網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章

支付寶HK點辦退款?我在淘寶買了拖鞋,買三送一,要我先付三對鞋的錢,話我收貨得才退回一對鞋的錢。他回覆我:
"您确信收货后支付宝账号发过来"

請問可以係邊個位見到我自己的支付寶帳號?請大家幫忙!

翡翠宮

回覆樓主:

買三送一我理解係付三件錢發四件貨。

不過你個支付寶無實名,賣家都過唔到數畀你。

大宅

BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章

請問有冇人成功退款?

公爵府

yan717 發表於 17-3-19 08:55
請問有冇人成功退款?
你個情況唔係退款 , 賣家問你攞支付寶戶口入錢係轉帳 , 支付寶定義轉帳同退款唔同 , 支付寶HK 可以退到款冇問題 , 不過係你自己即係買家按 "退款" 既程序退 , 只要賣家一確認 , 即退即見數

公爵府

yan717 發表於 17-3-19 08:55
請問有冇人成功退款?
我搵返上次單退款睇 , 24 號拍單比錢 , 27 號都冇發貨 , 旺旺賣家唔要再禁退款 , 賣家確認完即時退到 , 係退返 24 號果日既比既錢 , 唔係計 27 號既匯率

大宅

回覆 MiuMiuLi 的帖子

謝謝解答。我按了「退款」,賣家亦確認了。支付寶亦加了錢。
係咪即係無實名都用得?

公爵府

yan717 發表於 17-3-19 17:45

支付寶HK 禁 "退款" 唔洗實名 , 即退即有 , 果 D 返現或者賣家問攞支付寶戶口入錢 , 就要實名同銀行認證先得

大宅

太好了!多謝解答

公爵府

yan717 發表於 17-3-19 18:00

太好了!多謝解答
用 "退款" 唔會有問題 , 一見到錢即刻就可以用得返 , 所以未收到貨唔好確認 , 一確認就冇左 "退款" 個制 , 唔用 "退款" 個程序 , 就算賣家肯回水都冇用
比完錢既單有個 "延長收貨" 既制 , 唔洗賣家同意 , 我地買家單方面就可以延長三日收貨限期 , 我都禁過好多次 , 未試過有賣家問我點解要延長

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

yan717 發表於 17-3-19 17:45

香港支付寶唔洗實名,如果用香港支付寶比錢,你退款賣家亦確認左就會即時過番落去

大宅

又學多樣「延長收費」,多謝詳細解釋!

禁止訪問

Xmas吸收勳章

翡翠宮

TGIFriday 發表於 17-3-22 19:18
實名係指用身分證或回鄉卡做左認證?

大陸手機號+大陸銀行户口+回鄉證=實名

男爵府

lyh80115 發表於 17-3-22 19:47
大陸手機號+大陸銀行户口+回鄉證=實名

想請教支付宝HK有什么用?

之前買嘢,多數用pps/credit card, 但都試過係香港增值入支付宝(是否支付宝hk?)。

禁止訪問

Xmas吸收勳章

翡翠宮

TGIFriday 發表於 17-3-23 09:07
甘實名完有咩用?

支付寶可以存取人民幣,直接以大陸銀行户口付款無手續費,包括淘寶、天貓以至其他接受支付寶嘅網站/apps。

另外又可以實名微信、百度、京東、QQ等支付平台。

男爵府

TGIFriday 發表於 17-3-23 09:07
甘實名完有咩用?
支付寶唔實名,係用唔到大陸支付寶的餘額,用唔到紅包,收唔到返現,不過不影影支付寶HK的使用

公爵府

lyh80115 發表於 17-3-23 14:18
支付寶可以存取人民幣,直接以大陸銀行户口付款無手續費,包括淘寶、天貓以至其他接受支付寶嘅網站/apps。 ...

我好想實名微信,喺深圳見人用微信比錢好好玩,直頭有 D 去到街邊買立雜野食都得

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 17-3-23 15:07
我好想實名微信,喺深圳見人用微信比錢好好玩,直頭有 D 去到街邊買立雜野食都得
...

條件係大陸手機號+大陸銀行卡,話難唔難……咁啦!

公爵府

lyh80115 發表於 17-3-23 15:16
條件係大陸手機號+大陸銀行卡,話難唔難……咁啦!

大陸銀行戶口果下衰,其實福田有冇邊間銀行開戶簡單 ,係咪只有回鄉證同大陸電話號碼就開到 ,又可以綁到微信同支付寶

首頁

尾頁

跳至