用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 237|主題: 928688

數學不好與智力有關? 出路問題  

男爵府

國民生產總值:6365

BKXmas勳章

而家年代我唔知。我讀書年代會考中英數,英數肥得最多人。英文肥可以理解,數學肥唔係太明。有教育家/研究說數學能力與智力有關,咁有無人見過數學肥佬,但出路也好的例子?

我認識有一個,佢語文好,EQ高,去外國讀U, 回港後公司爭住請佢,現在已是大公司的領導層。

伯爵府

國民生產總值:15306

BKXmas勳章

識人數學拎u, 不過中英文幾好、現在大公司中層職員、三十幾歲人工over 25k...

不過成績唔好、選擇會少好多、佢以前曾經想考ACO,可惜成績唔得、焗住喺公司繼續做。

我自己覺得如果係打工、待人接物技巧比讀書成績重要好多

wcpcelia    發表於 17-3-14 09:35

翡翠宮

國民生產總值:78836

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 2017媽媽節

數學唔好既,多係唔明條式係點黎,點解會咁計,於是只靠死背式,如果有人教

得好,就會即有豁然開朗既感覺,就會開竅喇。

不過,若要計得快,就必要多練習,咁至會做到快而準喇,至會攞高分喇。

同時,數學好,其邏輯思維亦必佳。

至於話出路好唔好,我諗係關乎個人際遇問題多D喇﹗

InkCartridge    發表於 17-3-14 12:21
塵世間最開心既事...........係當一樣好好食既野擺响你面前,而你又可以安心進食﹗如果你要响呢件事度加一個字﹗我只諗到一個"正"字﹗﹗﹗    ...

男爵府

國民生產總值:8105

開心吸收勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

my005 發表於 17-3-14 09:35
數學唔好既,多係唔明條式係點黎,點解會咁計,於是只靠死背式,如果有人教

得好,就會即有豁然開朗既感覺 ...
我都係數學唔好GE人 唔明點解呢個數要用呢條式
未遇到令我開竅GE老師係讀書一大憾事

但我邏輯一D都唔差

出路的話 政府工拎U 就點都入唔到
出面又未必咁睇你數學成縯(非相關科系)

my005    發表於 17-3-14 09:43

願身邊人皆有所歸

翡翠宮

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 2017媽媽節

rainszesze 發表於 17-3-14 09:41
我都係數學唔好GE人 唔明點解呢個數要用呢條式
未遇到令我開竅GE老師係讀書一大憾事

當然如數攞U,出路就係少左選擇D喇,不過,呢個世界,有好多出路既,A唔得,咪B囉,B都唔得,
咪C囉.................

最緊要既係,當作出左選擇,有左工作機會後,自己要對工作要有熱誠、肯努力啫。
塵世間最開心既事...........係當一樣好好食既野擺响你面前,而你又可以安心進食﹗如果你要响呢件事度加一個字﹗我只諗到一個"正"字﹗﹗﹗    ...

伯爵府

國民生產總值:18298

畀面勳章 BKXmas勳章

OforOsaka 發表於 17-3-14 09:18
識人數學拎u, 不過中英文幾好、現在大公司中層職員、三十幾歲人工over 25k...

不過成績唔好、選擇會少好多 ...

can't agree more.

男爵府

國民生產總值:5647

BKXmas勳章

回覆樓主:

識人數學差但都合格既,讀醫做醫生

版主

國民生產總值:113641

夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

從來都係低空飛過....而家算不過不失
明明唔覺得自己蠢丫

男爵府

國民生產總值:5326

BKXmas勳章 2017媽媽節

my005 發表於 17-3-14 09:35

得好,就會即有豁然開朗既感覺 ...
數學好,其邏輯思維亦必佳 ---> 呢句我有D保留, 我C6 D 數好好, 但邏輯思維不知所謂..

my005    發表於 17-3-14 10:23

大宅

國民生產總值:2309

BKXmas勳章

Nbs 發表於 17-3-14 10:15
識人數學差但都合格既,讀醫做醫生

及格都算數學差?

數學唔得應該係讀極都唔合格果類人

子爵府

國民生產總值:14471

BKXmas勳章

我記得讀書年代新聞有講過, 會考數學只要三十幾分就可以合格, 所以我有好多平時測驗考試都唔合格的同學仔, 會考都拎到個E返嚟. 我身邊好似冇識人係U, 拎得U 的咪即係得幾分?

男爵府

國民生產總值:6951

BKXmas勳章

回覆樓主:

能力/智能有不同aspects , 數學(不同程度所要求的也不一樣,eg小學vs初中,會考vs 大學)。總的來說,我覺得數學好唔好只反映一部分能力,日後能否成為都係老土嗰句,個人能力+天時地利人和

翡翠宮

littlecake 發表於 17-3-14 10:21
數學好,其邏輯思維亦必佳 ---> 呢句我有D保留, 我C6 D 數好好, 但邏輯思維不知所謂..
...

總有個別例子既﹗

不過,邏輯思維好唔好,某程度上,若係用黎"比較",咁就可能係某人邏輯思維較好,故覺得他人邏

輯思維唔好喇。

大宅

BKXmas勳章

my005 發表於 17-3-14 10:27
總有個別例子既﹗

不過,邏輯思維好唔好,某程度上,若係用黎"比較",咁就可能係某人邏輯思維較好 ...

認識過部分智力偏低甚至臨界智商既人
數學成績由高小開始唔合格
初中數學成績平均二十分或以下

出來社會大多數適應唔到
頂多打份月薪萬頭既工
部分甚至精神出問題

翡翠宮

crt1234 發表於 17-3-14 10:34
認識過部分智力偏低甚至臨界智商既人
數學成績由高小開始唔合格
初中數學成績平均二十分或以下
其實如何介定他人智力偏低?做左報告?証明左?
數學唔好,以正常人黎講,係有好多因素既,唔一定同智力有關。

大宅

BKXmas勳章

my005 發表於 17-3-14 10:39
其實如何介定他人智力偏低?做左報告?証明左?
數學唔好,以正常人黎講,係有好多因素既,唔一 ...

身邊有智力偏低既親戚(iq75)左右
因為以上原因而認識到其他有情況既家長
普遍都有相同情況

未遇過智力偏低(iq85或以下)
中學以後都數學成績好既例子

翡翠宮

crt1234 發表於 17-3-14 10:48
身邊有智力偏低既親戚(iq75)左右
因為以上原因而認識到其他有情況既家長
普遍都有相同情況

若真係智力偏低,當然就無法同正常智力既人比較任何野喇‧

bosch    發表於 17-3-14 21:52

象牙宮

國民生產總值:221233

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

蝦米豬 發表於 17-3-14 09:00
而家年代我唔知。我讀書年代會考中英數,英數肥得最多人。英文肥可以理解,數學肥唔係太明。有教育家/研究 ...

我會考數學都肥,但都有讀大專
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珍珠宮

國民生產總值:35946

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

梗係冇關係,人腦有唔同區域學習唔到既野,亦有些部份係發展得比較好。也有些小朋友先天問題用錯區域,就事倍功半。呢個年代唔會再講小朋友學到咩唔學到咩係蠢。正如你唔會話一條魚唔識飛係蠢,一隻雀唔游遊水係唔努力。每個人潛能唔一樣。

侯爵府

國民生產總值:23964

開心吸收勳章 2017勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

數學差,但語文能力好,工作出路都應當不俗,數差與智力唔覺有好大關係喎,成功人士靠EQ多啲。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎