單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

pingu2008 發表於 17-4-11 00:03
我租左劏房頂住先,我仔有adhd日日夜晚大叫又大停跳,我真係頂唔到好耐!怕佢賴皮耍花樣,因為佢講明點都 ...

如果你搬走,好難拎返間屋,會當你自動遷出

別墅

SWEETPOTATOMA 發表於 17-4-11 00:46
如果你搬走,好難拎返間屋,會當你自動遷出

社工叫我搬住先,離婚令出左再攞返間屋,如果佢己換鎖係咪攞唔返呢

大宅

pingu2008 發表於 17-4-11 00:51
社工叫我搬住先,離婚令出左再攞返間屋,如果佢己換鎖係咪攞唔返呢

我同你case差不多,無小朋友,我前夫係户主,我同我妹妹都有名,我前夫一直賴皮唔搬,於是我同我妹搬,之後再揾議員,佢話我地搬咗,即係自動放棄,無得爭

大宅

SWEETPOTATOMA 發表於 17-4-11 00:56
我同你case差不多,無小朋友,我前夫係户主,我同我妹妹都有名,我前夫一直賴皮唔搬,於是我同我妹搬,之 ...

你一定要問清楚,跟緊d

別墅

SWEETPOTATOMA 發表於 17-4-11 00:58
你一定要問清楚,跟緊d

但一人不能住咁大個單位

大宅

pingu2008 發表於 17-4-11 01:00
但一人不能住咁大個單位

我嗰時未住滿十年,未要再申報資料
另外房署話會找到合適單位先安排轉屋

洋房

回覆樓主:

你可揾社工帮你

別墅

liviakiki 發表於 17-4-11 07:25
你可揾社工帮你

社工話佢唔走先再調遷

複式洋房

樓主 我原先都係住公屋 帶埋小朋友返呀媽度住 搵社署社工幫(社工本身都跟開我地)搞體恤搬遷 依家同小朋友已經上左樓 就算原本間公屋判俾妳又點?個衰人知地址一定會搞妳地 自己搬出去唔使俾人騷擾

別墅

rilakkuma3585 發表於 17-4-11 11:19
樓主 我原先都係住公屋 帶埋小朋友返呀媽度住 搵社署社工幫(社工本身都跟開我地)搞體恤搬遷 依家同小朋友 ...

請問等調遷等咗幾耐如果我任何要求都冇, 我都唔想要返間屋,但唯有地方俾個仔住 我只能選擇回去, 總好過日日喺劏房睇住個仔發癲隔離房不停係咁鬧, 除咗硬住頭皮同人哋講唔好意思之外 我真係乜都做唔到 ,其實我都好心痛

複式洋房

pingu2008 發表於 17-4-11 11:29
請問等調遷等咗幾耐如果我任何要求都冇, 我都唔想要返間屋,但唯有地方俾個仔住 我只能選擇回去, 總好過 ...
三個月... 如果佢唔搬唯有等調遷

別墅

rilakkuma3585 發表於 17-4-11 11:34
三個月... 如果佢唔搬唯有等調遷

請問等調遷等咗三個月,還是要等三個月佢唔走先至可以再申請調遷呢?

複式洋房

pingu2008 發表於 17-4-11 11:35
請問等調遷等咗三個月,還是要等三個月佢唔走先至可以再申請調遷呢?
我自己搬走就等左3個月如果佢唔走 你要問返房署

大宅

男本身係戶主,小朋友撫養權係我,所以公屋都會轉返我係戶主,除咗個男人名。但男方唔搬走咁可以點做呢?我宜家都等緊個離婚令,我前夫話佢要間公屋,就唔會同我掙個囡既撫養權,但我都需要間屋住,佢自己都有公司宿舍住,都仲要攞間公屋話用綠表買居屋,我宜家就同我媽咪一齊住,但唔可能長住囉

別墅

heidi425 發表於 17-4-11 13:15
男本身係戶主,小朋友撫養權係我,所以公屋都會轉返我係戶主,除咗個男人名。但男方唔搬走咁可以點做呢?我 ...

我個係已經帶左小三返屋企,我眼白白見個仔咁辛苦,真係好難平静到!

別墅

heidi425 發表於 17-4-11 13:15
男本身係戶主,小朋友撫養權係我,所以公屋都會轉返我係戶主,除咗個男人名。但男方唔搬走咁可以點做呢?我 ...

小朋友願意跟佢?不要被嚇到!

大宅

我個囡想跟我,佢跟本都唔理個囡,成日同我講帶埋個囡去跳樓,之前仲要喺我同個囡面前攞住把刀對住自己個肚話要死,因為我話要同佢離婚,佢接受唔到

別墅

heidi425 發表於 17-4-11 14:02
我個囡想跟我,佢跟本都唔理個囡,成日同我講帶埋個囡去跳樓,之前仲要喺我同個囡面前攞住把刀對住自己個肚話 ...

仔女自己好辛苦生, 同埋小朋友都知道邊個錫佢多啲 ,有能力照顧到一定自己要返!

大宅

咁如果佢唔走,間公屋佢會繼續有得住定無咗呀?

別墅

heidi425 發表於 17-4-11 15:50
咁如果佢唔走,間公屋佢會繼續有得住定無咗呀?

我都想知呀

首頁

尾頁

跳至