懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

剛5 WEEK, 而家開始成日有想嘔想嘔的感覺, 唔係朝早, 係全日連續地有作嘔感.
請問可以食D乜或聞下D咩會有幫助?

水晶宮

yuliabest 發表於 17-3-23 02:59
剛5 WEEK, 而家開始成日有想嘔想嘔的感覺, 唔係朝早, 係全日連續地有作嘔感.
請問可以食D乜或聞下D咩會有幫 ...
我自己食梳打餅、薯片同薯條會止嘔,不過人人唔同。

男爵府

我果陣要勁食九製陳皮同飲梳打水

別墅

試下聞檸檬。

別墅

EstrellaDamm 發表於 17-3-23 06:18
我自己食梳打餅、薯片同薯條會止嘔,不過人人唔同。
但成日食薯片薯條你唔怕?? 其實我都好想食薯片!!!

水晶宮

凍奶茶_ 發表於 17-3-23 11:29
但成日食薯片薯條你唔怕?? 其實我都好想食薯片!!!
怕咩?又唔係大量食。食少少就止到。我第一胎時都係食完炸嘢同漢堡包即刻舒服晒。而家第二胎,試過未食飽就出街,好想嘔,即刻跑入麥記,一路排一路作嘔,攞到薯條即刻塞入口,冇事。 我又成日一路煮晚飯一路作嘔,又係靠食幾塊薯片頂住。

不過我知有啲人食肥嘢仲想嘔。我反而係唔食得甜嘢。

別墅

EstrellaDamm 發表於 17-3-23 11:37
怕咩?又唔係大量食。食少少就止到。我第一胎時都係食完炸嘢同漢堡包即刻舒服晒。而家第二胎,試過未食飽就 ...
不過我一食就忍唔住成包嚟..... 薯條又係,成包食晒!! 真係好難忍!

男爵府

飲保鄺力/ 檸檬水 / 人地話梳打餅有用

我就要飲有味飲品, 或者食麥當奴, 酸spicy米線, 我見好多大肚婆都係鐘意食呢兩樣嘢, 食唔到其他

子爵府

yuliabest 發表於 17-3-23 02:59
請問可以食D乜或聞下D咩會有幫 ...

飲檸水,食orange strawberry 果類甜甜酸嘅嘢

洋房

我而家買酸辣湯多, 仲未搵到令我舒服點的食物.. 要試多D先得, 但作嘔真係好辛苦..
回覆 yuliabest 的帖子

Hello yuliabest 都知道成日作嘔係好辛苦, 懷孕期間孕酮素會令胃部瓣膜鬆弛,唔少準媽媽出現作嘔、作悶,但情況通常到大概懷孕三四個月會自然好轉架啦。現階段,媽媽盡量少食多餐,早上起身後可以食D乾糧, 例如芝麻餅、多士等,含有豐富蛋白質或碳水化合物嘅食物亦能舒緩胃部不適,減低嘔心感覺。媽媽要加油呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我果陣要飲梳打水,檸水,食辣野。我覺得你可以試下梳打水

大宅

我而家同你情況一樣, 青檸梳打水好有用

大宅

飲幾啖雪碧,er啖氣,就會舒服d

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

我到而家14w都仲有反胃作嘔啦,每次我都係食陳皮先至好d咋……

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

食酸野,我之前都係食d勁酸嘅檸檬糖嚟止嘔(因為我唔食話梅個d)

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我嗰時一想嘔就飲水
對我係work呀

男爵府

冰粒,冰水,冰凍啤酒(只敢飲一啖),雪粒,雪條,淡味麵包

首頁

尾頁

跳至