在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

月餅勳章

我真心希望得到各位jm 寶貴意見...大概case 係咁...我有兩個小孩大女k2,細仔11months. 我同c6返工,由99同姐姐湊.上年12月女做左評估發展遲緩左around9months and 需要言語治療..學校老師建議重讀k2想打好基礎. 最近同c6商量想轉做ftm. 問題就出現了...我份工做左12年了人工26k 左右返5day, 我雖然心係好想自己湊但到時就要成日對住99怕多磨擦 and 如果只靠c6份人工有45k 左右。 各位覺得我應該點揀?(emoji)(emoji) 我地不用供樓但99家用一定要15k... I know final decision must make by myself but i really want to have some more advice plsss thanks thanks....

伯爵府

比完15k家用99,剩下30k
一家4口,做言語治療私人可以好貴,政府又要排1、2年
如果你份工容易請假,做住先
睇吓做私人治療之後財政如何再打算吧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都覺得最繄要計清楚條數先,始於醫療開支可以係無底深潭。

至於99,對得多可能會多磨擦,但暫時未知會點,到時為小朋友既發展你點都會忍同埋爭取管教權。係唔夾或你自覺唔適合湊仔咪搵工做,反正做Ftm 唔係一刀切咁退休。

男爵府

HappyHappy40 發表於 17-3-15 08:55
我真心希望得到各位jm 寶貴意見...大概case 係咁...我有兩個小孩大女k2,細仔11months. 我同c6返工,由99同姐 ...
如果經濟條件許可, 你就做ftm 吧, 我以前有個上司就係顧住搵錢, 結果個仔既(唔記得係自閉定學習問題)問題越來越嚴重, 諗住俾咩咩咩治療就會好轉, 去到考小學, 佢要去讀特殊學校, 最後佢放棄高薪厚職做ftm, 聽聞兩年後佢個仔插班入返正規小學, 當時佢真係好後悔唔一早做ftm去陪個仔, 等到人地叫佢個仔去考特殊學校先知道問題已經好嚴重, 有能力既就自己湊自己教, 一係就轉份工時短d既工, 盡量抽時間俾小朋友, 其他人係代替唔到媽媽架, 公司冇左你唔會有問題, 屋企冇左你份人工都頂得住, 但你既小朋友真係唔可以冇左你, 你幫個女過左呢關先再出返黎揾野做啦~
你同老公、奶奶商量, 平時慳d洗, 睇下奶奶可唔可以收少d家用, 俾你辭職做兩年ftm, 你出返黎做野就加返佢家用囉, 佢地都想小朋友好架; 如果真係冇咁既經濟條件, 就唯有認命, 自己辛苦d, 俾多d心機時間俾小朋友, 始終親子時間係重質不重量~

伯爵府

BK Milk勳章

My 99 asks for more from time totime. So I don't think 15 k is the final amount.

複式洋房

回覆樓主:

錢重要, 如經濟環境許可, 對我而言, 小朋友成長更重要, 小朋友同你相處光陰冇價, 佢地有父母既支持愛護好緊要, 如果有媽媽喺身邊, 我相信囡囡一定進步快好多, 再講香港讀書環境咁緊張, 打好基礎都好緊要,努力加油

別墅

同老公商量下點同99傾,慳啲使,搵份唔係咁長時間既工起碼唔係完全無收入,始終壓力一下子去左一個人身上都會辛苦

翡翠宮

唔會辭職, 到時你FTM, 家庭; 經濟; 教仔既壓力; 絕對會發癲.

大宅

月餅勳章

多謝各位不同既意見...我明白所有事都有兩面睇...我應該都係會選擇仔女返去做FTM..因老公都支持...而99果邊我都會同佢再傾傾...

首頁

尾頁

跳至