在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

bananaGi 發表於 17-3-26 21:51
係,30幾年前,未出世,前輩係話好好做,花紅夠首期!

係呀,前老細都係咁講

大宅

我公司無乜野做,個個r手指。可能年尾又裁人

大宅

回覆樓主:

我之前都係做garment purchasing, d人冇野做都要留係公司OT又唔係有錢分,準時走好似好有問題,終於頂唔順都係快快轉行

珍珠宮

畀面勳章

回覆 imiffy 的帖子

轉咩? 我係sundries, 但都見好多要ot.
好多時d人唔一定想ot而係係唔敢走.

別墅

bananaGi 發表於 17-3-24 15:01
未婚上司?
多數都係.....

別墅

starrymama 發表於 17-3-24 16:41
回覆 winnie16 的帖子

唔只garment, 好多其他種頪的merchant都咁. 唔明點解d人奴性咁重.
係喎, 我而家搵緊工, 好多都叫我上廠, 即日來回, 又話加班咩津貼都冇, 仲要人工開聲就要我減2-3000, 痴線既.......

珍珠宮

畀面勳章

呢行好難撈, 有單冇單都成日炒人, 又再請d平d 的.
就來最好成公司d人最高都係萬零蚊, 但又肯捱又肯忍個d

別墅

starrymama 發表於 17-3-27 16:11

呢行好難撈, 有單冇單都成日炒人, 又再請d平d 的.
係架, 但係公司會再請就係因為D人做唔長, 我地呢D最穩定又人工叫做高既, 就比人係咁壓返轉頭, 如果真係咁難做, 又唔見D公司會摺埋喎, 仲KEEP住請人囉, 真係人都癲呀......

珍珠宮

畀面勳章

merchant就來2萬都好難先有咁.
2萬分分鐘係成日ot, 成日返廠先有咁. 我諗呢行撈到40就冇得撈了

別墅

starrymama 發表於 17-3-27 16:37

merchant就來2萬都好難先有咁.
係呀, 其實2萬對做左20年既M來講唔算多, 但係而家都比人壓到16, 17, 點做呀?我有一份佢一開聲話只係比到14我囉, 痴左線呀

珍珠宮

畀面勳章

2字頭對十年經驗來講都少. 以前, 講緊10年前, 真係閒閒地都2字頭.
但壓到16,17唔等於易做, 可能一樣要做到 bk

別墅

starrymama 發表於 17-3-27 16:48

2字頭對十年經驗來講都少. 以前, 講緊10年前, 真係閒閒地都2字頭.
係架, 仲要而家好多公司都話加班冇津貼呢, 冇飯錢, 冇的士錢, 但係第2日仲要準時返工

珍珠宮

畀面勳章

99% 冇啦. 少部份可能過8點有飯錢, 過11點有的士錢吧.

別墅

starrymama 發表於 17-3-27 17:07

99% 冇啦. 少部份可能過8點有飯錢, 過11點有的士錢吧.
20份先有1份會有, 咁D公司又要你日日加班, 你話啦, 邊個肯做姐就算我地呢D年資長肯做呀, 都唔會日日OT啦, 有朋友, 有家庭, 有自已生活架嘛.....

珍珠宮

畀面勳章

Merchant 是不適合有家庭的

別墅

starrymama 發表於 17-3-27 17:22

以前可能係, 而家唔會啦, 不過真係肯做既唔多囉.......

珍珠宮

winnie16 發表於 17-3-27 16:45
係呀, 其實2萬對做左20年既M來講唔算多, 但係而家都比人壓到16, 17, 點做呀?我有一份佢一開聲話只係比到14 ...

14! 請AM啦~ 叫佢

珍珠宮

starrymama 發表於 17-3-27 17:22

不適合人類! d老闆痴9線

珍珠宮

winnie16 發表於 17-3-27 16:12
係架, 但係公司會再請就係因為D人做唔長, 我地呢D最穩定又人工叫做高既, 就比人係咁壓返轉頭, 如果真係咁難 ...

痴9線老闆最好個個8K做12小時!

男爵府

bananaGi 發表於 17-3-26 21:51
係,30幾年前,未出世,前輩係話好好做,花紅夠首期!

都唔好話係merchandiser
依家好多公司都冇雙糧花紅
好慘...........

首頁
12345...9

尾頁

跳至