婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上年剛剛生左個女,本來我地有自己間屋,但99驚我生完需要有人幫忙睇下,所以就叫我同老公返佢地屋企坐月,個女剛剛出世都是我媽媽過來每日煮野煲野我食,因99乜都吾識整,但99都有比返買野既野我媽媽,開頭都覺得99無乜野對我幾好,但坐完月後就越黎越管制我,連同bb開水沖涼都要申隻手落黎摸d水既溫度,我開完水已經用野量過水溫,但99覺得自己隻手先最準確,又話我d水開到甘凍,當時bb已經系水入面,佢裝盆熱水一野倒落bb沖緊涼個盆道,之後bb成日每次一沖涼就喊,之後我同老公不段鬧交,我自己心情每日都好差,我同老公講好想搬返自己間屋住,老公又話驚我湊吾掂,有一排我接近放棄吾想理bb,由得99去湊,到而家bb就黎9個月了,不段地有好多問題出現,99經常抱住bb,成家人出街食飯99就抱住我個女系酒樓出面行黎行去,之前甚至飲奶佢都要企系道喂我女飲,我女喊一聲就即抱起,令我湊返女女既時候,我女要我成日抱住,99請埋工人系屋企幫佢手一齊湊我個女,我知佢系吾想大家湊bb甘辛苦,為大家好,但日子越耐,我就被管制住,99好多湊bb既野其實都系吾識,但又扮自己識,不停煲南瓜同牛肉既野開米糊比我個女食,突然我女嘴邊出左一達野,之後去睇醫生話系濕疹,南瓜同牛肉都好濕熱同毒,我返去話bb吾可以再食南瓜同牛肉住,叫佢不用煲,佢就對我好不滿,話我麻煩,話我乜都吾比bb食,令我覺得好煩厭,連我自己返自己間屋住左幾日佢都吾滿意,不停叫我老公迫我返佢道,我平時對佢有咩不滿都會吾出聲,但佢不停鬧我話我黑佢面,話佢對我甘好,我仲吾滿意,之後仲講d好難聽既說話離間我同我老公既感情,仲話我咪洗指意搬返自己間屋,話我搶走佢個仔,不停攞我之前好慘既過去黎奚落我!仲叫佢個仔同我離婚,話我配吾起佢個仔,不停鬧我,鬧完一大輪,之後依然都仲繼續買南瓜叫個工人攞比我煲粥,點解佢個人吾聽下人既意見?覺得自己全對的,我真系好想搬回自己間屋!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

既然有自己屋, 就直接抱BB返去, 老公幾時走佢自己決定

複式洋房

極品奶奶

複式洋房

pi0219 發表於 17-3-22 16:34
既然有自己屋, 就直接抱BB返去, 老公幾時走佢自己決定

老公幫奶奶打工,乜都要聽佢呀媽話,直頭買佢怕(emoji)

複式洋房

mekopig 發表於 17-3-22 16:34
極品奶奶

這世上極品何奇多

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

anice_1214 發表於 17-3-22 16:35
老公幫奶奶打工,乜都要聽佢呀媽話,直頭買佢怕(emoji)

原來係咁, 唔怪得你99可以咁強勢霸道

咁好難攪, 除非你可以強硬到老公都可以唔要, 因為睇黎你老公只會叫你忍

複式洋房

pi0219 發表於 17-3-22 16:37
原來係咁, 唔怪得你99可以咁強勢霸道

咁好難攪, 除非你可以強硬到老公都可以唔要, 因為睇黎你 ...

我已經忍了差吾多9個月,最近我真系頂吾順佢果d愛錫湊孫法,終於上星期同佢鬧大交,一邊鬧,佢就一邊講d難聽既野,真系受夠
老公表面上幫我,實際就系暗地幫自己呀媽!

別墅

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

自己有個家都唔可以返去住?你老公咁樣做只會令你越黎越憎奶奶,最後只會一拍兩散。你不如勸你老公分返開住啦,個囡你生架,點可以俾奶奶話哂事,仲要佢都唔識又唔聽人講,點相處呀

大宅

回覆樓主:

你可以自己同BB搬返去自己住, 老公做野個度可能你99都要指意你老公幫手未必係你老公無左你99唔得

反正鬧左交借d意搬啦

複式洋房

littledroplet 發表於 17-3-22 16:47
自己有個家都唔可以返去住?你老公咁樣做只會令你越黎越憎奶奶,最後只會一拍兩散。你不如勸你老公分返開住 ...

而家準備搬,但又吾知到時99會出咩招黎話我老公,其實連我老公都吾信我自己一個可以湊得掂個女,諗起就頭痛

複式洋房

Summer_tsui 發表於 17-3-22 16:52
你可以自己同BB搬返去自己住, 老公做野個度可能你99都要指意你老公幫手未必係你老公無左你99唔得

反正鬧左 ...

而家準備慢慢汁曬d野返自己間屋,但我99系超級霸道既人,覺得如果我同bb走就等於搶走佢既野,好驚到時佢衝上黎我道同我爭女

男爵府

anice_1214 發表於 17-3-22 16:58
而家準備慢慢汁曬d野返自己間屋,但我99系超級霸道既人,覺得如果我同bb走就等於搶走佢既野,好驚到時佢衝 ...

如果你決心返自己屋咁就要企硬啦~
同埋學好點樣照顧阿女先
等人地冇藉口 (e.g. 湊唔掂,冇呢樣冇個樣) 叫你返去同交個女出黎丫嘛
你先係B女媽媽,冇人搶得走
頂住! 加油!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

即係咁, 你係咪唔洗返工?

如果吾洗返工, 我覺得就無道理湊一個9個月大0既女都湊唔到

既然湊到, 又有地方住, 咁做乜仲要一路唔滿意, 但又一路唔搬走?

既然人地幫你湊你唔滿意, 咁你自己湊番咪可以按自己意見去湊囉
.........................................

複式洋房

yui1625 發表於 17-3-22 17:04
如果你決心返自己屋咁就要企硬啦~
同埋學好點樣照顧阿女先
等人地冇藉口 (e.g. 湊唔掂,冇呢樣冇個樣) 叫 ...

其實我湊我女系無乜問題既,只系個女比99蹤慣了要不停抱住,所以佢地覺得我返自己間屋得自己一個,覺得我會吾理個女由佢喊,其實始作俑者咪又系99

複式洋房

lovestarry001 發表於 17-3-22 17:06
即係咁, 你係咪唔洗返工?

如果吾洗返工, 我覺得就無道理湊一個9個月大0既女都湊唔到

是99不準我搬走,話我搬走左佢無得成日見個孫,個仔每晚又吾同佢食飯!而c6就幫我99打工,99經常用工作上既理由,要我老公留在那邊!同埋我無要求佢幫我湊,系佢成日爭住要湊,令我都好煩惱

公爵府

anice_1214 發表於 17-3-22 16:58
而家準備慢慢汁曬d野返自己間屋,但我99系超級霸道既人,覺得如果我同bb走就等於搶走佢既野,好驚到時佢衝 ...
唔好開門比佢!
搶B就報警 !

如果你無底線就永遠比佢恰架啦, 為左BB你要堅強呀! 支持你 !!

大宅

回覆樓主:

我情況都係差唔多,
自己有地方都唔可以住,
老公話要同奶奶住。

生活上好多野 就算有時老公都唔認同奶奶既做法,
佢都唔會出聲,只會叫我睇開d。

公爵府

anice_1214 發表於 17-3-22 17:10

是99不準我搬走,話我搬走左佢無得成日見個孫,個仔每晚 ...
偷偷地執定D野, 佢一出街就閃走.

複式洋房

pi0219 發表於 17-3-22 17:16
唔好開門比佢!
搶B就報警 !

所以我今次一定要返自己間屋住,比佢知道我可以自己一個湊都可以湊得好好,多謝你既支持呀

複式洋房

ccjelly 發表於 17-3-22 17:16
我情況都係差唔多,
自己有地方都唔可以住,
老公話要同奶奶住。

原來大家都是同路人,但我已經忍左好多次,令我同c6既關係都變到好差。

首頁

尾頁

跳至