少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

講真咁細係一定要嚴肅同佢講﹐要由細教起。

我仔細個我唔比佢咁做﹐而且佢都知遲到唔啱﹐好似而家大個住遠咗有時車程累佢遲到, 佢會話下次要再早出門口 (當然有時都好難做到)﹐但佢知要KEEP 住唔可以返學或約咗老師 (中學有時暑假會有活動係外面等齊人)遲到。

所以要由細教起﹐大D會教唔到架。

男爵府

我唔會唔幽默処理
係會擺返個父母應有既尊嚴
父母可以係朋友、但唔代表可以下下駁咀
對屋企人都咁
對外人l黎講係好串

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

1) 遲到既話你自己同老師解釋, 唔好返黎叫我簽手冊, 我唔會簽的

2) 食最慢果個負責洗碗執枱, 洗得唔乾淨再洗過

大宅

唔可以用幽默解決。

要教番佢正確對父母既態度。

佢而家係無禮貌既表現

公爵府

回覆樓主:

我個仔中一中二就會咁 ,小學就咁樣講嘢,未免太過份

大宅

回覆樓主:

還是認真對待比較好,有些事是要遵守的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

由佢踩屎

複式洋房

回覆樓主:

還是認真對待比較好,時間觀念很重要

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

7歲二年班要強硬少少態度,再上中學點搞

禁止訪問

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

禁止訪問

別墅

笑得好勳章

回覆樓主:

無得幽默處理

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

別墅

asa2012 發表於 17-3-20 10:33
看標題, 我以為樓主的女係青少年,
青少年的小問題 (如穿衣, 用手機等) 可以用幽默的方式去處理.
同意

別墅

笑得好勳章

回覆樓主:

我唔理,遲到等老師罰

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

大宅

叫我收聲我唔會幽默處理

複式洋房

MonkeyGirl 發表於 17-3-20 11:01
佢點返學? 你帶,定校巴?

7歲-2 年班..輸得起.. 講真, 佢講- "遲到咪遲LAW" 係咪出自真心??? 你想知,就一定 ...
"幼小, 如佢態度甘,就一定要比教訓佢, 高小仲係甘,就好難攪( 我都唔想佢成績表花架,點搵中學呀 )"
這是現實。努力,永遠不會太遲。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

太冇禮貌啦咁樣,即使佢唔中意我哦佢,都唔可以用呢種態度講野,一定要教

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至