少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

Wahaha1314 發表於 17-3-18 22:01
起身:「媽/爸,咦你好煩呀,收聲啦,遲到咪遲LAW」
食飯:「(叫佢快少少食)我咪食緊LAW~(大聲)」

佢d 回應似我17歲既仔

別墅

我會嚴肅處理

杜小田    發表於 18-3-4 00:49

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

newbie0410 發表於 17-12-29 22:36
我會嚴肅處理

別墅

遲到咪由佢,學校自然會罰佢,佢知道有後果就唔會咁做

子爵府

MonkeyGirl 發表於 17-3-20 11:01
佢點返學? 你帶,定校巴?

7歲-2 年班..輸得起.. 講真, 佢講- "遲到咪遲LAW" 係咪出自真心??? 你想知,就一定 ...

好方法

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

7歲要教啦
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ng_1993 發表於 17-12-30 15:04
遲到咪由佢,學校自然會罰佢,佢知道有後果就唔會咁做

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有咩有幽默,一d都唔幽默

我會先處理佢對我既不禮貌,再叫佢做我要佢做既野。家長需要要管教孩子既膽量同行動。

大宅

回覆樓主:

七歲咁樣點幽默!就算再大些都冇可能咁嘅口吻,咁口吻系反叛期都冇可能幽默落去吧!

別墅

回覆 Wahaha1314 的帖子

版主請明白,對待孩子當然要包容和有耐性,但你不是包容和有耐性,你是在縱容他,他從少習慣對人說話不禮貌和不尊重,試問長大了,在朋友之間、在工作之間,試問有誰人會像你一樣包容他呢?在家靠父母,出外靠朋友,如能夠從少教導他如何如人相處,處處受歡迎,自然遇到困難時容易有人伸手幫助他,這不是父母給予一生受用的禮物嗎?

複式洋房

吩咐他女朋友教好他。

子爵府

以上如果你子女(7歲),點樣可幽默處理

你要教導佢, 不是討好佢

佢又吾係你上司, 你同事, 7歲人仔, 咁無禮貌, 仲幽乜鬼默處理呀

男爵府

7歲要教,17先用幽默處理。

公爵府

2024勳章

1年了, 好想知道最後樓主用了什麼方法處理, 及現在有冇改善了

首頁

尾頁

跳至