興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

本身已有兩只喵女已絕育(10岁+),
剛領养了一只男成喵未絕育(1岁)已約下周絕育,
回來已經差吾多1個月,
已經將新舊喵分開隔離生活,
但每逢放新喵出來散步時它都會睥住舊喵,
有次重走去打喵女添。
好怕絕育後公喵仍然係甘打舊喵,
請教各位JM如何可以讓新喵融入。
感激!!!

瑪瑙宮

zaza0427 發表於 17-3-21 11:22
本身已有兩只喵女已絕育(10岁+),
剛領养了一只男成喵未絕育(1岁)已約下周絕育,
回來已經差吾多1個月 ...

應該絕育後會好D。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

回覆 moonlight9198 的帖子

我同老公都係甘希望

男爵府

回覆樓主:

新貓入屋1定要先困籠,因為舊貓會覺得有威脅,另外要比新貓知道佢唔係阿大,慢慢觀察佢地幾日大家無出手出口無fee就作有限度接觸,慢慢加長時間,咁佢地會開始習慣對方存在,千萬唔好夾硬黎,因為貓好易有壓力會顛架,加油啦

絕育後其實有2個可能性,有啲貓會比較純,但有啲依然會係惡,所以慢慢黎啦,加油

子爵府

katrinabekiki 發表於 17-3-21 15:20
新貓入屋1定要先困籠,因為舊貓會覺得有威脅,另外要比新貓知道佢唔係阿大,慢慢觀察佢地幾日大家無出手出 ...
你講既都已經做哂,可惜都係放散步時新喵對舊喵都係吾順眼,成日都想打架,而家大家都無FEE,但就係互睥,
其實舊喵無MUD攻擊性,我只係覺得新喵想建立老大地位

男爵府

zaza0427 發表於 17-3-21 15:54
你講既都已經做哂,可惜都係放散步時新喵對舊喵都係吾順眼,成日都想打架,而家大家都無FEE,但就係互睥,
...

比時間佢地慢慢習慣啦,無辦法架,因為2隻都係大貓,慢慢夾,加油

子爵府

katrinabekiki 發表於 17-3-21 15:57
比時間佢地慢慢習慣啦,無辦法架,因為2隻都係大貓,慢慢夾,加油
...
因爲係喵莪工處領养,非不得已都吾想退喵,希望可以同舊喵甲到啦!
其實新喵對人好好,好爹人,但吾知點解對同類甘有介心

男爵府

zaza0427 發表於 17-3-21 16:04
因爲係喵莪工處領养,非不得已都吾想退喵,希望可以同舊喵甲到啦!
其實新喵對人好好,好爹人,但吾知點解 ...

因為貓妒忌心重,慢慢比時間佢地夾啦

子爵府

katrinabekiki 發表於 17-3-21 16:38
因為貓妒忌心重,慢慢比時間佢地夾啦

男爵府

回覆樓主:

仲有我記起啦,或者你試下買隻feliway插在家啦,佢可以安撫啲貓貓情緒無咁緊張架,我屋企用緊係ok既,或者你試下啦

禁止訪問

子爵府

katrinabekiki 發表於 17-3-21 19:50
仲有我記起啦,或者你試下買隻feliway插在家啦,佢可以安撫啲貓貓情緒無咁緊張架,我屋企用緊係ok既,或者 ...
feliway 係咪係寵物店有售 ?

子爵府

回覆 魚蛋娘親 的帖子

男爵府

zaza0427 發表於 17-3-22 15:35
feliway 係咪係寵物店有售 ?

獸醫診所有得賣,寵物店未必間間有,如果你要既pm我啦,我識人買有得平啲,獸醫度買好貴

子爵府

回覆 katrinabekiki 的帖子

等我去睇下先,謝謝!

首頁

尾頁

跳至