懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

嚟緊五月生第二胎,到時大仔一歲十個月,坐完月會自己湊返小朋友,有冇媽媽都係一個人湊兩個小朋友?平時餵奶、沖涼、食飯、瞓覺你哋會點做,點樣d 時間可以分配得好d,有d擔心應付唔到。

珍珠宮

winnienano 發表於 17-3-8 09:13
嚟緊五月生第二胎,到時大仔一歲十個月,坐完月會自己湊返小朋友,有冇媽媽都係一個人湊兩個小朋友?平時餵 ...

2個都咁細一定會辛苦,因為大果個仲係乜都唔識又未識自理,所以樣樣野都要媽媽照顧,細果個又要成日食奶,你應該要爭取時間休息,比如餵完奶掃好風換好片先搞個大既,如要煮野就一次過煮,煮簡單既,粥,煮飯時順便蒸餸咁愈方便愈好,盡量比大既訓下晏覺,如果可以較到時間餵完細b再氹大訓覺就可以休息一陣,我大果2個差17個月,細果2個差27,8個月,相比下係差好遠,太近就比較辛苦,反而隔遠d就好少少

別墅

BREADWING 發表於 17-3-8 10:09
2個都咁細一定會辛苦,因為大果個仲係乜都唔識又未識自理,所以樣樣野都要媽媽照顧,細果個又要成日食奶, ...

D人成日話兩歲小朋友會明,我而家日日同佢講遲d有個妹妹佢都無反應,希望到時佢會知啦,唔奢望佢會照顧,但起碼唔好更搗蛋

珍珠宮

winnienano 發表於 17-3-8 12:17
D人成日話兩歲小朋友會明,我而家日日同佢講遲d有個妹妹佢都無反應,希望到時佢會知啦,唔奢望佢會照顧, ...

2歲會明但都係會搗蛋

複式洋房

而家大果個19個月 陀住個細 預產期10月
但已經覺得好辛苦 大既精力無窮
日日湊住佢出去玩 返黎又煮飯做家務
細既出埋世 都唔知點分配時間

別墅

irischeng333 發表於 17-3-8 14:55
日日湊住佢出去玩 返黎又煮飯做家務 ...

唉,同我一樣,不過你仲有六個月先生,我而家已經七個月,好在個肚唔係太大,我仲要同佢上playgroup,有時間就帶佢去公園放電,不過而家好在有屋企人幫我同佢沖涼同準備三餐,遲d返台灣真係一腳踢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你大仔都仲咁細,到時候真係會好辛苦架

別墅

我要做媽媽 發表於 17-3-8 15:02
你大仔都仲咁細,到時候真係會好辛苦架

頂唔順唯有請媬母

珍珠宮

irischeng333 發表於 17-3-8 14:55
日日湊住佢出去玩 返黎又煮飯做家務 ...

過左2歲其實仲難搞,因為小朋友每個階段都發展緊,2歲幾係乜都好奇搞一餐,會發脾氣有自己果套試下你底線,識d又唔識d咁,不過最可愛又係呢個時候,不過捱下捱下就大咖喇,大家加油呀

大宅

回覆樓主:

我大仔兩歲,細仔剛4個月,講真係會好辛苦,開頭大仔一定會搗下蛋引你注意,但你將佢地放埋一齊(例如大床)俾大仔攬下個細,慢慢阿哥會接受細佬,幾個月後當大仔習慣左細佬,情況會好好多,家務個d做到就做,唔得就隔日做。

大宅

我個女暫時又無咩野,可能因為個細既係表妹,佢重好積極幫手,掃風,拍下bb心口等佢唔好驚等等,依家岩岩2歲。黎緊10月會有第二個,希望佢重咁幫忙啦,反而我煩緊點樣送佢返學放學,屋企又得我一個....

別墅

coei_li 發表於 17-3-8 17:56
我個女暫時又無咩野,可能因為個細既係表妹,佢重好積極幫手,掃風,拍下bb心口等佢唔好驚等等,依家岩岩2 ...

本來我都幫個仔報咗n班,而家都驚,所以諗住俾佢返 playgroup,到細果個一歲先等哥哥讀k1

別墅

coei_li 發表於 17-3-8 17:56
我個女暫時又無咩野,可能因為個細既係表妹,佢重好積極幫手,掃風,拍下bb心口等佢唔好驚等等,依家岩岩2 ...

女仔係咪識得照顧人多d

大宅

winnienano 發表於 17-3-8 18:25
本來我都幫個仔報咗n班,而家都驚,所以諗住俾佢返 playgroup,到細果個一歲先等哥哥讀k1
...

但好既K1學校通常都係要你讀過N班先會收架,我又唔想因為細果個影響大果個讀書問題....

大宅

winnienano 發表於 17-3-8 18:26
女仔係咪識得照顧人多d

應該睇小朋友性格,因為佢都好鐘意同其他小朋友相處,平時嚮街行過佢都會拍下人地示好,但唔係個個小朋友會理佢,搞到佢成日比人reject好慘咁

珍珠宮

你大仔仲細,要睇實。如果一個湊兩個,會好辛苦。可以既話都係請翻個工人。

珍珠宮

你都好叻,大仔仲好細,慢慢習慣,如果偶爾日頭有長輩來幫下手最好喇

別墅

RubyYu07 發表於 17-3-8 22:52
你大仔仲細,要睇實。如果一個湊兩個,會好辛苦。可以既話都係請翻個工人。
...

如果唔得會請媬母,台灣請工人好煩

別墅

GCHK 發表於 17-3-9 07:48
你都好叻,大仔仲好細,慢慢習慣,如果偶爾日頭有長輩來幫下手最好喇

大仔領教過奶奶點湊小朋友,唔係咁應同佢套方式,所以寧願自己辛苦d湊返都唔想日後後悔

伯爵府

我遲下一湊三,5年抱生。

到時候煮到埋嚟,就會識。

簡單的講,細B出世,初初都係食嘢,瞓覺,換片。所以照顧到佢所需就得。

相反,大B要擺多少少心機時間係佢身上,多啲同佢洗下腦,遲下多個BB,係一家人,但爸爸媽媽一樣好中意大B同細B,要相親相愛。

可以放手比大B參與,拎尿片,濕紙巾,掉垃圾,呢D簡單易行的事。

同埋一定要照顧大B情緒,千其唔好比身邊人講傷害性說話,媽媽唔要你,要細B,唔要你。

小朋友真係識聽,會好大影響。
BB你來咗啦?

首頁

尾頁

跳至