少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完個post個心都舒服d,
我女5年級,又係脾氣差,成日同細佬嘈(6歲),小小野就唔中意,黑口黑面,每次叫佢溫書都黑面(只係要考試同默書),一係就喊比我睇,我對住佢都好大壓力,又唔可以成日鬧佢,但佢既行為態度又令到人好嬲好忟,我真係唔識教,有諗過唔理佢,但又覺得佢仲細,要慢慢黎,但我女太自我,成日覺得自己係岩,咩都識,唔覺得自己錯,所以佢唔信人又唔聽教,對住佢真係好頭痕
:-)

公爵府

pmhappy 發表於 17-3-10 23:49
阿囡五年級, 不嬲都算乖, 易教, 最近唔知係咪踏入青春期, 脾氣差咗, 懶散咗, 做嘢又唔上心, 今日俾老師寫手 ...

我個女都係五年級 其實上年開始已經越嚟越衰 駁嘴駁舌 成績越來越差 每日返屋企我都會發癲 不過呢個係一個必經階段 我大仔之前都係咁 都中四 就乖返, 呢 幾年為有控制下自己EQ

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

阿囡有時好乖, 有時又令你嘔血, 希望青春期快啲完, 大家有好日子過.

水晶宮

pmhappy 發表於 17-3-30 23:32
阿囡有時好乖, 有時又令你嘔血, 希望青春期快啲完, 大家有好日子過.
係!昨天又因為一句說話,他鎖上房門,癲一輪後大家又相擁而哭!又話比同學蝦、又追不到好成績、好大壓力,不想再返學!

自由太多會令世人失去平衡

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

回覆樓主:

我兩個仔,一個中二,一個小六, 踩正晒青春期,你地講嘅我間唔時都經歷緊。

好彩我大仔小四時已上過處理青春期的workshop, 我已有晒心理準備,實際情況仲比我預期平靜。。。。

最重要導師教: 階段呢啫,會過嘅,最重要呢段時間唔好硬碰硬,保持良好關係,過左就好架啦!

首頁

尾頁

跳至