家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

topyy 發表於 17-3-20 11:22
想平衡風險,無問題 但因為咁買儲蓄保險,就有問題......你係咪忽略左你要比保費呀 你 ...

但你講到買股票必賺咁,可能我唔叻,買咩都輸,有咩股係實win?臨退休再來場金融風暴都死得,舊時百幾蚊買了HSBC的 d息夠唔夠cover個蝕價,我當儲蓄保險係低息定期,供得起就ok la. 當然唔係要死慳死抵去供,我個人唔prefer買股票,現在都係做定期,儲錢買磚頭。

我自己退休profolio 希望有3層樓,(現仲爭1層), 保險,我有年金同危疾儲蓄,仲有MPF同小量股票,我覺得應該樣樣都有d來平衡風險,唔好買死一樣

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 11:31
儲蓄型保險的保額都有分紅制度提升保額,況且而家市面上大多數儲蓄危疾前十年或前十五年都有保額贈送,平 ...

1。你都話買保險(註:唔係儲蓄投資成份果啲)係保障,我計完係只需要$100萬保障(真係計,唔係覺得自己值幾錢)點解要再多$100萬保障 重申:買保險係買保障,唔係賺錢,賺錢請去直接投資!(如果你想請教點計保障金額,出聲喎!)

2。why要保終身 你又重覆錯誤,請睇11樓! why比多35年保費?保險係保障丫嘛(你話)!0-20/85-100歲不在時,對家庭有咩金錢貢獻?要送錢比屋企?都唔係靠保險一樣啦,0歲開始是但每年用比多左既保費,是但買5厘藍籌供10年,都跑贏買儲蓄投資單既回報啦,但同時又有$100保額喎,你係要人去養你既

男爵府

topyy 發表於 17-3-20 11:47
1。你都話買保險(註:唔係儲蓄投資成份果啲)係保障,我計完係只需要$100萬保障(真係計,唔係覺得自己值 ...

仲有一點,0歲今日買$100萬供10/20保到100歲既人壽單,假設85歲攞得返呢$100萬,到時做到啲咩呢?

乜agent唔係話保費要計通脹咩?點解保額唔計通脹?今日用$去買將來既$100萬,咩玩法

記住!保險公司請既係精算師 你會計得比佢地勁,就買佢地計出黎既產品啦

大宅

topyy 發表於 17-3-20 11:47
1。你都話買保險(註:唔係儲蓄投資成份果啲)係保障,我計完係只需要$100萬保障(真係計,唔係覺得自己值 ...

你今日覺得100萬夠,過多二三十年就唔夠嘎啦,妳都識得話有通脹啦,醫療通脹仲最快添。而且如果你覺得100萬真係夠,你可以買70萬就得啦,加埋贈送保額就105萬,保費又平左1/3。仲有你唔買終身,點知個病幾時來,你確定20歲前同85歲後就一定無病?邊個保證?個天保證?所有消費型保險都唔會包終身,所以先會咁平,但我之前講過,索賠率好低,呢種情況下客人唔一定願意買,保險公司也唔一定賣得最好,所有的產品都係經過市場考驗的,邊d熱銷邊d冷門,唔係我地唔鍾意賣,而係好多客戶經過比較都更傾向於儲蓄型,除非個家庭真系窮到無餘錢先會考慮以最少的錢買最大的槓桿,其他家庭,人家樂意以儲蓄的形式贏取保額分紅的加大,有問題嗎?保額大賠多d唔好咩?邊個會嫌錢少既?賠大左醫好病之餘又可以多筆錢做其他野,創業,旅遊,投資,乜都得,何樂而不為?!而且消費型產品只可賠一次,而未來的趨勢人越來越長壽會越來越多病痛,癌症多發轉移再復發,癌症之後心臟病等等情況發生的機率將會越來越高,我自己見過都有幾個case,而多次賠付的產品基本都無消費型的。所以各取所需,我並無反對你這種搭配的意思,但也想講,儲蓄型的保險也並非什麼大奸大惡,沒有人因為買了儲蓄型保險就不會再做其他投資,我相信真的無囉。

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 12:25
你今日覺得100萬夠,過多二三十年就唔夠嘎啦,妳都識得話有通脹啦,醫療通脹仲最快添。而且如果你覺得100 ...

1。我唔係「覺得」我$100萬夠,假設我20歲,我將我20-85歲每年所需基本開支(包括通脹)加埋再減去所有asset, 差額就係我20-100歲所需保額了所以我夠保障架 再重申:保額係要計的,唔係覺得自己值幾多

2。計完後,就會發現asset係每年遞增架
如果你係遞減,即係話你既asset每年減緊喎 咁你係咪應該審視下個portfolio 呢?

3。跟隨asset每年遞增既人,係咪仲要買一份保到100歲既單呢?多出左保費去養agent唔攞去增值留比親人,係咩玩法?

男爵府

kooliestgirl 發表於 17-3-20 11:39
但你講到買股票必賺咁,可能我唔叻,買咩都輸,有咩股係實win?臨退休再來場金融風暴都死得,舊時百幾蚊買 ...

我幾時話買股票賺梗 我係話「唔計股票升幅」喎

你話唔prefer買股票,但買左少少,唔買死一隻股票,想平衡風險是嗎? 我都唔叻,我係黎學野,如果想分散風險唔買單一股票我會睇ETF或者2800果啲囉,再唔係月供股票買公用/大藍籌/高息股

但我唔會買儲蓄保險,供10/20年保至100歲,黎用佢分散風險:
1。你忽略左多左既保費,以一樓黎講,同樣100萬人壽你比多左$675,000去買你所謂的分散風險
2。你asset會增值,所需保障金額基本會每年遞減,至某一年你唔再所要人壽保,所以你其實比左保費!
3。比較1樓保單價值40年後$77萬,呢$675,000攞去投資是但一隻5厘股票喎,回報都$450萬喎,我無計升跌喎
4。40年投資藍籌呀!乜股市長遠唔係都係升架咩?話自己唔識揀股票?你去yahoo財經是但睇隻藍籌/公用股40年圖表!乜唔係向上增值?

都係果句,有人要養佢agent咪去囉

大宅

topyy 發表於 17-3-20 12:52
1。我唔係「覺得」我$100萬夠,假設我20歲,我將我20-85歲每年所需基本開支(包括通脹)加埋再減去所有ass ...

你講得都幾搞笑,如果份保險只係為左保你的基本洗費,咁你慳翻唔好買了,只要你有手有腳,點都可以保證基本生活費,呢d細數按你咁講65年先得100萬,唔使買保險,自己賺自己洗,實得噶。不過你咁計法,加埋通脹都係年均一萬幾我真係笑了,係大陸我一年洗費都超過一萬,哎,我實在太敗家了……

大宅

topyy 發表於 17-3-20 11:59

仲有一點,0歲今日買$100萬供10/20保到100歲既人壽單,假設85 ...

講來講去只有你地自己唔明,而家市面上大部分儲蓄型危疾人壽都有保額分紅,你所謂今日買100萬50年後仲係賠100萬的產品已經out了,只有大陸的產品還停留在呢個水準。反而你推崇的消費型壽險保額先唔會增加,所以你一係買大到400萬500萬,但保費已經好接近儲蓄型的表面保額200萬的產品,仲要定期賠無終身,只可賠一次……我從來唔阻止客人選擇產品,道理講完,買邊只隨佢,好多時d人中意兩者各買一半,或者直接買萬用壽險。

大宅

topyy 發表於 17-3-20 14:24
我幾時話買股票賺梗 我係話「唔計股票升幅」喎

你話唔prefer買股票,但買左少少,唔買死一隻股 ...

睇到我一舊雲,你數口咁叻既。學野!
你覺得買大藍籌股票好,咁有無推介呀?
最近,我係度諗買大小小個純人寿,想買200-500萬到,視乎個供款額,我見有d公司200萬只需百幾蚊。我覺得如果買左呢個,我就唔使再諗太多子女將來大個需要多少錢,總之當我死左有一舊錢留到俾佢地,不過我唔知咁樣諗跔啱唔啱。
至於定期股票,都有d前輩咁教我,叫我定期買2800, 我去左銀行問,當我每月$3000,手續費每次$38+其他咩厘印等共約$50, 一來一回咪好貴囉。
有時買股票,我買黎買去都係港交所同油股,有時買買下就有d賭仔心態,見跌就越買越多,又會唔開心,到升啦,好開心,跌到怕,賺一萬幾千又拿拿聲走,走完睇住繼續升又會計下自己賺少幾多,又會dum 心,你地會唔會架?~我覺得自己心態唔好。

大宅

wan0526 發表於 17-3-20 15:32
睇到我一舊雲,你數口咁叻既。學野!
你覺得買大藍籌股票好,咁有無推介呀?
最近,我係度諗買 ...
唔講保險果 part, 因為可能十年後你先會發現問題, 股票投資不是炒賣, 是長線的, 所以你買來買去不是樓主所講果種投資股票.

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 14:58
你講得都幾搞笑,如果份保險只係為左保你的基本洗費,咁你慳翻唔好買了,只要你有手有腳,點都可以保證基 ...

你都識講啦,我係講我計法姐,你唔係真係以為$100萬呀 洗唔洗up埋我個表,話埋人工比你知呀

複式洋房

見不少agent 自己都冇买保险

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 15:06
講來講去只有你地自己唔明,而家市面上大部分儲蓄型危疾人壽都有保額分紅,你所謂今日買100萬50年後仲係賠 ...

仲乜要人買終身姐好衰架你

連保障金額你都唔識計
成日叫人支持保險行業發展

複式洋房

回覆 topyy 的帖子

年期越長..佣金越高..Agent 當然會推介這些產品給客人

大宅

topyy 發表於 17-3-20 16:34
仲乜要人買終身姐好衰架你

連保障金額你都唔識計

我意思係如果你買的保額只係cover你的日常洗費,咁根本同保險的意義相去甚遠。保險的意義係為保將來未知的疾病意外風險留一筆可知的收入,係為左應急用的,唔係for你有事時日常用的,如果僅係日常你洗得幾多,有病時就唔係咁計,醫療費,誤工費,營養費,看護費,一筆都不能少,呢d開支平日你會用到咩?

講左咁耐我都係想話你知而家的儲蓄型保險已經可以令保額增值追上通脹,佢都係利用槓桿原理,比如你係保險戶口存的錢賺了100蚊佢幫你加保500蚊保額咁計,現金價值睇落雖然輸比你的藍籌股,但賠償的時候就會多過你單純買藍籌股。就係咁解,即你的藍籌股起碼係我保單現金價值收益的五倍先能產生呢個效果,但實際上保單現金價值可能只係輸50%過你的藍籌股,so儲蓄型保險還是有這個價值所在。

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 17:11
我意思係如果你買的保額只係cover你的日常洗費,咁根本同保險的意義相去甚遠。保險的意義係為保將來未知的 ...

我同你講人壽呀,你用危疾醫療黎說服我無用架喎

你已經將保障同投資渾為一潭 你而家想將人壽/危疾/醫療整大個保額叫我買

人壽係受保人由死果日至某日對家人經濟作出援助呀,所以唔會對85歲做人阿伯仲要養家人呀,我同你計到85歲已經比多左保費,益左你喇,你仲個客養到佢100歲 真係好無陰公

危疾保費$50-$70萬(計香港)用得晒呢筆錢都 如果計埋生病期間生活開支,可以再預鬆啲既

醫療,大力兄已講,佢熟香港公私醫院,一句講完,佢話全家無買(大力兄,有指請指正!)

複式洋房

回覆 Naturedoo 的帖子

你所謂的保額增值..是否萬用壽險?

大宅

jackkit0615 發表於 17-3-20 17:22
回覆 Naturedoo 的帖子

你所謂的保額增值..是否萬用壽險?

不是啊!一般儲蓄的人壽危疾險都有保額增值,就係保單現金價值分紅的再投保,一如我以上舉例。

大宅

topyy 發表於 17-3-20 17:21
我同你講人壽呀,你用危疾醫療黎說服我無用架喎

你已經將保障同投資渾為一潭 你而家想將人 ...

危疾都含有人壽功能,兩種儲蓄產品都有現金價值分紅同保額增值,我唔係sell咩比你,係講清楚比你知,而家最新產品的設計概念,update下你地的資訊,你地一味反保險,成日同人講儲蓄型保險點點呃人,全部都係你地個人偏見同誤解,我都係以正視聽。唔好成日話純人壽純危疾的產品無agent肯sell係因為佣金低,根本係市場自然的選擇。最好的搭配當然係兩種都買,所保的範圍時效不同,而且如果講人壽,而家的產品設計都有生前提取功能,即使收益率你看不上,但起碼係保本的,風險承受能力較低的人一樣中意,或者資產好多的有錢人,更加唔想幾千萬上落咁無曬又翻返來呢種過山車感覺,選擇保險也成為其優選工具之一,他有錢人本大,不需要太高收益只需要資金安全,所以每個人的保險需求不一樣,你可以不認同保險,但起碼不要立亂抹黑它

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 17:26
不是啊!一般儲蓄的人壽危疾險都有保額增值,就係保單現金價值分紅的再投保,一如我以上舉例。
...

笑死人,如果係專業既agent第一次幫客計受保金額,已足夠全面,仲叫人搵埋份紅利再保,呢啲係咪叫自打咀巴即係第一次無幫個客計好足夠既保障金額啦,不過,你都唔計保額金額

同埋,點解第一次買但保障金額仲係唔夠呢?咪就係買左保費高保障額低既儲蓄投資保險囉 明晒

首頁
12345...8

尾頁

跳至