懷孕前後

跳至

首頁
34567...16

尾頁

複式洋房

多謝樓主既分享,好有用

大宅

好詳細

民房

多謝分享

複式洋房

多謝分享,好有用。

公爵府

開心吸收勳章

mcesther 發表於 17-3-15 17:54
回覆 EstrellaDamm 的帖子

係啊~香港好少地方買到靚料薄紗包巾,商場最多的是包被,但其實是無咩用的。我 ...

我都係咁用呀,有無淘寶 link ar? 我用美x臣薄紗巾被,都勁好用,但得一張,無得替換。。
我都想快有第2個 b, 睇你咁寫,又有第2個 b, 感到幸福

大宅

回覆 mcesther 的帖子

樓主真的很有心, 可惜我小朋友巳大了, 若未生前見到你分享, 我應該好享受頭兩年的日子

大宅

終於有少量時間打少少分享

D, 餵人奶準備篇

1. 換餵奶Bar

餵人奶的準備由懷孕後期已開始,因為懷孕開始母體的乳腺已為初生嬰作準備,已開始生長,練習泌乳,為免妨礙乳腺發展(還有懷孕增重都是為了有更多營養、脂肪哺乳啊~)就要更換無鋼線的哺乳bar,在香港的專門店買會好貴呢~因為要全部大批更換,所費不菲,所以我選擇淘寶,多款之餘,亦價錢相宜,大家隨便選擇。我個人偏好前開扣式,方便餵奶,記得買純棉防敏感啊。
淘寶前開扣式哺乳bar,都只是十幾二十蚊人仔一個

2. 買定奶泵

初生首月建議全埋身餵奶,如非必要不用奶泵。但為防某些情況無法埋身,例如bb要留醫、瞓箱,與母親分離。或初生b吸啜有困難等。。。。就要改用奶泵泵奶出來餵了。所以生產前最好買定電動奶泵,以備不時之需。不過投資一個名牌奶泵,所費不少的,但這是項很值得的投資,將來買少幾罐奶粉已經回本了。我開頭接收了我朋友只用了一個月的韓國spectra 9+電動奶泵,真的不錯,比起歐美的牌子更是便宜一半有多,不過用了八個月後就開始機械疲勞,不夠力了,這可能是個別例子呢。之後我見很多jm推介用國產優合奶泵,優合可以用番曬spectra 9+的parts或medela的parts,架機係接觸不到奶的,因為價錢便宜,壞左都唔傷心,所以就買了架優合雙泵機來試了,整體感覺不錯,抵到爤。對於擔心買左貴泵,卻餵不成母乳的朋友,平平地買個優合泵是個不錯的選擇。

以下是我買的優合款式,大家去研究一下吧

優合電動雙泵

3. 買定乳墊

懷孕後期,乳房已開始少量泌乳,不過量不多,未必要用乳墊,不過剛生產完,餵奶的工作就要立即開始,沒得拖延,「漏奶」情況就會出現,沒有乳墊,真是一天都不能活。雖然我亦買了可清洗的布乳墊,但用了兩次就決定不用了,因為沒得貼緊,會移位,清洗也要用水,洗衣液,又因為貼身,又怕洗不乾淨化學物,會令bb飲左化學物。所以還是決定用用完即棄的乳墊算了,高峰湖‵濫‵溢奶時期一日要用兩對,藷‵普通日子就通常一日一對。

之前在bb展收到好多不同牌子的乳墊試用裝,經過試用、格價,我覺得最抵用的是pigeon乳墊。

港版的樣子是這樣的

我找到最平的藥房賣,除開$1/片

之後找到日版的,同樣好用,但價錢再平些,不過就要找網上代購買。
日版樣子是這樣的:

126片/包,大概都只是$95—99/包
因為是天天都用的物品,消耗好大,所以每次我都買幾包放在家。大家生產前建議買定一包旁身。

大宅

4. 做定餵人奶的功課

唔好以為生產完就自動識餵人奶,古代社會人人都餵人奶,餵奶知識就是常識,自己奶奶、呀媽都識教你。但現今社會,上一代被奶粉商洗腦,好多都無餵過人奶,果d知識都係道聽途說番來的,又亂又未必正確。
我媽就是一個例子,在內地生我時明明餵了一整年人奶(內地當年的產假係一整年,係,你無睇錯,係一年產假!!)但到來港生我個妹時,因為見到電視的奶粉廣告,誤以為奶粉真係比人奶好,縱然賣得好貴,仍然願意比我妹轉餵奶粉,結果食到我妹成日便秘,身體出現不同的敏感,到長大了仍然又濕疹、又敏感。相反,細個食人奶的我就健康好多,除左有d鼻敏感外,就無咩特別問題。而我奶奶呢~~雖然養大兩個仔,但就一口人奶都無餵過,人奶知識是零。

另外,遺禍最深的就係欠人奶知識、經驗的陪月,佢地最鍾意叫人坐月時泵出黎餵,話可以令媽媽多d休息,又話可以知道bb食左幾多奶,但就唔知會攪到初生嬰乳頭混淆,之後好難再埋身食奶,影響奶量增長,泵奶出來,初生的量一定好少,只會嚇親坐月婦,誤以為自己唔夠奶,而做成心理壓力,影響坐月婦的情緒。大家要留意一下,以免中招啊!

生產完,餵奶工作就要立即開始,刻不容緩,到時未必有時間、心力去睇書、找資料了。所以要產前趁有心力、體力、精神就做好功課,吸收正確的知識,到時就事半功倍了。

以下是我認為最有用、最有幫助的網站、資料:

香港衛生署母乳餵哺指引

香港母乳育嬰協會網頁

FB group 母乳餵哺支援區@媽媽牌同盟

煲好呢幾個網站資料,就已經成功了一半啦!!
到產後,趁仍住醫院時,若有任何哺乳問題,就立即找母乳姑娘幫忙糾正,唔好等番到屋企自己煩惱啊!!

siumenmen    發表於 20-1-20 02:27
麥精哥    發表於 17-4-14 09:03
gfsying    發表於 17-3-24 12:05
EstrellaDamm    發表於 17-3-22 23:12

大宅

大戶 發表於 17-3-22 10:59
我都係咁用呀,有無淘寶 link ar? 我用美x臣薄紗巾被,都勁好用,但得一張,無得替換。。
我都想快有第2個 ...
其實search 「aden外貿」就搵到好多的了,我都幫襯過幾間不同的店買,最近就買了以下呢間,還可以的,你去望望。

aden外貿尾單

水晶宮

mcesther 發表於 17-3-22 20:57
4. 做定餵人奶的功課

唔好以為生產完就自動識餵人奶,古代社會人人都餵人奶,餵奶知識就是常識,自己奶奶 ...
講得好好。餵人奶做足功課好重要,有需要的話儘早prep埋身邊嘅人,因為有人支持都好緊要。自己準備充足,識搵正確人奶資訊,到時就唔會畀人亂點。

大宅

EstrellaDamm 發表於 17-3-22 23:15
講得好好。餵人奶做足功課好重要,有需要的話儘早prep埋身邊嘅人,因為有人支持都好緊要。自己準備充足,識 ...
你講得好好,尤其是老公的支持和知識更是重要,知道正確知識,就唔會咁易因無知而放棄,
放棄左,收左奶,到時想再餵番就好難了。

首一個月係最辛苦的,你唔識時,bb都在學食,
新手媽媽若再比身邊人講兩句:你唔夠奶架啦!!
情緒就好受影響,而想放棄。

但要知道,人類幾千年都是哺乳類動物,都係食人奶大的,
真係先天乳腺問題的,早就被淘汰了,99%的女人都可以餵大子女
而人奶是有需求先有供應的,唔啜唔泵又點會有奶呢~

別墅

mcesther 發表於 17-3-22 20:57
4. 做定餵人奶的功課

唔好以為生產完就自動識餵人奶,古代社會人人都餵人奶,餵奶知識就是常識,自己奶奶 ...
睇到呢part真係好感慨...2年幾前第一胎~果時真係咩都冇準備...以為係阿媽都有奶GA LA~就咁放個B埋去餵就得LA~身邊又冇人餵開人奶,我媽,奶奶果D又係唔識~頭1,2個月真係想死~不過好彩我份人冇野好...係夠堅持..硬頸...最終都一路餵落去...如果當年做多D功課~就唔駛咁慘了~

大宅

lee5132000 發表於 17-3-23 14:18
睇到呢part真係好感慨...2年幾前第一胎~果時真係咩都冇準備...以為係阿媽都有奶GA LA~就咁放個B埋去餵就得L ...
餵人奶,堅持、堅毅是好重要的,其實捱過左最辛苦的第一個月,之後就會越行越輕鬆的,
晚上餵夜奶,可以連燈都唔使開,房門都唔駛出,
連旁邊的老公都唔知道。比起餵奶粉舒服好多呢~~

別墅

mcesther 發表於 17-3-24 17:59
餵人奶,堅持、堅毅是好重要的,其實捱過左最辛苦的第一個月,之後就會越行越輕鬆的,
晚上餵夜奶,可以連 ...

無錯,又唔洗開奶粉,洗奶樽,一放埋身就食得,餵倒人奶真係對媽媽,bb都好

子爵府

mcesther 發表於 17-3-15 17:42
繼續新生兒照顧...........
三, 穿衣

ths,好詳細!和尚袍我買16件,坐完月全部送比人,真係好認同愈綁愈亂!一定唔推薦買囉!

大宅

回覆樓主:

多謝分享

大宅

回覆樓主:

我都係一個人坐月,
就黎坐完,
我都係用樓主的方法,
感同身受地講:
一個人坐月真係冇問題♡♡♡
其他jm加油♡♡♡

大宅

肥豆媽咪 發表於 17-3-25 02:53
ths,好詳細!和尚袍我買16件,坐完月全部送比人,真係好認同愈綁愈亂!一定唔推薦買囉!
...

我都係,一件都冇著過,堅煩

子爵府

coffeefamily 發表於 17-3-25 10:42
我都係一個人坐月,
就黎坐完,
我都係用樓主的方法,

好想知媽媽三餐點安排

子爵府

mcesther 發表於 17-3-24 17:59
晚上餵夜奶,可以連 ...

樓主,想知三餐點安排

首頁
34567...16

尾頁

跳至