跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

本人的父母是澳門出生,我因此而申請到澳門永久ID,於HK出生及居住,而本人在取證七年後BB於HK出世(我07年取證,BB就16年出世),請問此情況下我有機會可以成功為BB申請到澳門居留權從而獲得ID嗎?謝謝各位

禁止訪問

大宅

可以的,先申請居留權証明書

大宅

我都係同一個情況,我d親戚仲專登過澳門生,佢地話我地依種case要直接去澳門生先有身份證!

大宅

我見到,你羅證羅夠7年,我d親戚可能未夠!

大宅

3.本人於香港出生,2005年因母親是澳門永久性居民,本人根據第8/1999號法律第一條第一款第(三)項取得澳門永久性居民身份,現持有澳門特區永久性居民身份證,本人的女兒2007年在香港出生,本人子女可否通過申請《居留權證明書》取得永久性居民身份﹖

〔隱藏〕

答:由於 台端的子女出生時,台端並未在澳門通常連續居住滿七年,所以 台端子女不符合澳門特別行政區第8/1999號法律第一條第一款第(三)項的規定,不具有澳門永久性居民身份,不可透過《居留權證明書》確立在澳門的居留權。如 台端欲查詢以親屬團聚為由,申請子女在澳門定居的詳情,請致電治安警察局出入境事務廳,查詢電話:28725488。

上網見到咁寫,所以我一直都覺得係唔可以。

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

我下個月過澳門試下申請,有消息話大家知

複式洋房

你出世后有無係澳門住夠連續住夠7年?如果無,就算你自己有永久身份証,你所生既子女係拎唔到身份証的。

複式洋房

cokolam 發表於 17-3-19 12:08
3.本人於香港出生,2005年因母親是澳門永久性居民,本人根據第8/1999號法律第一條第一款第(三)項取得澳門永 ...
是真的~ 我上月尾幫BB入表。我係因母親是澳門永久性居民,但我自己冇係澳門住過,交表時佢已經問我有冇係澳門住夠7年,有冇讀書/工作證明... 早2日就正式收信要求我補文件,證明住夠7年。我已經打定輸數...

大宅

所以我d親戚為左個證去澳門生,就羅到證!

大宅

提外話,請問去辦證,點樣去最易去?撘咩船去邊個碼頭跟住點去架?我一個人去。

男爵府

jk121299 發表於 17-4-19 14:10
提外話,請問去辦證,點樣去最易去?撘咩船去邊個碼頭跟住點去架?我一個人去。
...

你去到澳門碼頭,不是氹仔碼頭,搭發財車去新葡京再行過去

大宅

Ada2288 發表於 17-4-19 16:15
你去到澳門碼頭,不是氹仔碼頭,搭發財車去新葡京再行過去

免費?撘幾耐架?班次密嗎? thx

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jk121299 發表於 17-4-19 14:10
...
係外港碼頭搭28B巴士去中華廣場站,3號就係附近落車.其實重有其他車經附近,不過我講唔到,因我去到就識落車.咁28B直接,去到中華廣場.

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

以我所知澳門居留權只過一代
以我例子,我係澳門出世,當時即刻拎左澳門永久居民身分證,我仔仔係hk出世都拎到澳門居民身分證,但佢既下一代就拎唔到,除非佢會係澳門住夠7年

大宅

bulo_iris 發表於 17-5-4 18:48
以我所知澳門居留權只過一代
以我例子,我係澳門出世,當時即刻拎左澳門永久居民身分證,我仔仔係hk出世都 ...

留名

大宅

回覆樓主

想問下已批左居留權,將會申請身分證,網上預上已full ,其實有無籌派架?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 winnie-p 的帖子

我早幾年做證,係有即日籌,不過時隔多年,打電話問身分證明局先.

首頁

尾頁

跳至