烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

壓力煲用家們... 可以俾

最近睇到幾款唔同牌子

大宅

Re: 壓力煲用家們... 可以俾

我用 Fissler, 幾好用, 確是節省時間, 用來煲湯, 五分鐘等於一小時; 整葡國雞, 不用五分鐘.

我聽朋友說, 這牌子的鋼水最好, 是否真的, 我不曉分.

God Love Us

男爵府

Whitelamb,
唔好意思, 我想再問多少少...

我見另外兩個牌子喺氣孔位都有配件拆出嚟清洗, 但Fissler就無... 如果真係要拆就要拆縲絲... 其實清洗會唔會唔方便呢, 又係咪真係好似啲sales講, 唔駛成日拆出嚟洗呢? ?-(

另外個sales話, 蒸肉餅只要升起後加熱兩分鐘, 自然降壓之後就食得, 係咪真係快成咁? 我平時蒸要成20分鐘喎...?-(

除左唔係好鐘意佢個長手抦, 其實我真係幾鐘意Fissler, 因為煲口夠晒濶, 炆煮會方便啲...

大宅

我都有用壓力煲, 不過唔係sheeta 提及的, 我隻係kern.

我有8.5litres, 自己覺得幾好, 買左5年.
eg. 煲蕃茄薯仔甘荀排骨湯, 一個鐘巳可. 紅綠豆沙, 粥等, 半個鐘唔駛.

其實我都聽過其他牌子話5mins=1hr, 聽落好犀利呀, 唔知係咪真係快得咁緊要??!??! 有冇媽咪可以分享下呢.

男爵府

小白,
我都有睇過kern呀, 個價錢好吸引, 但因為佢比較窄身, 我屋企啲碟入唔到呀, 以妳見我而家睇嘅最細都有24CM... 同埋我去吉之島睇, kern個手抦上嘅制俾人玩到甩皮甩骨, 好似有少少兒戲, 所以暫時我都係睇返呢三個牌子囉。

大宅

sheeta:
不用每次拆出來清洗, 除非你煲的很大煲, 或者是紅豆沙類, 那便要除下來洗洗好點, 以免阻塞排氣. 那螺絲很容易拆, 只要用萬用剪拎開便行. 我曾用來炆腩肉, 三至四分鐘便稔.

小白427:
我用的那個牌子, 確是煲五分鐘 = 一小時, 例如煲粉葛, 我都是煲十五分鐘, 已經又香又甜; 煲淮山肇實湯, 煲完十分鐘肇實都開花了 (當然肇實要先浸).
God Love Us

大宅

我都係用kern, 已用了年多, 之前同你一樣見到不同的牌子, 心大心細, fissle係好靚, 但好貴

於是在衡量過價錢, 安全, 耐用等等後, 就決定買kern了, 我仲買了一個4.5公升和一個八公升, 可分別及同時炆餸煲老火湯等, 效果唔錯.

至於時間節省方面, 不是1小時只用5分鐘, 太跨張了, 應該是當壓力升氣進行高迅時計, 是平常時間的三分一., 然後要降壓, 需時若15至30分鐘, 視乎容量多少.

所以如果你想用來平時steam餸, 時間省不了太多. 咁你會否因為器皿的SIZE去選擇呢?

希望你選一個合適你用的壓力煲,

大宅

SHEETA..

KERN窄身呀??!?!! 但我又覺得ok, 我蒸蘿白糕靠佢, 真係令我慳唔少火.

我現打算買個內窩呀, 預備囡囡煲粥仔之用. 諗住煲湯時用飯架盛住個內窩煲粥仔, 實行一時間煲湯&粥. 聽其他媽咪講tiger斷熱窩送多個內窩, 又係心大心細緊.

大宅

AMEND:

當壓力升氣進行高迅時計, 煲5分鐘 = 用明火煲1小時

IT'S REAL!!! :exclaim: :exclaim: :exclaim:
God Love Us

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sheeta

我早排買左
Tefal Package
* 一個8L 加一個4.5L, 配一個壓力煲蓋 + 一個玻璃蓋
* 25cm

男爵府

Hi各位,
多謝妳地嘅意見呀, 我噚日已經好沖動咁走去買左Fissler, 因為佢係26cm… 諗諗下… 同屋企用開嘅蒸格都好配合, 咁個鍋我可以用盡啲…唔用壓力部份都可以當佢普通不鏽鋼鍋用嘛…

小白,
乜嘢內鍋呀? 我之前煲粥仔係用個細燜燒鍋… thermos唔夠2L嗰款, 用sausepan煲熱水同米, 放入燜燒鍋個幾鐘, 倒返落sausepan, 加餸煮熟就掂。不過嗰陣我係現成有, 所以無諗住專登再買囉。

大宅

sheeta:

希望你用得滿意啦! 記得煲湯時不要放太多水, 你預多少人飲便放多少碗水. 不過我相信個 Sales 已經告訴了你.
God Love Us

男爵府

咦... 呢樣又無講喎... 不過我都諗住如果預一晚飲晒就用4L, 分兩晚飲至用8L...

大宅

Sheeta , 內窩係另外自己買, 唔關高速煲事, 我買黎係方法同一時間煲粥仔同湯之嘛.

男爵府

小白,
明白晒。

係呢, 各位平日用高速煲除左煲湯, 炆牛腩, 仲會點用呢? 無論係邊個牌子, 其實個煲都唔平, 大家分享下, 用盡啲個煲嘅功能會抵啲。

大宅

我用黎
煲/滾各類湯
蒸糕
煲粥
煲紅/綠豆沙/各類糖水
煲涼茶
炆各類野

烚奶樽 <-- 我買多一個煲, 專用黎烚奶樽

咁用法, 個煲應該好忙下架啦
哈哈!!

男爵府

:lol: :lol: :lol:

'近'呀...

係呢... 我炆

大宅

sheeta,

因為煲的過程很短, 故水份揮發得少, 而食物本身亦有水份流出, 故不用下太多水. 我曾煮咖哩雞, 亦因下了半杯水而出事. 妳可以加個獻汁, 待其汁杰點.

煲湯是否節省很多時間呢? 個 Sales 有沒有提妳轉細火後煲五分鐘等於用明火煲一小時? 希望妳用得滿意啦!

God Love Us

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小白427,
你的內窩是什麼質地(steel, or...) ? 是跟高速煲同一set, 還是自己另外配. (我見同一set的內鍋都唔平)

thanks

小白427 寫道:
Sheeta , 內窩係另外自己買, 唔關高速煲事, 我買黎係方法同一時間煲粥仔同湯之嘛.
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

男爵府

Whitelamb,
半杯水都出事? 我成日驚唔夠水會

首頁

尾頁

跳至