醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我太貪心
媽著開添寧夜M碼,上次買一包送一條,個條要了大碼,剛拆出來,嚇得我,真的大得好緊要,唯有貼最埋,希望安全無漏啦

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-16 22:57
我太貪心
媽著開添寧夜M碼,上次買一包送一條,個條要了大碼,剛拆出來,嚇得我,真的大得好緊要 ...

我爸爸用到啊。我上次買錯,L, 沒漏尿的。應沒問題的。

翡翠宮

回覆樓主:

今日媽有點不同,
同佢講野肯答,我再一路講佢都肯一路對答,

突然走去佢床邊,近鏡睇佢,
佢見我就問我做咩?
我話睇下你囉,掛住你呀,
問佢掛唔掛住我,佢點頭,
我問佢點掛先?
佢話 蚊脹勾掛

太陽花0805    發表於 17-8-16 23:16

翡翠宮

hker 發表於 17-8-16 22:59
我爸爸用到啊。我上次買錯,L, 沒漏尿的。應沒問題的。

你爸是著開m碼?
個4塊貼,巳貼到叠埋一齊

大宅

hker 發表於 17-8-16 22:55
我時時搞錯那店叫"頂好麵"。哈哈!
元生堂的中藥材等等,這個價錢來說,很好了!(我覺得,最好是余仁生, ...

嘩!原來你姐姐係厨神!你真幸運,我嗰個因太偏食,所以煮餸唔叻,佢本身連雞(焗雞除外)魚海產類都唔食,佢煮嘅自己都唔試食又點會好味? 叫佢煎魚佢嘅落油量等同炸魚 (喺我角度) 所以我只係會叫佢蒸煮,搞掂我媽咪就算數。
我煮餸亳不專業,只喺我本身鐘意食,唸起想食乜就上網search點整 再加實習,有時係買咗食材才上網睇點煮

全家人只係得我一個食羊,應冇機會煮啦

我仲有啲增城黑片糖剩低,用完後會试红糖

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-16 23:09
你爸是著開m碼?
個4塊貼,巳貼到叠埋一齊
妳媽媽好瘦了。(我爸33腰?)
希望不會漏。(幸好妳只有4 條)。

見到親人有反應,真是開心! (可能妳自己也開心了,伯母能感應到/ 橙太甜,她好開心)

祝福!

翡翠宮

hker 發表於 17-8-16 22:56
我代答!
是無大骨的。 她一條條細骨起。勁!所以,我很少買。懶!
...

唔該晒,
細骨

翡翠宮

hker 發表於 17-8-16 23:14
妳媽媽好瘦了。(我爸33腰?)
希望不會漏。(幸好妳只有4 條)。

是啊,媽好瘦的,腳好幼。
橙明天才買,今天懶去。

hker    發表於 17-8-16 23:27

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-16 23:11
嘩!原來你姐姐係厨神!你真幸運,我嗰個因太偏食,所以煮餸唔叻,佢本身連雞(焗雞除外)魚海產類都唔食, ...
我那個傻傻地的,為了食物好味,生肉也夠膽去試味!幾次被我罵。
妳想吃,去兒興泰買碎羊。($38 一磅,買多少也ok ; 他們也有羊架),我不吃羊,也沒有吃過。

我姐姐煮食,ok 架!教一兩次便ok. 加上她是有味覺的人。哈哈!今天煮了養生茶給我爸爸飲,爸爸把"渣"也吃掉,好好笑。成個baby. 除了豬肉,她跟我爸口味很像!(我是完全相反,我體質熱,只愛吃寒食物如綠豆)

我姐姐懂中菜/ 中湯/ 泰菜/ 韓國菜,樣樣一點點啦。夠了!所以除了我會罵她,個個也錫她!哈哈!包括我隻衰貓,完全當我無到。這兩天我在家休息,只聽到她不停跟著姐姐行來行去。不停喵。無了姐姐,貓仔慘過死!衰女。

因我用山茶油,多了點點我也接受,反正是好的油。當然,不能亂倒!

不過,跟姐姐"磨合"成功了。好少理她,她也很自覺。加上她迷上網購,沒有了我?哈!所以,她很聽話。明天又幫她taobao買書包啦!

大宅

回覆 MM2005 的帖子

啲细骨都好易起到....唔記得近尾處係較多或較少魚骨

翡翠宮

回覆樓主:

嘩,攪咩
夜媽媽先來美食
睇到我肚子餓

翡翠宮

hker 發表於 17-8-16 23:27
我那個傻傻地的,為了食物好味,生肉也夠膽去試味!幾次被我罵。
妳想吃,去兒興泰買碎羊。($38 一磅,買 ...

你真好,有個好姐姐

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-16 23:27
嘩,攪咩
夜媽媽先來美食
睇到我肚子餓

其實,我們及我們的家人,瘦好過肥!我不能想像,我有個肥爸爸。真的照顧不了的。

行動不便的人,雙腳越來越瘦的。肌肉也沒有了!越瘦越易跌,又難康復; 所以,肯做運動時,一定要她們做。

翡翠宮

太陽花0805 發表於 17-8-16 23:27

係呀,去睇睇先

翡翠宮

hker 發表於 17-8-16 23:31
其實,我們及我們的家人,瘦好過肥!我不能想像,我有個肥爸爸。真的照顧不了的。

行動不便的 ...

無計,媽唔肯,被動都唔肯。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-16 23:33
無計,媽唔肯,被動都唔肯。
老實講,如果我病了,我也是樣樣不肯的。
我工人時時"求"我浸腳,我一次也沒浸過,今天她想為我按摩頸,我從來不用她為我按摩的。

她叫我吃少點西瓜,我從來也不會聽。 叫我病要休息多點不要玩電腦,我又不聽。

叫我吃牛/ 羊/ 魚,我也不會吃。

伯母的心情,我很明白。哈哈!只是我爸太好湊!蕉香蕉也吃?我見到想嘔。

大宅

hker 發表於 17-8-16 23:40
老實講,如果我病了,我也是樣樣不肯的。
我工人時時"求"我浸腳,我一次也沒浸過,今天她想為我按 ...
你工人好叻又乖,你好幸福啊...羨慕死人,,,

我剛剛先整好佢地明天的小食,晾完衫,準備好明早返工前要煮的餸

我都想有人整野比我食呀, 點解係我整返比佢轉頭既,,,哈

hker    發表於 17-8-17 11:25

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-16 23:27

係呀,呢隻鯖魚算易起,D骨比較粗D,好易摸到,又好吃..街市果D我真係唔識也無時間攪

大宅

MM2005 發表於 17-8-16 23:06
今日媽有點不同,
同佢講野肯答,我再一路講佢都肯一路對答,
你要多多同佢傾下計哄下佢呀..大家都開心
:)

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-16 23:11
嘩!原來你姐姐係厨神!你真幸運,我嗰個因太偏食,所以煮餸唔叻,佢本身連雞(焗雞除外)魚海產類都唔食, ...

佢姐姐真係正,好少識煮又肯煮咁多野,大部分都懶都咩咁,一唔係就勁用油、鼓油..睇見都唔想食

你地多D分享美食呀,我要學習學習

首頁

尾頁

跳至