3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

rement_jp 發表於 17-4-6 08:10
回覆 Laamsheh 的帖子

你試過乜野方法呀?我都試左好多,佢咪實嘴真係攪唔掂,最慘奶又唔鍾意食,要瞓左先 ...

睇黎bb 對匙已經有恐懼,bb 鍾意食甜野,可否從甜野落手?我個囡初時用痢頂住個嘴唔俾個匙入佢口,我擔心佢驚左個匙,我轉牌子,搵到個又香又甜米糊,佢主動張口食,超鍾意。

見佢食得幾好就煮粥仔,第一次佢照張口食以為米糊好開心,跟著扁嘴個樣好攪笑,佢食左幾啖唔食,我冇補奶,隔一陣又餵下咁要佢食理,我而家會試不同粥仔睇下佢鍾意食咩,佢每次見到匙都會張口,所以先陪養佢唔抗拒匙!

大宅

Hamsterking 發表於 17-4-7 15:57
睇黎bb 對匙已經有恐懼,bb 鍾意食甜野,可否從甜野落手?我個囡初時用痢頂住個嘴唔俾個匙入佢口,我擔心 ...
請問邊隻米糊?

大宅

rement_jp 發表於 17-4-8 18:55
請問邊隻米糊?

美素佳兒,朋友個囡吾食所以送俾我。我個囡飲開雀巢奶粉,但佢吾食雀巢米糊。美素比雀巢又香又甜,難怪我個囡鍾意。

大宅

Hamsterking 發表於 17-4-8 23:16
美素佳兒,朋友個囡吾食所以送俾我。我個囡飲開雀巢奶粉,但佢吾食雀巢米糊。美素比雀巢又香又甜,難怪我 ...
美素隻奶米糊,我試過了,唔肯Thx

大宅

rement_jp 發表於 17-4-10 08:59
美素隻奶米糊,我試過了,唔肯Thx

美素咁香都唔食?bb只係食人奶?

大宅

回覆 Hamsterking 的帖子

係呀仲要係埋身先肯食,奶樽唔食

大宅

rement_jp 發表於 17-4-12 16:03

似乎bb 鍾意有媽媽的安全感多過食物的味道,不如泵出黎用奶樽餵,逐步培養,例如原先一日五餐理身,改為一日三餐理身兩餐奶樽,奶樽餐時堅持不補理身奶,佢餓就自然接受奶樽,讓佢習慣冇左媽媽安全感時食野,習慣後再轉匙。純粹個人意見,希望幫到你

珍珠宮

1歲未使急,出左幾個牙仔?要慢慢訓練先肯食固體嘅。

大宅

回覆 sammiso 的帖子

出左5隻牙仔, 而家都係一啖粥都唔食, 只食星星餅幾粒咁~

別墅

rement_jp 發表於 17-6-13 17:00
回覆 sammiso 的帖子

出左5隻牙仔, 而家都係一啖粥都唔食, 只食星星餅幾粒咁~

同我女都幾似woo
由六個月到1歲都食粥
跟住1歲開始就乜都唔食,食左都吐返出來,只鐘意咬碎,依家只係飲奶,好驚佢營養唔夠,依家唔知點算好。已經嘗試不同既食物,都唔得

大宅

mrsKoala 發表於 17-6-13 17:29
同我女都幾似woo
由六個月到1歲都食粥
跟住1歲開始就乜都唔食,食左都吐返出來,只鐘意咬碎,依家只係飲奶 ...

你囡情況好啲
我囡從來都唔肯食粥,野食亦唔放入口

見好多職業治療,言語治療,健康院姑娘

都係話
繼續試,唔好迫

別墅

mrsKoala 發表於 17-6-13 17:29
同我女都幾似woo
由六個月到1歲都食粥
跟住1歲開始就乜都唔食,食左都吐返出來,只鐘意咬碎,依家只係飲奶 ...

我仔仔同你一樣情況
訓先食樽 好樂意埋身 6個月開始加固 加左一個月度代到一餐 都樂地地 而家11個幾月 上星期發左幾日燒 到而家成十幾日都唔請食粥 最多幾啖 點算呀 好困擾
請問你bb而家點?

別墅

paulai0106 發表於 18-1-31 18:02
我仔仔同你一樣情況
訓先食樽 好樂意埋身 6個月開始加固 加左一個月度代到一餐 都樂地地 而家11個幾月 上 ...

依家好好多啦,算係正常食野
我果時不斷試新野,雖然唔食但都要試,好灰架,維持左3-4個月。盡量唔好比奶睇下得唔得啦,不過,奶都係有益唔食其他野都無辦法。我相信係過渡期,加油啊。

複式洋房

rement_jp 發表於 17-6-14 12:34
你囡情況好啲
我囡從來都唔肯食粥,野食亦唔放入口

我囡同你B情況一樣,我好灰⋯⋯
請問而家你B幾大?情況有改善嗎?thanks

複式洋房

回覆樓主:

我個女都同樓主個女一樣, 1歲前要訓住食奶但我都有比打爛既粥用奶樽比佢訓住啜, 到而家2歲啦...仍然咩都唔肯食,仍然係訓著用奶樽食粥....
睇語言治療都係叫不斷試同埋等...因為哩類bb口腔過份敏感,要我地幫佢按摩面部肌肉減低敏感度....唉~真係好心塞架, 已經有18隻牙但都唔肯正常進食

大宅

lithia 發表於 18-3-25 00:06
我個女都同樓主個女一樣, 1歲前要訓住食奶但我都有比打爛既粥用奶樽比佢訓住啜, 到而家2歲啦...仍然咩都 ...

咁囡囡係咪好細粒同輕?
是早產BB 嗎?

複式洋房

babyplscome 發表於 18-3-25 00:46
咁囡囡係咪好細粒同輕?
是早產BB 嗎?

我女係極低體重早產bb...我30+6生佢, 用左22日胃管飲奶, 但佢好彩既係而家都追到同年齡小朋友生長線, 體重50線, 身高就25線。
不過唔肯嘗試食野哩個問題真係好難攪, 食明明肚餓都唔食...試下都唔肯,好似完全唔知點食野甘...真係好煩惱

大宅

rement_jp 發表於 17-4-12 16:03

我個仔細個時唔係飲奶樽,我又堅持唔再埋身.最後要用匙羹餵奶,你試吓用匙羹餵人奶,希望佢慢慢慣再可食固?

別墅

lithia 發表於 18-3-25 00:06
我個女都同樓主個女一樣, 1歲前要訓住食奶但我都有比打爛既粥用奶樽比佢訓住啜, 到而家2歲啦...仍然咩都 ...

我都好擔心
我仔又係咩都唔食
已經八個月了,一擺入口爆喊,生果都唔食?我頭都痛

伯爵府

rement_jp 發表於 17-3-14 07:43
我囡就黎一歲,只肯瞓著先食奶樽,埋身食奶就笑哂

固體方便,進展一直都唔得,可以用零黎形容

蔬菜面黎?可以試下

首頁

尾頁

跳至