自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

3/20更新

呢D訓練係咪痴線..去街市唔著鞋
著拖鞋我都怕污糟..仲要唔著鞋..一陣感染食肉菌..拎埋學生條命你賠返D咩比人父母?

繼保良局的「領袖紀律訓練營」被批評訓練手法粗暴後,再有學校的訓練活動引起市民關注。有讀者上周五(17日)目擊數十名培正中學學生赤腳行街市、行馬路,上前查詢下,始知學生正在參與體驗營活動,讀者質疑街市地面濕滑,要求學生打赤腳的做法不衞生,一旦學生受傷,容易感染細菌。校方回應指,活動原意是希望學生走出Comfort zone(舒適區),會檢討事件及有關活動安排,以期取得學習及安全的平衡。

讀者霍小姐表示,上周五上午11時許到樂富街市買餸期間,看到一班穿着培正中學校服的學生赤腳行街市,他們每8至10人一組,由一名導師帶領下,到街市不同攤檔參觀。不少街坊和檔主看見學生赤腳走入街市,都十分驚訝。她上前查問下,學生稱是參加學校體驗營活動,「要體驗下唔着鞋」,逗留約30分鐘後,繼續赤腳過馬路離開。

霍小姐表示,街市地面濕滑,根本不適合赤腳行走,「唔係擔心有礙觀瞻嘅問題,萬一地下有玻璃碎同釘,傷口好易感染細菌……咁樣好危險。」

翻查培正中學網頁的通告,學校上周五舉行「中二成長日營」,活動包括集體遊戲、訊息分享及赤腳步行體驗,學生分班前往九龍各區作戶外體驗活動。通告指出,活動旨在「培養學生遵守紀律、建立自信、發展人際關係、發揚團體精神及幫助學生認識上帝。」活動屬於學校生命教育課程的一部分,每名中二學生均需參與,收費160港元。如學生需要申請豁免參加戶外訓練,需書面提出及附上醫生證明。

培正中學校長譚日旭回覆東網查詢時指,日營活動包括赤腳步行體驗,旨在希望學生體驗一些在日常生活少有的經歷,讓學生走出舒適區。他表示,會了解及檢討活動的安排,包括是否繼續使用該模式舉辦活動,而學校亦會做風險評估,確保學生在安全情況下進行教學活動。

真係變態..要d學生扮狗行

咁大個人我都只係睇柴九見佢係電視劇咁行過...
原來而家返學都要咁

一個老師去完奴隸訓練營寫既文章..
大家有時間可以睇下

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/01/26/29920/|^|http://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/01/26/29920/

雖然上年被拉,但係女同學既家長真係諗清楚比唔比個女去學校既訓練營

連學校搞既營都會有男老師入房非禮女同學..

我真係唔會比個女去參加冒險

保良局訓練營要求學生跪求訓練導師同向學校老師跪求。

導師咁既要求,作為學生你會照做嗎?

作為家長,你接受仔女咁做嗎?

我自己好反感,我在場就一定唔比佢咁做...
如果我仲係學生,而家諗就緊係睬佢都傻..但細個有無勇氣反就真係睇下當時咩年紀...

父母養育咁多年都未跪佢..你地只係個一年半年老師同訓練營導師..要人跪你

961123    發表於 17-3-17 17:58

大宅

接受唔到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係侮辱,而家封建時代咩,仲咩要跪

珍珠宮

15週年勳章

侯爵府

接受唔到

男爵府

接受唔到
究竟咁係訓練D咩?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

無詳細睇

但接受唔到咁樣脆 或 太嚴苛的懲罰

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mitchan 發表於 17-3-15 15:39
接受唔到
究竟咁係訓練D咩?

已經唔止一個JM 講返以前個經歴要跪老師

係有2個Jm 都試過

訓練到d乜真係唔知

但事隔咁多年仲記得同嬲

陰影就有

男爵府

一定唔得。跪我都唔得喇

瑪瑙宮

mitchan 發表於 17-3-15 15:39
接受唔到
究竟咁係訓練D咩?

Cap 多個比你睇

公爵府

LedTV 發表於 17-3-15 15:07

當然不能接受,令我聯想到紅衛兵要人跪玻璃,超心理變態!
強烈反對任何一間學校硬性規定學生參加任何乜營物營,家長作為監護人(亦是保護孩子的人)有權 say No!!!

Felix223    發表於 17-3-15 15:58
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冇必要。

好怕呢d訓練營

男爵府

2018復活節勳章

最慘係小朋友, 當時又點敢反抗呢, 真係一世陰影呀!

wcpcelia    發表於 17-3-17 14:02

瑪瑙宮

Mrs.Luckycat 發表於 17-3-15 15:48
當然不能接受,令我聯想到紅衛兵要人跪玻璃,超心理變態!
強烈反對任何一間學校硬性規定學生參加任何乜營 ...

非常認同

做乜一定要強制去?

而家小朋友咁比你地虐待完

一世陰影

返到黎先同家長講...家長做乜都無用

個幾日咁樣比人欺壓 當時既無助

慘無人道

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

LedTV 發表於 17-3-15 15:07

而家所謂訓練營已經變曬質,名存實亡。竟然用上民革時期的恐怖批鬥式思想教育下一代,真的可怕

複式洋房

當年中四 band1尾2頭 普通中學 4日3夜
我哋級係我學校嘅第一批受害者

同班同學有堆女仔由頭到尾都好激動我都好
佢哋嗰堆人當時企喺前面 我企最後嗰堆
佢哋bomb一聲跪低之後
我呆咗
然後見到冇咁激動嘅同學相繼下跪
然後就到一直比較理性嘅同學都因為群眾壓力慢慢唔願意咁跪低
呢個時候我都未跪 因為知道佢哋收咗錢 冇理由唔駛帶埋個活動
直至企喺較前排嘅一個參加童軍多年嘅男同學 側一側身 側一側頭 反一反白眼 然後跪低
我知道班入面唔會再有人夠膽出聲
就好唔情願咁跟住跪低

諗起我都好唔開心
事後同班中好友講返 都覺得唔應該跪
但係教練唔知要點樣虐待我哋
又驚啲同學返去會排斥自己

所以 我以後幫阿女簽入camp通告都會加多句 話佢有權選擇參唔參與camp嘅活動 同埋使用電話同相機
(佢仲細 未有得入camp)

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

no way

瑪瑙宮

SMom 發表於 17-3-15 16:12

又多一個Jm受過

公爵府

SMom 發表於 17-3-15 16:12

你好懂得保護囡囡

侯爵府

開心吸收勳章

點解到宜家間訓練機構(保X局), 仲未有人出聲, 解釋特殊訓練手法既目的

首頁
12345...20

尾頁

跳至