用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5431|主題: 890823

請大家比比意見,應該比個女考鋼琴嗎?幾時考好?

珍珠宮

國民生產總值:32763

2017勳章 BKXmas勳章

阿女學左3年鋼琴,現在三年級,一直都冇咩壓力就係玩下咁,但有報校制比賽,玩左2年2級(老師說差不多等同3級程度)

老師話上年可以考2級(2、4、5咁考上去),我miss左唔記得報名。
今年想比佢考,但我想佢一考就考3級,因為想下次就考5級。

想問問大家:
1)請問有沒有人有經驗,我女的情況,是否考3級也可應付?會否考2級較好?
2)另,每年有兩次考試,有沒有話通常報考那一個日期的試?8月-11考好嗎?

東東西西    發表於 17-3-14 16:21

侯爵府

國民生產總值:21930

環保接龍勳章 BKXmas勳章

tester5 發表於 17-3-14 09:27
阿女學左3年鋼琴,現在三年級,一直都冇咩壓力就係玩下咁,但有報校制比賽,玩左2年2級(老師說差不多等同3 ...

學緊3級歌其實可以考3級試。 嚟緊4月可以報10月一11月考,應該可以趕得切,8月考可能練唔切,問下老師意見如何!!

東東西西    發表於 17-3-14 16:22

珍珠宮

國民生產總值:31239

好媽媽勳章 BKXmas勳章

我仔上年小三, 有同學報三級, 有同學報二級, 大家水準不是差太遠, 是同一年開始學的.

結果, 二級全部安全pass, 分數11X-12X. 但報三級的同學就全部 9X (100分是pass的分數). 即二級好穩陣, 三級要冒險.

東東西西    發表於 17-3-15 10:10
東東西西    發表於 17-3-14 17:47

珍珠宮

國民生產總值:35056

醒目開學勳章 BKXmas勳章

如果只是想她習慣考試模式, 2 級或 3 級無什麼分別, 將來考完 5 級, 無人理你是否 1, 2 , 3 , 4 咁考上來, 第一次考試, 揀她 feel comfortable 的級數.

東東西西    發表於 17-3-15 10:10

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

伯爵府

國民生產總值:17490

BKXmas勳章

回覆樓主:

我仔一年級hea學到三年級考三級琴,我屋企冇琴冇日日練佢都合格,有琴相信冇問題。

東東西西    發表於 17-3-15 10:20
esmehouse    發表於 17-3-14 11:55
tester5    發表於 17-3-14 11:40
wcpcelia    發表於 17-3-14 10:28
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

國民生產總值:12620

動物勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BKXmas勳章

聽下老師的意見,所學的雖然是三級的,但要睇臨場發揮及應試反應,我本來今年都無念住比你考二級試(學左一年),但老師話去考試睇下咩情況都好,就算唔pass,都知道考試系咩回事,下次考三級就有經驗,如果二級pass左就下次考四級,其實考試費都幾貴,報名費,傳譯費,二級樂譜都要1.5K~我都猶豫左幾日先報名~

wcpcelia    發表於 17-3-14 10:29

珍珠宮

國民生產總值:34435

BKXmas勳章

tester5 發表於 17-3-14 09:27
阿女學左3年鋼琴,現在三年級,一直都冇咩壓力就係玩下咁,但有報校制比賽,玩左2年2級(老師說差不多等同3 ...
都已經有八九歲了..可以報三級用大半年去練習, 仲考二級就駁高分不過浪費時間咯.

珍珠宮

國民生產總值:34435

BKXmas勳章

其實考試同去校際比賽好唔同的, 校際比賽一首彈哂, 技術表達全在臨場發揮, 係米掌握哂二級的技術呢??

考級要求全面好多.. 起碼真正知道小朋友去到邊.

東東西西    發表於 17-3-15 10:34

珍珠宮

國民生產總值:37330

BKXmas勳章

有練習要合格一D 都唔難!

東東西西    發表於 17-3-15 15:33
東東西西    發表於 17-3-15 10:36
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

國民生產總值:581

BKXmas勳章

回覆樓主:

點解唔係老師報名?

東東西西    發表於 17-3-15 18:12

子爵府

國民生產總值:13170

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

3,5,8咁上都ok

東東西西    發表於 17-3-15 18:12
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

珍珠宮

國民生產總值:34072

BKXmas勳章

回覆樓主:

考2級同3級分别不大, 建議考3級, 不過都要睇下老師個意見。

東東西西    發表於 17-3-15 18:13

水晶宮

國民生產總值:70130

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

5級先考都未遲

版主

國民生產總值:103294

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

kitbebe 發表於 17-3-14 11:29
5級先考都未遲

5級唔遲,不過大個又功課忙啦

東東西西    發表於 17-3-15 18:14

珍珠宮

gracelam 發表於 17-3-14 09:33

學緊3級歌其實可以考3級試。 嚟緊4月可以報10月一11月考, ...
http://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/abrsm/ptexam/#3

唔知我係咪睇錯,係咪1/3-11/4可報考8-11月份考試?好似唔可以選定10-11月考.......

第一次報名,咩都唔識~

東東西西    發表於 17-3-15 18:14

珍珠宮

ivory0915 發表於 17-3-14 09:55
如果只是想她習慣考試模式, 2 級或 3 級無什麼分別, 將來考完 5 級, 無人理你是否 1, 2 , 3 , 4 咁考上來, ...
Thx

我唸我女鍾意向難度挑戰....佢應該會㨂3級。
但我會再和老師商量下。

東東西西    發表於 17-3-15 18:15

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 17-3-14 09:42
我仔上年小三, 有同學報三級, 有同學報二級, 大家水準不是差太遠, 是同一年開始學的.

結果, 二級全部安 ...
現在報名,可能考都係4年級的事了,不過肥左有冇影響?可以再考或skip左佢考4-5級嗎?

侯爵府

國民生產總值:21930

環保接龍勳章 BKXmas勳章

tester5 發表於 17-3-14 11:35
http://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/abrsm/ptexam/#3

唔知我係咪睇錯,係咪1/3-11/4可報考8-11月份考試?好似 ...

可以。 我老師上星期先問我嚟緊想阿女考8月,8一9月定10一11月。 另8月通常8月頭就考。 最後我地揀8一9月,因為可能仲放暑假或9月份剛開學冇咁忙。

肥左只影響嘥左報名費及時間,可以當攞經驗下次再考高D級。

珍珠宮

tkkmama 發表於 17-3-14 10:21
其實考試同去校際比賽好唔同的, 校際比賽一首彈哂, 技術表達全在臨場發揮, 係米掌握哂二級的技術呢??

考 ...
謝謝你意見,上年老師說可以挑戰3級既,不過2級就穩陣d,但上年我miss左。
今年未同老師傾,或者再和老師討論一下。

東東西西    發表於 17-3-15 18:16

公爵府

國民生產總值:25678

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆 tester5 的帖子

2級, 3 級差不多, 再同老師商量下. 3月20 - 24日可親身報名, 8-11月考試 (可選8 月, 8-9月, 9-10月, 10-11月中). 我會就小朋友學校考試去選擇考琴時間.

東東西西    發表於 17-3-15 18:17
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎