烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問哪裡買比較優惠? 唔趕用,等promotion都得。
謝謝!

男爵府

Up

公爵府

我剛巧要換機,所以呢2日八咗好多間店,sd-pt1001
最平賣@$2680(不計price.com的網上店)
豐澤: 折實價,如有money-back 卡,可得分@$10=$1
百老滙: 如用恒生卡,滿@$3000, 送@$100/150 cash $
另@$100 cash$ 可當$200 扣。till 30/4/17, 要打電話登記先。

panashop: 優惠期11/3-19/3, 折實價,但送2包金像預拌粉。

tamama2007    發表於 17-3-10 18:20

複式洋房

留毛

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

p106 上星期豐x賣$2148

男爵府

回覆樓主:

今日去咗百x匯,如冇記錯
104 冇特價$16xx
106 特價$22xx
1001 特價$26xx ,但顏色少少怪

男爵府

回覆樓主:

c6話我玩幾次就唔用,叫我買104
我再諗下先決定買邊款

用戶要求終止服務

最後我選擇咗1001 因為我真係會日日整2次 食譜多較為適合我 同埋可以養天然酵母菌 覺得好方便

預設功能真係非常之好
晚上11點左右放料 ,第二朝就有麵包食

公爵府

我都買了1001, 貴買平用。
而且它用新技術,更接近手搓包效果。
在panashop 買,送4盒金像白麵包預拌粉,
每盒有2包250g 扮+2包2.5g 依士。(都是中國製)
日期只是到5/7/17。
我用左1包試機,另+ 160ml 冰水,3g unsalted butter。
造出來非常軟熟,起絲,有一半翌朝早吃也很軟熟。

我估可能因為隻預拌粉有乳化劑。
我會改返用正常高粉再睇效果,反正呢隻預拌粉我覺得無麵粉香。

如果jm有其他電器買又有恒生卡,over @$3000, 我建議去百x匯買較化算。

男爵府

pigtwo 發表於 17-3-15 10:44
我都買了1001, 貴買平用。
而且它用新技術,更接近手搓包效果。
在panashop 買,送4盒金像白麵包預拌粉,

請問買咩粉比較好同埋邊度買? 謝謝!

公爵府

我喜歡試不同牌子麵粉,有平有貴,

平:
7X9賣的韓國CJ牌高粉,大約$13.9/kg,aeon, pk都有但較貴。
烘焙店,例如二德惠,sweetie賣的台灣高粉,水手牌,大約$17/kg, 但成份有添加劑,
網上D人又話無問題!

烘焙店賣的日本粉,流涙粉,可能我本身腸胃敏感,會有少許不舒服和滯,所以現在唔會再買日本粉。

貴:
italy 5stagioni 00粉@$17.5/kg, (from ichi-cake)
italy granoro farina 00粉@$23/kg (from aeon)
italy molino grassi 00粉@$39/kg (from citysuper)
australia laucke pizza&focaccia @$42/kg (from citysuper)
australia white wings plain flour @$33.5/kg (from wellcome)

貴的又唔覺得比平嘅好好多,只是不想用死一隻麵粉,當然市面還有些更貴的,
例如organic 粉。

另外金像都很多人用,但我不喜歡用,因中國製而且價錢不平。
仲有一隻gold medal,usa 很多超市都有,但呢隻粉成日驗到有事而停售,
你可上食安中心網頁看,每隔4一5個月又有批貨有事,

你如果初學,可以先買平D嘅粉較好,待掌握好才買貴粉。

tamama2007    發表於 17-3-15 18:52

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigtwo 發表於 17-3-15 16:37
我喜歡試不同牌子麵粉,有平有貴,

平:
嘩~資料好詳盡, , 又多咗D信心

我好想買1001, 但我老公叫我考慮下先, 驚3分鐘. 但我話新款全自動應該零失敗吖...
佢話我未用過, 未整過點知.

公爵府

BK2002 發表於 17-3-16 11:39
嘩~資料好詳盡, , 又多咗D信心

我好想買1001, 但我老公叫我考慮下先, 驚3分鐘. 但我話新款全 ...
呢度甚至網上都可以找到其他人用此機的心得,食譜分享。跟著這些,相信失敗的機會很微。

反而要考慮的是:
是否很喜愛吃麵包
吃的次數頻密嗎
喜歡自己烹調食物嗎

假若答案全是否~
那麽部機便會很快打入冷宮

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigtwo 發表於 17-3-16 14:48
呢度甚至網上都可以找到其他人用此機的心得,食譜分享。跟著這些,相信失敗的機會很微。

反而要考慮的是: ...
多謝回覆~

我都係BK爬過下有關1001帖, 已經想買, 但要過老公個關(佢叫我搵定個冷宮比部機先買)
我一至五返工, 一家三口都係買包或蛋糕做早餐.
我鍾意煮但唔叻.

見呢類麵包機全自動, 又可以晚上放材料預較第二朝當早餐, 好方便又有益咁.

好, 決定買1001, 到時希望得啦~

公爵府

BK2002 發表於 17-3-16 15:00
多謝回覆~

……寵都係BK爬過下有關1001帖, 已經想買, 但要過……老公個關(佢叫我搵定個冷宮比部機先買)
不用客氣。如果每天都吃麵包當早餐,而且3個人,
咁應該部機會成為寵幸的愛妃,不會被主子打入冷宮。

畢竟坊間的麵包有太多無益的添加劑,香精,色素,劣油,防腐劑,改良劑
尤其有小朋友,更加要有健康飲食。

公爵府

BK2002 發表於 17-3-16 15:00
多謝回覆~

我都係BK爬過下有關1001帖, 已經想買, 但要過老公個關(佢叫我搵定個冷宮比部機先買)
哈哈,還有純粹說笑如果我先生這樣跟我說,
我會笑著回應他:

噢,我家的冷宮還有空位嗎?
不是已經被你早前買的東西霸佔了嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigtwo 發表於 17-3-16 15:59
不用客氣。如果每天都吃麵包當早餐,而且3個人,
咁應該部機會成為寵幸的愛妃,不會被主子打入冷宮。:happy ...
係, 我諗一星期應該可以整到最少兩/三次咁啦~
其實佢聽聽話話配合我, 主子係唔會咁輕易冷落佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigtwo 發表於 17-3-16 16:05
哈哈,還有純粹說笑如果我先生這樣跟我說,
我會笑著回應他:
我老公好知慳識儉, 每件嘢都要用到壽終正寢
通常都係我買埋D唔等使嘢多
所以細件我仲可以瞞天過海, 掉咗都無人知,
咁大件就要申請

公爵府

BK2麥面00麵2 發表於 17-3-16 16:10
我老公好知慳識儉, 每件嘢都要用到壽終正寢
通常都係我買埋D唔等使嘢多
所以細件我仲 ...
哈哈,原來如此。男人懂得節儉很難得。
自己焗麵包以3人份量應該比街外買的平。
預祝妳的愛妃早日入宮。

首頁

尾頁

跳至