興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

電腦用來做功課, 下載file 多。
請問各位電腦達人有咩高見?

別墅

回覆樓主:

用緊台機定notebook?

公爵府

wai0290 發表於 17-3-16 14:26
用緊台機定notebook?

台機

別墅

回覆樓主:

加ssd加hdd

公爵府

wai0290 發表於 17-3-16 17:40
加ssd加hdd

部機用咗三年, 值得加?

別墅

回覆樓主:

3 年都唔係好舊

王國會長

王國會長

mypineapple 發表於 17-3-16 13:42

電腦用來做功課, 下載file 多。

同牌子冇關, 最主要係$$$

公爵府

蘋果電腦呢? 值得買嗎?

別墅

pc 好d 你講低主要用途 和 有多少現金 自然會有人回覆你了

公爵府

朋友話dell 好 但請問門市係邊? 好似唔多覺有

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

網上店和腦場都係訂購機....付款後一星期送貨.
現貨一般去 大型連鎖店買....

# 3年機, 如問題是RAM不足, 用傳統HDD 運行, 一堆軟件立亂安裝....
一般加下RAM, 換SSD HD, 重裝WINDOWS, 就如新機一機.
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

公爵府

linggo 發表於 17-3-20 16:18

我去過Boardway, fortress, 果啲大型店都唔見有dell

公爵府

linggo 發表於 17-3-20 16:18

另外想問問,想screen cap 某個圖, 但唔知點解只能cap 到下面條tool bar, 請問setting 出錯了嗎? 可以點解決? 謝謝

珍珠宮

回覆 mypineapple 的帖子

以家店舖主打都係賣 notebook 多....可能你要問下邊區仲有擺機出黎賣....

唔急用, 或者直接網上落單, 入數, 就會送機.

珍珠宮

win7 機....鍵盤上個 "printscreen" 鍵, 通常按完, 用 小畫家 剪裁.
win10 機....有個 "剪取工具" 可直接剪畫面, 可另存檔或貼去其他文書軟件上使用.

公爵府

linggo 發表於 17-3-20 17:05

win7 機....鍵盤上個 "printscreen" 鍵, 通常按完, 用 小畫家 剪裁.

一直都係按"print screen" 制, 但而家按極都有能將tool bar print screen, 唔能夠將畫面, 知道點解決嗎?

珍珠宮

capture screen ...要先點一下你想攝錄的地方,
正常來講... printscreen 係全畫面, alt+printscreen 係當前使用畫面...

公爵府

linggo 發表於 17-3-24 11:52

capture screen ...要先點一下你想攝錄的地方,

Thx

男爵府

SSD 固態硬碟 故障的大規模實地研究報告顯示,溫度與資料儲存分布對於SSD的故障率影響都相當顯著,特別是未採用節流技術(throttling)的SSD上更為明顯。 http://www.ithome.com.tw/news/96972
固態硬碟超怕熱!攝氏35度上、資料壽命僅5週 。 SSD切斷電源後,氣溫每升高攝氏五度,SSD資料壽命就會急遽縮短,耐用性大受打擊。SSD的故障率跟使用時間並無正向關係,不論是新的或舊的SSD都會故障,總共有Fusion-io、Hitachi GST、Intel、OCZ、Seagate和Virident這六家品牌的SSD參與測試,當然都是企業級,不過在報告中並未指明測出來屬於那家的SSD。

-------------------------------------------------------------------------------------

Windows 10 暢快順穩
----------------------------------------------------------
用 普通硬碟 HGST
--------------------------------

用 Gigabyte 技嘉 主板

-----------------------------------------------

用 Kingston Ram

--------------------------------------------------------

search [ AMD ] at HK YAHOO Bid .

首頁

尾頁

跳至