在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

背景:有姐姐下年到期,兩個小朋友下年讀小一。
返工都係搵萬幾蚊,而家兩個人搵就鬆動d..
如果得返老公搵錢就要慳d駛。

我好怕轉左做FTM老公乜野都唔幫仲要同奶奶住好痛苦。但又想陪小朋友一起成長,可以點揀

大宅

月餅勳章

我又係同你好肉既case 而家都係1516中...又係同99住我怕到時多磨擦。 原來咁多jm 都係近似我咁(emoji) 我意見係經濟許可會揀ftm 因到時小一要跟佢地d功課呢...

大宅

HappyHappy40 發表於 17-3-17 00:51
我又係同你好肉既case 而家都係1516中...又係同99住我怕到時多磨擦。 原來咁多jm 都係近似我咁(emoji) 我意 ...

不如你開個group傾下

大宅

月餅勳章

bb2015 發表於 17-3-17 06:23
不如你開個group傾下

好呀..有冇同路人有興趣一齊傾下比下意見呀

男爵府

美好大世界2017勳章

我都係考慮緊, 又係1516, 姐姐已說明不做, 已傾好做到5月底, 老公一星期都要上2~3日大陸, 請個新姐姐返黎, 要重新適應又擔心, 而且亞仔近排成日問我'點解媽媽要返工, 唔陪我', 搞到我考慮係咪要自已湊返, 我個仔3歲, 今年讀K1.

複式洋房

HappyHappy40 發表於 17-3-17 00:51
我又係同你好肉既case 而家都係1516中...又係同99住我怕到時多磨擦。 原來咁多jm 都係近似我咁(emoji) 我意 ...

其實真係好矛盾,一黎男人真係會覺得FTM好得閒,我都想有自己份糧可以鬆動d..但眼見小朋友長期姐姐湊住真係好似miss左佢地不少童年

複式洋房

szemansze 發表於 17-3-17 16:04
我都係考慮緊, 又係1516, 姐姐已說明不做, 已傾好做到5月底, 老公一星期都要上2~3日大陸, 請個新姐姐返黎, ...

最緊要計掂數生計問題,如果份糧唔夠要用積蓄就真係唔好啦,除非好多積蓄可以慢慢用(emoji)

子爵府

HappyHappy40 發表於 17-3-17 08:10
好呀..有冇同路人有興趣一齊傾下比下意見呀

我都想join group
點開group?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sum30624700 發表於 17-3-16 15:10
背景:有姐姐下年到期,兩個小朋友下年讀小一。
返工都係搵萬幾蚊,而家兩個人搵就鬆動d..
如果得返老公搵 ...
返工.

你同你99 關係點先? 佢地返左小一, 你陪少幾個鐘, 咁果d 時間係同99 角力, 99 陪你成長......

大宅

其實各有利弊,最主要睇妳自己點睇~ 當然老公同奶奶會否支持妳亦都係考慮因素! 妳同奶奶既關係OK嗎? 閒時佢可以幫妳睇住兩個,等妳抖吓氣嗎?

自問覺得做FTM係辛苦既,不過每個人既性格不同所以睇吓妳既生活習慣啦~ 同埋,就算有做小朋友都唔好忘記自己同老公既感情生活⋯ 要俾佢知道老公既地位冇人可以替代,有老公既支持會開心D~ 另外,都可以試吓返part-time工,等自己有D記托

禁止訪問

複式洋房

我初為人父,同父母同住,一樣面對類似問題,不過原來男士找人傾都好難,感恩我父母好就得人,我太太暫時FTM 左幾個月,我自己就係註冊社工,收入尚可(因為暫不用供樓交租),睇下有無爸爸交流下,我自己都鍾意湊小朋友,所以希望太太可以多D時間陪小朋友,當然佢想出番黎做野都無所謂,就搵親戚睇幾個鐘,其餘時間自己TAKE UP!

複式洋房

bosch 發表於 17-3-18 00:38
返工.

你同你99 關係點先? 佢地返左小一, 你陪少幾個鐘, 咁果d 時間係同99 角力, 99 陪你成長...... :h ...

我99返工呀(emoji)(emoji)

複式洋房

我都面對緊差唔多既野...
因為我bb仲細, 最後都選擇quit...
不過我相信可以陪住小朋友長大應該唔會後悔?

別墅

sum30624700 發表於 17-4-21 09:39
我99返工呀(emoji)(emoji)

你99份人係點?如果99返工,只有你唔駛返,小朋友又返全日,咁你預左佢地可能覺得你好得閒,全部家務你做哂,做得唔好又俾人話,加上會覺得自己個仔養埋你,可能係屋企會冇地位,但都要睇99咩人。

複式洋房

小小飯團 發表於 17-4-22 03:47
你99份人係點?如果99返工,只有你唔駛返,小朋友又返全日,咁你預左佢地可能覺得你好得閒,全部家務你做 ...

佢都係麻煩架..但我同佢應該算河水不犯井水。
但我成日都諗,小朋友返全日其實我又真係成日係屋企一個人做家務無問題。如果返工湊佢地身心太累,所以先想全心全意留係屋企

大宅

回覆 sum30624700 的帖子

我前年就是有這樣的決定,就是你是否真係喜歡買餸煮飯冲涼,洗碗,涼衫。我當時好像每日在廚房過活,㷛湯㷛水,洗餸菜。小朋友放學你去預備晚餐。常常一個人工作,我開始時是可以的,後來覺得好悶。之後,我好彩有份part time,奶奶幫我接放學,我很開心,雖然有很多家務要做,希望可繼續,但啊囡將返小學,奶奶未能幫到或打算揾托管,但又未必有位,預計維持不到份part-time,我心情開始擔心或已準備全職主婦打算。突然,這段時間想了很多問題,現在自已還有能力工作,兩個小朋友還細,將來真的要用很多錢,加上失業隨年齡會增長,老公又不是鐵飯碗,萬一失業,我的學歷又不太高,又未必揾得返份人工,姐姐又請唔到,咁點,我又不是一些樂天的人,始終工作會有些安全感。我快將返全職工,請返姐姐,希望我崖得了工作壓力。你有奶奶可看着姐姐,其實都可放心,這是優勢。

大宅

我囝2.5歲, 同奶奶住之餘,仲要日夜湊住個囝,非常累, 身心疲累,除左老公放工share 下家務, 冇人幫

複式洋房

pollywong123 發表於 17-4-25 14:45
我囝2.5歲, 同奶奶住之餘,仲要日夜湊住個囝,非常累, 身心疲累,除左老公放工share 下家務, 冇人幫
...

你奶奶返工定長期係屋企?
如果成日係屋企你眼望我眼都幾辛苦。
加油呀

大宅

佢成日走來走去甘啦, 湊佢大孫放學,幫佢買餸,take care 佢, 返下來,跟住又出去甘, 但最難頂係仲有老爺一齊住, 間直地獄甘

首頁

尾頁

跳至