0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

3個月BB食手指。求方法。謝

別墅

間中會拎其他野吸引下佢玩
之後就趁機拎開佢隻手

回覆 ycyukichau 的帖子

Hello ycyukichau 食手指係開始探索身體行為之一, 亦有安撫情緒嘅作用,BB覺得食手指有多D安全感,媽媽唔需要太過強烈阻止BB 食手指, 平時多D同BB玩遊戲、唱歌等, 分散佢注意力,同埋多D 幫佢清潔手仔, 以免細菌入肚呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

我無阻止過佢(除左本知隻手真係糟)

複式洋房

開心吸收勳章

我都好想知,3個幾月食到宜家5個幾月,會主動唔食?宜家越食越密,瞓着覺都食,飲奶都會推過少少奶嘴,連手指放埋入去一齊食,好擔心會成為習慣,之後好難戒

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-3-16 17:58
回覆 ycyukichau 的帖子

Hello ycyukichau 食手指係開始探索身體行為之一, 亦有安撫情緒嘅作用,BB覺得食 ...

咁我BB 1歲多,唔食得果啲佢全部都有興趣,例如鞋,唇膏,雜誌,可以點教佢,有時真係唔夠佢快,阻止唔切。

大宅

3個月會開始會食手指, 開始食就要勤啲抺手仔同面仔

回覆 lemonstar28 的帖子

Hello lemonstar28,口腔期/食手係成長既一個時期,BB探索世界既特有方式,亦有安撫既作用,爸媽儘量態度溫和不斷提示BB,俾2-3種可以咬既物品/玩具(不同質地和不同形狀的)BB,滿足佢口腔慾。1BB非常好奇喜歡翻屋企物件,雜物要放在BB接觸唔到地方,多DBB去公園、玩遊戲、玩具,可以分散BB注意力,BB有進步媽媽要馬上讚賞,相信慢慢會戒到咬手既習慣。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-3-24 17:33
回覆 lemonstar28 的帖子

Hello lemonstar28,口腔期/食手係成長既一個時期,BB探索世界既特有方式,亦有 ...

咬到損左,含濃,點算?
眼訓時才咬手指

Piggy926 發表於 17-10-18 15:06
咬到損左,含濃,點算?
眼訓時才咬手指

咬手指可以滿足BB嘅吸啜慾望同增加安全感,如果已經慣左咬手指先瞓到,有機會要長d時間先改到。媽媽可以試下日間增加BB活動量,製造一個大D空間俾活動和玩,係屋企地下加D地墊俾BB同碌來碌去,用D顏色鮮豔、識得發聲玩具引佢行路,消耗左精力BB 夜晚都會易D入睡。臨瞓前同佢做親子按摩、同BB講故事、唱兒歌,都可以減少BB用咬手指幫助自己入睡架。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我有個同事系用苦瓜水架,搽系佢d手指度,佢覺得苦就唔會食喇

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我要做媽媽 發表於 17-10-19 14:17
好方法

複式洋房

實會有 被牙膠佢 彧者 奶咀
佢有咩都會擺落口
有時玩具最好抹一抹
囡囡5個月大

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-10-19 14:09
咬手指可以滿足BB嘅吸啜慾望同增加安全感,如果已經慣左咬手指先瞓到,有機會要長d時間先改到。媽媽可以試 ...

半夜醒都會食手

大宅

我要做媽媽 發表於 17-10-19 14:17

萬寧買果d?

珍珠宮

回覆樓主

2個月之後既bb進入口欲期,鐘意食手,我果時有比奶咀bb,所以佢唔多食手。

大宅

ycyukichau 發表於 17-3-15 23:12
3個月BB食手指。求方法。謝

我嗰時尤得阿囝食手指食到一歲,我覺得頭一年BB需要吸啜安撫是可以接受。佢要啜住先訓著,在於我埋身餵奶的,啜手指好過啜住我訓。不過到一歳好恨心同佢搽手指水,2-3日就戒左
Piggy926 發表於 17-10-20 16:18
半夜醒都會食手

有BB 會食住手指幫自己易D瞓返架! 未到2歲BB食手都唔需要太過制止,因為出現反抗心理反而增加佢食手指慾望,媽媽可以用拍背安撫BB,等佢瞓左輕輕將手拉出來,最緊要係要多D幫BB 清潔手仔,減少細菌入身體嘅機會。

複式洋房

口腔期係中意咩都放入口的

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 15週年勳章

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

但我仔食手指食到成舍下巴都係口水而且咀仔周圍好似有敏感的紅色粒粒
是否應該阻止他食手指呢??? THX

首頁

尾頁

跳至