嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡宜家5歲,上年發現有幼兒關節炎,想問下大家知唔知有咩唔食得?
睇中醫係咪會好啲?

男爵府

畀面勳章

Chichi209 發表於 17-3-10 16:31
囡囡宜家5歲,上年發現有幼兒關節炎,想問下大家知唔知有咩唔食得?
睇中醫係咪會好啲?
...

想請教
你小朋友試過有關節炎係有咩徵狀架?之後做咩左check 到關節炎?
沉晚我仔無啦啦臨訓前話盆骨痛,今日放學仲痛到喊,我就即刻帶左佢睇醫生,醫生開左消炎止痛藥比佢,話食左三日有無改善先
唔該哂呀

大宅

mankiki041005 發表於 17-3-13 23:41
想請教
你小朋友試過有關節炎係有咩徵狀架?之後做咩左check 到關節炎?
沉晚我仔無啦啦臨訓前話盆骨痛, ...

佢係膝頭開始話痛,同岩見佢行路拐下拐下,再加上發現佢膝蓋有水係度。

男爵府

睇中醫係咪會好啲?
...

終於有同路人
我仔5歲時確診,依家8歲,政府私家2邊睇。早期食消炎止痛無效,而且副作用好勁,未有勇氣比仔食MTX

預在要同關折炎共存

雙膝:5歲時照MRT,有水腫
雙腕:岩岩睇報告,嚴重骨膜炎,骨已有侵蝕情況,骨同骨之間有嚴重手腫,另外骨入面都有嚴重水腫情況。

男爵府

睇中醫係咪會好啲?
...

唔好食增強免疫力既食物,如當歸,人參。主要清淡為主。
另外網上人話要gluten free,我盡量

大宅

woobear 發表於 17-6-13 23:22
終於有同路人
我仔5歲時確診,依家8歲,政府私家2邊睇。早期食消炎止痛無效,而且副作用好勁,未有勇氣比 ...

醫生都有開止痛藥,但我地無經常食,整係痛先食,通常都係夜晚訓覺先痛。
我地去睇中醫個時,佢叫我地唔好比佢食咁多甜野,就算食都唔好夜晚食,感覺好似痛少左。
政府覆診都無咩做,返去整係問2句,仲有無藥,佢地話小朋友係有機會會自已好返

男爵府

Chichi209 發表於 17-6-14 17:06
醫生都有開止痛藥,但我地無經常食,整係痛先食,通常都係夜晚訓覺先痛。
我地去睇中醫個時,佢叫我地唔好 ...

阿仔都好少食甜野,想問你去邊度睇中醫?我都諗住帶阿仔睇另一個中醫,順便問埋針灸。

我仔食消炎藥已食到純曬同無咩效既地步,加上副作用令我唔想再比佢食。

男爵府

Chichi209 發表於 17-6-14 17:06
我地去睇中醫個時,佢叫我地唔好 ...

我去威ec睇兒科風濕科,睇何醫生,你呢?

大宅

woobear 發表於 17-6-14 17:12
阿仔都好少食甜野,想問你去邊度睇中醫?我都諗住帶阿仔睇另一個中醫,順便問埋針灸。

我仔食消炎藥已食 ...

我係屋企樓下睇中醫咋,我地係東區睇兒科,個度無兒童風濕科,咁你小朋友宜家仲係2個膝蓋有水?

大宅

woobear 發表於 17-6-13 23:22
終於有同路人
我仔5歲時確診,依家8歲,政府私家2邊睇。早期食消炎止痛無效,而且副作用好勁,未有勇氣比 ...

你最近一次都係政府同你驗?
東區成日都話無咩做到,又唔抽血,每次覆診都係講2句就完

男爵府

Chichi209 發表於 17-6-15 16:00
我係屋企樓下睇中醫咋,我地係東區睇兒科,個度無兒童風濕科,咁你小朋友宜家仲係2個膝蓋有水?
...

係,雙膝仲有水,其實有時佢膝痛,會浮腫就知有水腫

男爵府

Chichi209 發表於 17-6-15 16:04
你最近一次都係政府同你驗?
東區成日都話無咩做到,又唔抽血,每次覆診都係講2句就完
...

係,岩岩6月9係政府做磁力共振,6月13睇報告,嚟緊6月27,8月1都覆診。
驗血,我覺得成日驗血,驗發炎指數,肝酵素,紅白血球普通野外,醫生仲好仔細分係邊隻關折炎。
我申請在醫健通,我係私家睇關折炎,醫生都睇到報告。

政府做過:x光手同膝,超聲波手,磁力共振手

大宅

woobear 發表於 17-6-15 20:14
係,岩岩6月9係政府做磁力共振,6月13睇報告,嚟緊6月27,8月1都覆診。
驗血,我覺得成日驗血,驗發炎指數 ...

你係醫生見咁耐無做過磁力,所以安排檢查?我囡腳啲水好似無哂,係有時會話腳痛。

大宅

woobear 發表於 17-6-15 20:14
驗血,我覺得成日驗血,驗發炎指數 ...

之前睇過一些關於生物醫學資料,講關節炎同濕疹其實都係身體免疫系統出錯,誤以為某個身體部位有入侵者,自己攻擊番自己,先有這些病徵。要身體停止這種行為,要透過類黃酮這物質先可以,而洋蔥素就正好有這種物質,市面上都有現成賣。不過阿囡咁細,又唔敢亂比成藥佢試,所以都係自己得閒就蒸洋蔥水比佢飲,跟住關節又真係慢慢唔痛。
不過我覺得飲食都好重要,除咗小吃甜野外,朱古力更加唔得,豆類食物及糯米都唔食得。
還要食多些清熱去濕食物,好似冬瓜薏米豬骨湯。

男爵府

Chichi209 發表於 17-6-20 16:13
你係醫生見咁耐無做過磁力,所以安排檢查?我囡腳啲水好似無哂,係有時會話腳痛。
...

其實醫生係續樣嚟,先x光,再超聲波,再磁力共振,由淺到深咁睇骨

男爵府

Chichi209 發表於 17-6-20 16:13
之前睇過一些關於生物醫學資料,講關節炎同濕疹其實都係身體免疫系統出錯,誤以為某個身體部位有入侵者, ...

多謝你分享,我又試下蒸洋蔥。
我試過魚油唔得,flax oil 一時時。
我帶仔睇順勢療法,有段時間真係無痛,不過依家開始唔work, 依家睇中醫,岩岩食過2劑。
另外你有無試過針灸呀?我一陣問下中醫針灸野

大宅

woobear 發表於 17-6-20 16:35
多謝你分享,我又試下蒸洋蔥。
我試過魚油唔得,flax oil 一時時。
我帶仔睇順勢療法,有段時間真係無痛, ...

無試過針久呀,呀囡打針都咁驚,針久實不得了

首頁

尾頁

跳至