仲有食飯其間唔開電視。
最後朋友教,同小朋友講食唔晒飯/限時內,
成晚都冇其他野食,包括水果,
肚餓都冇得食,直到第二日早餐先可以再食野。
父母一定要堅持,即使明知佢肚餓都唔可以心軟,
記著,佢地係唔會餓死/病嘅。
久而久之,佢地知道有後果要負,
就唔會咁放縱。

我地實行咗半個月左右,成功咗,呢5個月仲重咗3kg

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至