樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://youtu.be/S_qp0EHtv50

片長10分鐘

值得年青一代探討

象牙宮

jjjbaba 發表於 17-3-18 15:53
https://youtu.be/S_qp0EHtv50

值得年青一代探討

有個廣告,聲稱六歲小朋友的夢想是買樓
很多人都想買樓,但想還想,你有行動嗎?

我也是想買樓。怎行動? 普通四百呎不夠的單位都要四百萬, 接近五百万呀。
未知20年后....
港深, 交通更便利, 內地人更有銀, 搬入HK, 港人更加穷就搬去深圳住?

時下口岸那些兒童, HK 讀書, 回深圳住大屋。 不知几正。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

333s 發表於 17-3-18 17:24

窮的話去深圳都買唔起,深圳而家都200萬人仔起。我會返鄉下,仲有4層大屋住下。

翡翠宮

我2萬人工,15年都買到居屋呀。要識慳囉,旅行?08年結婚去過就無再去啦。最近嫌手機plan一個月$106太貴,轉儲值卡$22/月,叫老婆轉埋,佢無返工只需少少數據,$12/月搞掂。

金仔媽媽    發表於 17-3-22 14:06
333s    發表於 17-3-18 18:12

象牙宮

lyh80115 發表於 17-3-18 17:48
窮的話去深圳都買唔起,深圳而家都200萬人仔起。我會返鄉 ...

鄉下,仲有4層大屋住下。
二. 三層出租, 夠一家生活費吧? 老時請个人照顧自己。

深圳而家都 200萬人仔起,

深圳这龙岗罗湖还有不少200万以下二手房龙岗和罗湖出现了总价低于200万元的小 ...在布吉,盘踞着不少楼龄久远的二手楼, 荣超花园、龙珠花园、国展苑、丽湖花园、德兴花园等等,数据显示,这些楼盘价格在3-4万元/平方米,四五十平方米的小户型,200万元以内,就能买下来。

http://news.sz.fang.com/2017-02-07/24291360.htm
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

lyh80115 發表於 17-3-18 18:06

我2萬人工,15年都買到居屋呀。要識慳囉,旅行?08年結婚 ...

轉儲值卡$22/月?
老媽吵要智能手机, 想我發 小朋友 BB 可笑片比她解悶。
轉儲值卡 能不能接受 whatsapp/ wechat?

理性討論交流者。

翡翠宮

333s 發表於 17-3-18 18:14
轉儲值卡$22/月?
老媽吵要智能手机, 想我發 小朋友 BB 可笑片比她解悶。
轉儲值卡 能不能接受 whats ...

張卡$288,5GB數據用一年扣$268,1000分鐘通話,夠用whatsapp、wechat,手機最好設定流量限制;我老婆用2GB一年就再平一半。

如果近關口就要2百萬啦,我以前住過布吉,香港返工,路途遠幾辛苦。

象牙宮

lyh80115 發表於 17-3-18 18:27
張卡$288,5GB數據用一年扣$268,1000分鐘通話,夠用whatsapp、wechat,手機最好設定流量限制;我老婆用2G ...

我自住物業供完多年, 自己想買个小單位, 出租 ... hehe.

你是說, 買張上网卡 $288,5GB數據 一年扣268, 月費$22/月?
任何一間電訊 有么?

理性討論交流者。

男爵府

"你有行動嗎?"
已行動了很多次

"怎行動?
普通四百呎不夠的單位都要四百萬, 接近五百万呀。"
市區400萬內的自由市場居屋或者單楝私樓都仲有選擇,問題係你有冇50萬入場,有固定收入又能否過壓測做9成按揭。

"時下口岸那些兒童, HK 讀書, 回深圳住大屋。 不知几正。"
跨境學童,每日來往兩地,緃使兩地出入境部門提供特快通關,相信來回兩三個小時都唔講得係正。

樓價處於歷史高位,是否置業,必須三思。

象牙宮

jjjbaba 發表於 17-3-18 19:09
"你有行動嗎?"
已行動了很多次

問題係有50萬入場,冇固定收入又不知能否過壓測做9成按揭。

2017 樓價處於歷史高位 ,置業,必須三思。
泡味后才買。97 不買, 只能等机會。

老時, 去住深圳住。 待二岸交通更便利... 一小時內抵達。

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 17-3-18 19:17
問題係有50萬入場,冇固定收入又不知能否過壓測做9成按揭。

2017 樓價處於歷史高位 ,置業,必須三思。 ...

"冇固定收入又不知能否過壓測做9成按揭。"
冇固定收入最高只能做8成按揭。

"泡味后才買。97 不買, 只能等机會。"
有自住需要,又供得起,幾時都可以買,交租都係好甘。

"老時, 去住深圳住。 待二岸交通更便利... 一小時內抵達。"
要接受到內地生活文化和食物安全先得。

男爵府

333s 發表於 17-3-18 19:05
我自住物業供完多年, 自己想買个小單位, 出租 ... hehe.

"我自住物業供完多年,自己想買个小單位,出租 ... hehe."
投資的話,現在買樓收租唔係好時機。

男爵府

回覆樓主:

我老友嫁女
新人們合共月入4萬
用小米手機
帶飯返工
一年一次旅行(每人約1萬)
北京,台灣環島單車遊,泰國
共同興趣
行山 露營 跑步 健康野
每人每月儲$8000~$10000
(當然自己都儲落個底)
3年買樓
(400萬內市區自由居屋,月供$13000)
又擺酒(5+5圍)
都好勵志下

男爵府

jjjbaba 發表於 17-3-18 19:55
"我自住物業供完多年,自己想買个小單位,出租 ... hehe."
投資的話,現在買樓收租唔係好時機。
...

投資住宅要畀15%稅
點計數都計唔掂

大宅

jjjbaba 發表於 17-3-19 13:39
我老友嫁女
新人們合共月入4萬
用小米手機

真系好勵志和長進的例子

男爵府

goodtea 發表於 17-3-22 05:00
真系好勵志和長進的例子

物以類聚,人以群分。
共同目標,共同理念。
仲嫁到個好老公。
非常認同,所以和大家分享。

侯爵府

jjjbaba 發表於 17-3-19 13:39
我老友嫁女
新人們合共月入4萬
用小米手機

我都結婚洗晒d錢
儲了2年半,上車3房2廁居屋
儲個陣好辛苦慳得就慳
買左就安樂晒,不用再捱貴租
8-)

男爵府

二小姐 發表於 17-3-22 23:26
我都結婚洗晒d錢
儲個陣好辛苦慳得就慳

正, 仲要一步到位

男爵府

二小姐 發表於 17-3-22 23:26
我都結婚洗晒d錢
儲個陣好辛苦慳得就慳

我就趁低首期時早早買樓先,到結婚時就加按搞婚禮。如果掉轉,我條路會難行好多。

別墅

lyh80115 發表於 17-3-18 18:06

我2萬人工,15年都買到居屋呀。要識慳囉,旅行?08年結婚 ...

幾好喔 咩儲值卡 22/月 有埋幾多數據啊

首頁

尾頁

跳至